Gott Nytt År!

Jag vill passa på att hälsa alla läsare ett Gott Nytt 2009! Jag har äntligen hittat statistiken över besökarna på denna blogg och sett att det i alla fall är runt 20-40 per dag! En mycket trevlig överraskning. Jag kan även meddela att jag kommer blogga hela nästa termin också! Tapio kommer dessvärre att lämna livet som bloggande student och ersättas med någon annan manlig student vars fingrar bara pirrar av saker att skriva ner saker som händer. Ska bli spännande att se vem som kommer att ta över!


Ikväll ska jag och Paolo på nyårsmiddag och fest här ute i Enebyberg, vi blir väl runt 15 personer, så kvällen kan nog bjuda på massa festligheter. Mitt förra nyår var faktiskt jättelyckat. Annars tycker jag att nyårskvällen har alltför stora förväntningar på sig. Det ska ju vara den ultimata partykvällen, men oftast blir det inte alls som man tänkt sig. Av tidigare mindre lyckade nyårsaftnar har jag kommit fram till att det bästa sättet är att få äta middag med sina bästa vänner. Efterkommande fester blir oftast ett platt fall tyvärr.


Jag tänkte faktiskt ha ett nyårslöfte i år; godisförbud! Jag har inte riktigt kommit fram till om jag ska skippa kakor och glass också, men det får visa sig. Jag orkar helt enkelt inte vara en slav till sockret längre. Däremot tänkte jag bara ha det fram till min födelsedag J.


2009 kommer annars att bjuda på mycket skidåkning för min del. Jag hoppas att jag får fortsätta göra mina små resor, och att familjen åker till Atlanta i sommar. Jag ser även fram emot att få spendera min sommar i Halmstad och få uppleva Halmstad när det är som bäst!


Än en gång önskar jag er ett gott nytt 2009!
bild från förra nyår! hade dock ögoninflammation...


Mellandagsrea

I måndags fick jag besök från norr, vi kan kalla honom Paolo. I alla fall så kom han hit för att träffa mig, men även få se storstaden och shoppa lite.


Jag har faktiskt inte haft tid att kolla in mellandagsrean någonting alls. Så jag och Paolo gjorde en kort runda på stan. Vi var på NK, Åhléns, SOUK och Weekday. För Paolo blev det några kalsonger på Åhléns, men jag hittade tyvärr inget. Jag måste erkänna att jag inte riktigt känner igen mig själv. Jag är en shoppaholic ända in i ryggmärgen vanligtvis, men nu kunde jag varken hitta ro eller motivation till att shoppa. Det känns som att jag redan har allt, och snart klarar inte mina två små garderober i Halmstad mer. Dessutom så kommer det alltid många oväntade utgifter när man lever allena. Cykeln kan bli snodd, man måste betala lite mer än vad man tänkt sig för att åka till Åre, någon fyller år etcetera. Därför har jag valt att hålla lite på besparingarna.


Igår, tisdags, passade jag på att visa Paolo min del av Stockholm, nämligen Enebyberg och dess kringorter. Tro det eller ej, men Enebyberg och Danderyd har många fina saker att bjuda på. Kalla mig lillgammal, men jag tycker faktiskt att det är jättekul att kolla in de stora husen i Djursholm. Där finns allt från små slott till enorma fjällstugor i alpstil.


Denna dag var jag även på utkik efter ett nytt skidset. Jag var på Stadium, SOS, North Face och Naturkompaniet och kan därefter konstatera att det är hur tråkigt somhelst att shoppa skidkläder. Allt är i princip i samma färg, och jag har turen att passa i det mesta och är inte speciellt kinkig när det gäller material, märke eller hur den "känns", därför blir det ännu svårare att välja. Tillslut stod det i alla fall mellan ett skidset från Everest (Stadiums egna märke) och ett skidset från SOS. Båda var med rosa byxor och en jacka i svart/mörkgrönt. Efter lite rådslagning med min mor kom vi fram till att köpa setet från SOS. Setet från Everest var fint, men hur många kommer jag inte se med samma i Sveriges backar? Då föredrar jag hellre att vara lite mer unik.
skidsetet som gick bort!


Pre- New Years Eve

Förra året hade en av mina vänner en väldigt uppskattad Pre-New Years Eve fest. Ett tillfälle att få sörja 2008 i förväg och planera inför 2009. En kväll är ju på tok för lite!


Vi drog på oss de svarta sörjefloret och åkte hem till en av mina kompisars storebrors lägenhet på söder. I en härlig liten etta, typ lika stor som min på Nyhem trängdes vi runt 10 ledsna men ändå upprymda Pre- New Years Eve firare. Bubblet flödade och några fyrverkerier avfyrades. Tyvärr hann jag inte i tid för att se dem. Jag hittar verkligen inte på söder. Kvällen avslutades med världens godaste kebab.


Ibland tänker jag tillbaka på vad jag gjorde vid denhär tidpunkten förra året. Då hade jag kommit tillbaka från Milano i början av november, och börjat jobbat på Ingelsta Kalkon i stan (om det finns någonting värt att veta om kalkon så vet jag de!). Det var kul och ganska annorlunda, eller väldigt nischat. Det roliga var att träffa så många olika slags människor, allt från gamla Östermalmstanter som inte ville bli betjänade av mig på grund av min ålder, affärsfolk som åt lunch, människor som ville gå ner i vikt (kalkonkött är nämligen smalare än kyckling!), några barnfamiljer och en hel del roliga stammisar.


I princip alla mina vänner var kvar i Stockholm och pluggade eller gled runt. Mitt år mellan gymnasiet och högskolan lärde mig verkligen en hel del. Jag blev sugen på att plugga igen, och saknade strukturen och att ha ett mål. Att jobba på Ingelsta Kalkon, McDonalds och Ica var väl kul, men jag blev inte direkt stimulerad. Samma sak från morgon till kväll. Även om man hade roliga arbetskamrater tröttnade jag väldigt fort på det livet, även om man hade mer pengar. Mitt kall är att bli akademiker, och jag har hittat alldeles rätt!
rosa bubbel är nice


Annandagen

Ah, jag har sannerligen saknat mitt Stockholm! Har mycket att göra och många att träffa!


På annandagen prövade jag för första gången ostron! Tidigare har jag haft lite som policy att inte äta djur som är "typ" levande. Min mamma lyckades dock få mig att testa ugnsgratinerade ostron med vitlök. Jag åt ungefär ett halvt. Smaken var väl god, smakade mest hav och vitlök, men konsistensen var inte något vidare, typ slajmigt och dallrigt, urk, inget man vill äta dagen efter. Kanske en annan gång.


På kvällen träffade jag en annan del av min bekantskapskrets, nämligen Julia, en kompis sedan mellanstadiet. Hon och hennes pojkvän ordnade med lite förfest på Birger Jarlsgatan. Såg många nya ansikten, men även några bekanta. Kändes väl egentligen sådär att festa dagen efter Sveriges största partydag. Men vad gör man inte för sina vänner!


Vi gick till nyöppningen av Sense, en klubb som tidigare låg på Brunnsgatan, men har bytt lokal till Blue Moon, närmare Stureplan. Julia känner en av anordnarna av klubben så vi fick komma in gratis och allt. Väl där kände jag mig för engångskull gammal! Kände igen många från mitt gymnasium som gick året under mig. Köpte även världens dyraste drink, en 6:a för 141:-! Tur att man fick lite pengar i julklapp. Vi gjorde ändå det bästa av situationen och dansade järnet bland småbarnen. Är man i gott sällskap spelar inte platsen så stor roll!

förisstureplan
sense


Juldagen

Vad gör alla på juldagen?


•-         Först degar man och leker med sina nya klappar och äter sig ännu större på resterna av julbordet. Men sen, då är det fest!


Stockholm erbjuder många roliga juldagsfester. Dock är det precis som för alla som bor i mindre städer ; det bara är ett ställe som gäller på juldagen. Stället där jag träffar på gamla klasskompisar, arbetskamrater och andra bekanta är Tegelbruket i Täby centrum. För att vara en bar/klubb i förorten så är det faktiskt ett väldigt bra ställe, och är välbesökt utvalda dagar i veckan. Förra året stod vi i kö i minst en halvtimme för att komma in (trots förköpta biljetter), för att sedan klämmas och kramas med svettiga, men partysugna täbybor. Detta år var det mindre människor, men fortfarande många! Förmodligen var det färre på grund utav att det var så många förra gången, och den höjda åldersgränsen, 20 bast (men, i Stockholm är i alla fall åldersgränserna mer flexibla och logiska än i Halmstad!).


Kvällen började med lite förfest hemma hos mig. Det var verkligen kul att vara med gänget igen! Många av mina vänner pluggar som sagt i Linköping, men de flesta är hemma nu och var hemma hos mig. Väl på tegelbruket var det verkligen hur kul som helst och jag träffade på massa gamla kompisar, men även en ny kompis från Halmstad! (världen är ack så liten!). Det var också skönt att jag faktiskt inte fick så många frågor om vad jag gör nuförtiden - vilket jag var lite rädd för att det skulle bli mycket av. Även om det är intressant att hålla reda på sina gamla kompisar så är man inte i rätt tillstånd eller miljö för att komma ihåg vad denne sagt och det är jobbigt att rabbla samma sak om och om igen. Så kvällen blev väldigt lyckad!

fest på tegeldet svängde rejält!

Hoppas ni hade en trevlig juldag på det lokala haket ni med!


Min julafton

God fortsättning!

Hoppas alla har haft en mysig jul med mycket mat och fina klappar!


Min julafton var lugn och mysig med lilla familjen. Min mamma har verkligen satsat hårt på julpyntet i år och köpt massa nya julblommor och dekorationer. Så det fanns gott om rött, vitt, hyacinter, amaryllis och julstjärnor i hela huset.


Mormor med särbo kom runt tvåtiden. Nu när man inte bor hemma längre träffar jag inte min mormor lika mycket som jag brukar, så nu är det lite extra roligt att träffa henne. Trots sina 82 levnadsår är hon riktigt skön och har en bra livsinställning. Som vanligt hade hon med sig julbordets favoriter - revbensspjäll med en fantastisk god marinad, samt sillsallad och Janssons frestelse. De två senare rätterna är inget jag äter, men det hör ju till.


I år hade vi varken skinka eller kalkon. Vi kör inte så jättehårt på traditioner i vår familj, utan har mer det vi gillar på julbordet. Dessutom är min mamma någon slags vegan (fast hon äter viltkött, fisk och yoghurt). Så det blev en mer nyttig julbuffé som serverades hos familjen Jäfvert.


Vi åt länge och väl, sedan tog jag på mig tomteluvan och delade ut julklapparna! Fick många fina presenter. Bland annat ett löfte om ett nytt skidset, mycket bra eftersom jag ska till Ramundbergen, Åre (med skolan under studentveckan) och Jackson Hole i Rocky mountains, USA i januari-mars. Så det kommer verkligen väl till pass. Sedan fick jag lite smågrejer och pengar, så budgeten klarar sig även i december.


Vid 8-tiden kom mina styvsyskon, Martin och Andrea som är ett år yngre och äldre än mig. Dem träffar jag ännu mer sällan än min mormor, så det var ju ännu roligare att träffa dem! De livade verkligen upp stämningen i alla fall och det blev många rim när de skulle få sina klappar.


Vid 10-tiden var min julafton slut och jag satt och streamade några nya The Hills avsnitt på datorn. Jag vet, den serien är helt hjärndöd, men ibland behöver man sådant också, och jag är ju en sucker för drama!

god jul

Klart slut!


Jul i Stockholm

Nu är jag äntligen hemma i Stockholm igen! Känns hur bra somhelst. Jag och Rutan åkte Swebusexpress hem till Stockholm denna gång. I hela 7,5 timmar fick sitta på den trånga buss och konversera med pensionärer. Jag tror inte att det kommer bli så många fler bussturer hem för min del. Problemet var ju att det kostade ungefär dubbelt så mycket för oss om vi hade valt tåg (ca 600:- , 2 veckor före, enkel). Som tur var klev min kompis Christopher på i Linköping (där han pluggar), har inte träffat honom sen jag var i Linköping sist, så vi hade en del att prata om.


Inget får ju vara för lätt har jag lärt mig efter 20 år av livserfarenhet. Så när jag och Christopher stod och väntade på att min mamma skulle komma och hämta oss vid t-centralen kommer jag på att jag glömt min laptop på bussen! Jag grips av lätt panik och blir varm i hela kroppen, klockan är nio på kvällen, jobbar någon ens då? Efter att ha sprungit runt och hittat biljettluckan och lite personal, så får jag reda på att min laptop är på väg till Uppsala. Lyckligtvis så finns den fortfarande kvar på bussen och är inte snodd! Så idag var jag och hämtade upp den på t-centralen, måste säga att jag fick väldigt bra hjälp av Swebus!


När jag kom hem igår fick jag ett sms av Rutan där hon konstaterade hur konstigt det kändes att vara hemma igen. Hon har ju bara varit borta från Halmstad en helg. Själv vänjer jag mig efter 10 minuter. Det är så skönt att kunna snurra med öppna armar utan att välta ner något! En konstant fylld frys är inte heller helt fel! Fick slänga massa gamla saker i mitt kylskåp som jag inte vågat lukta på innan vi åkte hem. Blä.


Imorgon är det julafton och jag är som vanligt väldigt taggad! Vi firar ganska litet med bara familjen plus mormor och särbo. Vi klädde granen idag och det är nästan det roligaste med hela julen - förutom att få och ge julklappar såklart!

mycket att bära på till bussen! julskyltningen på NK i stockholm!!

vår julgran!
God Jul!!


Drama på Nyhem!

Yes! Nu är jag äntligen klar med rapporter (vi satt uppe till kl 11 kvällen innan redovisningen) och redovisningar och allt vad det heter! Känns helt otroligt bra! Nu vill jag bara åka hem....fast detta kommer inte inträffa förens på måndag. De flesta i klassen åker hem idag eller imorgon. Men jag, Rutan och Pernilla är kvar i alla fall. Tänkte nog våga på oss en sista utgång på lördagen.


Halmstad må vara litet och vara i julefrid, men på Nyhem tidigare i veckan hade vi inbrott i mitt hus! This is the story;

Jag och Rutan var på väg hem från Emma på andra sidan gatan efter en relativt ineffektiv plugg dag. Vi möts av en polisbil som står utanför min port, två poliser och två av mina grannar. Vi stannar till och försöker ta reda på vad som har hänt. Polisen har precis kommit och en av mina grannar leder dem till en lägenhet....som visar sig vara en tjej i min klass. Min granne berättar att han hört en smäll nere från lägenheten och gått och kollat efter och då skrämt iväg två män på cykel.


Tjuvarna hade brutit in sig genom fönstret och tagit ner Tv:n och tagit allt som de fick tag på. Som tur var fick de bara med sig några smycken eftersom de blev bortskrämda. Jag ringde i alla fall tjejen i min klass och berättade vad som hade hänt. Hon var i närheten och kom efter fem minuter. Självklart blev hon helt förkrossad! Det är ju riktigt skrämmande att någon brutit in sig i ens hem och rotat bland ens grejer. Polisen förhörde min granne och tjejen i min klass. Nu i efterhand har jag fått höra att det har varit en våg av inbrott på markvåningarna i Nyhem och på Bolmens, tydligen är det ute efter platt-tvar. Så håll er på alerten Nyhem och Bolmensbor!

God helg!


Sankta Lucia

I mellan och högstadiet gick jag i Adolf Fredriks musikklasser (AF), som är en musikskola (dah) i centrala Stockholm. Från femte klass till nionde klass lussade hela vår skola, plus Kungsholmens musikgymnasium i Globen. Därför har Lucia alltid legat mig varmt om hjärtat. Första året efter jag slutat på AF gick jag på konserten och satt i publiken - och sjöng med i alla sångerna, tills jag blev tillsagd av en tant på raden under mig. Jag tror alltid att jag kommer att kunna minst fem luciasånger i huvudet.


När jag började gymnasiet la jag av med musiken (och då menar jag att ha musiklektion varje dag, massa konserter etc.). Men för att inte tappa musiken helt gick jag med i skolkören på mitt gymnasium (och för att få en lätt mvg). Där hade vi också luciatåg, inte lika bra såklart, men lite i alla fall, och sista året var jag lucia (en av fem...).


Denna lucia hade köörmit, högskolans kör luciatåg på fredags morgonen i Malcus-salen. Dock var den kl 08.00. Jag var inte där. Jag hade verkligen tänkt gå på deras andra luciatåg på söndagen i plåtkyrkan bakom Nyhem kl 10.00, men jag var inte där. Istället tittade jag på Tv4 som hade en liten Lucia-kör på plats. Detta år räckte den sången för mig. Jag tycker verkligen att det är julmusiken som gör hela julen. Nu när vi har suttit och pluggat har vi ibland lyssnat på julradio.se och helt plötsligt blir allt så mysigt, rödskimrande och man blir sugen på lussekatter, pepparkakor och julmust. Vi fick även ett riktigt snötäcke här om dagen (nu är det borta), men då blev det verkligen påtagligt. Att snart är det jul!

Klicka här för att se AF i globen!


Nyheter i lägenheten och julstämning

Nu kära läsare har det hänt grejer på Nyhemsgatan. En del av er har frågat om hur det går med min lilla lägenhet och alla hyllor och grejer som måste borras upp på mina stenväggar!


Igår så fick jag äntligen hjälp. Det var ingen mindre än Emmas pappa som fick dela med sig av sina snickarkunskaper och borra så att hela huset skakade (det hördes till och med på första våningen att vi borrade i min lägenhet på tredje våningen). De två lack( ikea namnet) hyllorna fick äntligen komma upp, samt att jag flyttade på min nyinköpta lampa. Jag fixade även en förlängningssladd till min julstjärna från GeKås så att även jag fick lite julmys.


Senare på kvällen blev det julbak. Jag har inte bakat saffransbröd sen jag var i mellanstadieåldern så nu tyckte jag att det var dags, och efter en tids surfande på olika recept sidor hittade jag det ultimata receptet. Men, snacka om att tog lång tid! Efter att man gjort degen skulle den jäsa i 60 minuter, därefter skulle den knådas och bli lussekatter för att sedan jäsa i ytterligare 45 minuter. Detta resulterade i att lussekatterna inte var klara förens vid 11-tiden på kvällen. Men det var absolut värt det! För idag kan jag bjuda rapportgruppen på färska gigantiska lussekatter (som sagt, det ska jäsas en hel del!).

hylla 1hylla 2lampan är på rätt plats!nya julstjärnanlussebullar!! gah!

Nu är det tillbaka till rapportskrivandet! Hoppas ni hade en trevlig andra advent!


Första inlämningen klar!

I torsdags var vi först på handledning med Ylva kl 9.00. Det var fyra trötta tjejer som stod på E4:an den morgonen. Handledningen var dock givande trots att vi inte skrivit så mycket. Vi fick både ris och ros. Nästa handledning är på tisdag, så det gäller att vi får i alla fall några sidor till.


Kl 13 hade vi vår redovisning i konsumentbeteende. Vi bestämde oss för att bli av med de och var den tredje gruppen som redovisade. Det gick jättebra! Innan hade vi övat på vad vi skulle säga och hur lång tid det tog. Då hade jag stakat mig lite för att min text inte riktigt stämt överens med power pointen, men när det var show time så kom det naturligt. Puh.


Lektionen var kanske inte planerat efter effektivitet eftersom vi fick feedback efter presentationen (vi var 14 grupper á 10 minuter) så det blev att vi fick dra över med två grupper.


Efteråt var det dags att fira! Vi var 8 tjejer som klämde in oss i Emmas kombi och styrde kosan mot Max på Eurostop! Som vi längtat, trots att vi tagit de lugnt kvällen innan så hade vi taggat till varandra på hur fantastiskt gott det är med hamburgare, pommes och läsk. Och riktigt gott var det! Vi hittade också en permanent marknadsundersökningsmaskin, där gästerna fick fylla i (på en skala 1-5) vad de tyckte om olika områden i restaurangen. Lite lustigt eftersom en av grupperna redovisat en marknadsundersökning om just Max.


Tyvärr missade jag Body Combaten, men det var det nästan värt. Senare på kvällen var vi ett gäng tjejer från klassen som hängde på bolmens och kolla på TV. Vi kom fram till att Bolmens är det mest Mfp-täta studentområdet i Halmstad. Inte färre än fyra klasskamrater som flyttar dit i början av nästa år. Stor potential på grymma förfester kanske?
i väntanitalian trio - garlic är riktigt nice!tjejer!en permanent marknadsundersökning

peace!


Vad är väl en onsdag på kåren....?

Nu sitter jag och Rutan hemma hos Rutan medans Infinity (den mest taggande låten någonsin och mfp1 inofficiella partylåt) spelas på högsta volym i källarlokalen under oss. Gah. Varför måste det vara så taggad stämning just den onsdagen vi bestämt oss för att inte gå ut?


Undrar du varför, I'll tell you why....imorgon har vi handledning med Ylva (som assisterar Christer i  E- handel och Internetmarknadsförings) angående vår rapport (där 2 av 15 sidor är avklarade). Dumt nog tog vi den tidigaste tiden, kl 9.00. Därefter har vi ett långt brejk till vi ska redovisa vår marknadsundersökning i konsumentbeteende med vår brasilianske lärare, på engelska kl 13. Hjälp.


Idag har vi suttit hela dagen i skolbibliotekets grupprum på högsta våningen. Denna dag har vi faktiskt fått en hel del gjort - kanske mest för att det är redovisning imorgon. Det sägs ju att man jobbar lite bättre under stress och det stämmer verkligen in på mig och mina gruppkamrater.

Innan vår sista kraftansträngning hade vi E- handel och Internetmarknadsförings föreläsning med Christer för sista gången! Lite svårt att tänka sig det eftersom kursen egentligen slutar i januari. Nu har vi bara en riktigt tung rapport kvar innan jul, och i januari två stycken tentor. Vi var riktigt duktiga idag och gick till Euhrekas kontor (som är öppet en timme i veckan) för att hämta ut några vg-tentor från tidigare omgångar av Konsumentbeteende och E-handel kurser. Jag har även fått "The Holy Fucking Bibel" för Marknadsförare i kursen E-handel och Internetmarknadsföring del 2 av en överkursare. Det gäller ju att bunkra upp med studiematerial då man ska studera ensam på flickrummet innan nästa omgång tentor.

Vad är väl en onsdag på kåren, säkert långtråkig,  säkert folktom...eller, helt , helt underbar!


gonatt