Det här med sopor...

Jag är förtjust.

Jag är sådär uppspelt barnsligt förtjust, fast på ett lite vuxet sätt. Det liksom lyser i ögonen och jag har ett leende på läpparna som liksom inte går att dölja bakom den suraste av påklistrade miner.
Förtjust är vad jag är.

Och vad det är som förtjusar mig så, det är sopor.
Eller kanske snarare de situationer som sophantering kan leda till.

Jag säger det med en gång: Jag tycker det är mycket vidrigt att ställa ut sina stinkande sopor utanför ytterdörren och utsätta grannarna för sådant snusk. Jag är hundra procent emot det. Usch. Jag gör det inte.

Sen finns det ju olika sätt för hyresvärdarna att hantera hyresgäster som för sig med sådana fasoner.
Ett sätt är att göra som på Bolmens. Jag kom nyligen över lite kommunikation, mellan
de som hyr ut studentbostäderna på Bolmens & Gladan och de som bor där... Jag kallar detta sätt "den hårda vägen".

Samtliga hyresgäster på Bolmens och Gladan fick nämligen nyligen ett mail utskickat. Tydligen har det varit en hel del problem med folk som ställer ut sopor i korridorer och liknande:
"Hej!
Den eller de som vi kan indentifiera till 100%, och som ställer soppåsar utanför andras dörrar eller utrymmen, i våra fastigheter kommer vi att polisanmäla, då det är att betrakta som en planerad kriminell handling. Vi kommer även att med omedelbar verkan säga upp hyreskontraktet medvederbörande.
Frågor i detta ärende till undertecknad.
MVH Eu/Börje"


Planerad kriminell handling... Polisanmälan... Vräkning...
Visst är det fascinerande! Lite spännande. Vad är det för brott man begår kanske man börjar undra. Vilken lag är det man bryter mot? Lagen om soputställning utanför dörrar?

Hur som helst. Just de frågorna var det tydligen fler som ställde sig. Och i det allmänna forum som finns på fragerus.net (där de bokar tvättstuga och kan diskutera saker angående bostadärena etc) börjades ovan citerade hotmail att diskuteras.

Någon undrade vad det var för lag man egentligen bröt emot. Någon ansåg att det kvittade, för att det var oförskämt och dålig hyfs att bara ställa ut soporna.

Då klev åter Börje in i bilden. Och med elegant finess lirkade han med poetisk känsla fram följande svar:
"Hej!
Ställ skiten så att någon kan ta dig på bar gärning, så kan vi pröva det i tingsrätten, och då får vi se var det står och hur dom dömer.
BÄR UT SKITEN DIT DET HÖR HEMMA SÅ ÄR PROBLEMET LÖST! ELLER???
MVH Börje"


Ord och inga visor. Jag häpnar faktiskt lite över tonen. Men mest, absolut jättemest, är jag förtjust. Jag tycker det är väldigt roande, hela situationen.

Vill man som hyresvärd inte anamma den kompromisslöst hårda stilen gällande hyresgäster som ställer ut sopor kan man göra som de gör i Stockholm.
Det är faktiskt ännu roligare. Det är faktiskt närmast genialt.
Jag bodde i en studentlägenhet i Solna i somras. Där var det en del personer som ställde ut sopor och annat i korridorerna.

En dag kom jag hem från jobbet. I korridoren på tredje våningen där jag bodde stod det lite olika saker utanför vissa dörrar. Utanför någon dörr stod det en bananlåda. Utanför en annan dörr stod det en petflaska (2 liter). Utanför någon annans dörr stod en påse sopor. Och så vidare...

Det var som vanligt.

Men på varje objekt hade det placerats en röd lapp. En skarp varning med texten:
"ANMANING ATT FLYTTA FÖREMÅL
Ur brandsäkerhetssynpunkt är det ej tillåtet att förvara föremål i korridorer och trapphus. Du som äger detta föremål ombedes därför att omgående plocka bort detta. Om så ej skett innan den .../... kommer föremålet att omhändertagas av fastighetspersonalen."


Ja, helt enkelt:
Om man ställde ut sina sopor utanför dörren och inte bar ner dem i soprummet skulle fastighetspersonalen göra det åt en... Denna hanteringsmetod skulle kunna benämnas "den mjuka vägen".
Det är ganska olika nivå på hoten i de bägge fallen...
- Ta bort soporna, annars polisanmäler vi dig och vräker dig på sekunden!
- Ta bort soporna, annars gör vi det gärna åt dig!


Och som avslutning på allt detta roliga - en bild. Och jag lovar! Bilden är inte arrangerad. Bilden är INTE arrangerad. Så här såg det ut:
image473
Bilden föreställer alltså en Coca Cola-flaska, vilken alltså prytts med en röd varningslapp...

Ha en god helg nu, allesammans.

/Björn

Kommentarer
Postat av: 2704

klockrent!

2007-10-14 @ 15:27:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback