Nu är det inte julafton

Det har varit, och är väl fortfarande lite grann, jul. På gott och ont. Har tagit en drastisk vändning de senaste två åren gällande inställning till julen. Från en traditionsnazist till en sån där som suckar avmätt i slutet av november, som bara önskar sig lite lugn och ro, som tycker Kalle Ankas jul är påfrestande, som längtar till januari.
Men jul är ju ändå jul.

Det värsta med hela julhandeln är så klart kommersen. Stadsträngseln och julklappshets och stress och tumult. Jag älskar att ge presenter, men hatar att julshoppa. En betydande faktor i detta härrör till ett personlighetsdrag, som jag inte riktigt vet hur vanligt det är...
Men, jag vantrivs i/är obekväm med/ogillar situationer där jag är lättläst och uppenbar. Det är svårt att förklara. Men exempel på saker är:
* Att handla julklappar. Jag känner mig som en idiot när jag står i kön med någon bok eller annan tingest som uppenbarligen är en julklapp. Alla vet det. Kassörskan vet det. De i kön vet det. Alla vet att jag köper en julklapp, för det är jul, och varför skulle jag köpa den den där grejen själv?
* Att gå och klippa mig - när jag har långt hår. "Åhå, han har långt hår, han är här för att klippa sig!" Jag hatar det. Jag vill egentligen bara gå till frisören och se dösnygg ut i håret, så det inte är uppenbart att jag är där för att klippa mig. Jag mår dåligt när jag sitter och väntar.
* Betydligt värre än att gå till frisören är dock att gå FRÅN frisören, nyklippt. Jag hatar mig själv de två första dagarna när jag är nyklippt. Särskilt uruselt mår jag just i ögonblicket när jag lämnar salongen. Jag försöker anonymisera mig snabbast möjligt, för att undvika folks uträknande blickar. "Ahá! Han kommer från frisersalongen, han ser nyklippt ut.... Han har klippt sig!" Därför föredrar jag att gå till och från frisörer med keps.
* Att handla rakgrejer - orakad. Ni fattar principen nu...
* Att handla (enbart) chips och cola (eller liknande) en fredag. Eller lördag.
* Att handla (enbart) matvaror som klart tydligt visar exakt vilken maträtt jag ska laga; till exempel köttfärssås eller tacos.

Det finns fler exempel... Men ni förstår?

Jag vill handla presenter när som helst och överraska någon jag tycker om, jag vill gå på Systemet på måndagar, jag vill gå på Ica och handla kaviar, guacamole, vällagrad Grevé, toalettpapper, Pigall, en bok om rost, glass och ris - samtidigt, jag vill gå till frisören och vara snygg i håret och gå därifrån från en anonym bakdörr - som på bio... I Keps!

Jag vill framstå outgrundbar, enigmatisk.
Som jag ju är...

/Björn

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback