Första semesterveckan...i bilder:)

23/12-2008 - Helsingfors/Kouvola, Finland


Flygplats: Helsingfors, utanför pappa, pappas bäddsoffa.

24/12-2008 - Rääkkylä, Finland


Stuga med vedbastu, juleldar utanför huset, julklappar!


Julgran + klappar, jag och kameran

25/12-2008 - Rääkkylä, FinlandVinterskog                          Sommarstuga                Fotografen fotas

26/12-2008 - Rääkkylä, Finland


Jag fastnar på bild   Promenad på sjön     En fin stenstuga vi passerade

Nu får det räcka med bilder :) Mer betraktelser och dokumentation kommer i nästa inlägg!


Med vänlig hälsning,

Tapio

En dag på sta'n - i bilder!


Finlandssemetern nalkas...

Efter 2,5 timmars sömn var det dags att slänga på sig ett par plagg och släpa ner tvättkorgen till byggnaden mitt emot. Jag slängde in det första lasset och begav mig sedan upp för en lur på cirka 50 minuter. Lass nummer ett upp på tork och nummer två in i maskinerna. Det blev även dags att boka en till maskingrupp bara för att ha tillräckligt med torkutrymme...utan att behöva bränna plagg på grund av för höga temperaturer.

Efter alla tvättlass och sovpass tog jag en skön 2-timmarslur innan min kamerajakt skulle avslutas. Jag drog bort till Stenalyckan och köpte min kära kamera. Den var mindre än jag trodde och jag har ägnat x antal timmar åt att läsa om dess (grund-)funktioner och till att testa dem i praktiken. Sedan blev det tv-tittande med trevligt sällskap :)

NU är kvällen sen och jag står i valet och kvalet mellan att träna (och förmodligen behöva äta igen) eller att skippa träningen så att jag inte vaknar upp med håll på grund av tom mage. Om fem minuter vet jag hur det blev.

Imorgon kväll åker jag upp till Götet för en snabbvisit på en glöggkväll - innan jag sover några timmar för att sedan ta mig till flygplatsen i god tid. Finland nalkas och väderrapporterna visar på snöfall!

Sov gott!


Med vänlig hälsning,

Tapio

P.s. Dagens visdomsord: Strunta i Jante, inse att ni har minst lika många bra kvalitéer som de dåliga ni (utan problem) kan rabbla upp och kom ihåg att det är lika okej/viktigt att tycka om sig själv som det är att komplimera andra!

Städning, tjejkväll och utgång

Dagen börjades lite lätt med att tvätta sängkläder och annat. Lyan såg ut som ett bombnedslag av alla lakan, kuddar, örngott, täcken och annat som täckte möblerna. Efter lite andra aktiviteter slutförde jag på kvällen byte av lakan och invikandet av tvätt.

Under dagen hamnade jag lite i datorkoma. Jag kände ett sug att skaffa mig min första digitalkamera (bortsett från min webkamera och den i min mobiltelefon) vilket ledde till att jag surfade runt på sidor till elektronik-kedjor och på prisjämförelsesajter. Imorgon tror jag att ett köp blir av...efter en cykeltur till Stenalyckan.

Efter all tvättvikning tog jag en, välbehövd, dusch och blev samtidigt (ja, jag sms:ar i duschen) bortbjuden till en tjejkväll. Väl där mötte jag fyra trevliga tjejer och en väldigt frisk kesella- och bär-dessert. Efter att den hade avnjutits anslöt sig en annan snubbe till sällskapet.

Senare hamnade vi alla på Bulls, där vi pratade skojade och hade det allmänt trevligt. Nu är jag trött, mätt och känner att det är dags att lägga sig. Jag har morgonpasset (06-9:30) i tvättstugan, så något säger mig att det blir till att sova i intervaller imorgon.

Hoppas ni alla får en mer sammanhållen nattsömn än jag får inatt!


Med vänlig hälsning,

Tapio

Årets sista Kårpub...med sommartema!

Nu är jag tillbaka från Kåren. När jag gled in lite innan elva var det väldigt glest i Caféet - hur många som var i Klubben/Loungen vet jag ej. Eftersom det var sommartema hade jag valt att festa i linne, shorts o skejtskor. Tyvärr var ju det blött väderlag så jag fick ta på mig ett par byxor som stänkskydd så jag slapp gå runt med en blöt rumpfläck på Kåren. Ombyre skedde smidigast, och med minst uppståndelse, i ett av båsen på herrarnas toa.

Det var inte många som var så somrigt klädda men vi i surfershorts och linne  ploppade ändå upp här och var :) Jag testade, en egenkomponerad, alkoholfri drink med ingredienser från det utökade sortimentet -  och den blev inte helt dålig! Framåt slutet hamnade jag i en liten diskussion, om allt och inget, med en väldigt politik-/historiekunnig student. Sedan konstaterade en (halv-?)amerikansk tjej att jag har en liten B i kupstorlek...jag som alltid trott att jag hade en fyllig A!

Det blev en snabb, sladdande och lite vattenskättande hemfärd på min nya leksak - min bmx! Jag är väldigt hungrig nu så ska slänga ihop en studentburgare; det blir en välkryddad, ketchup:ad och ostklädd hamburgerbiff mellan två lättrostade formbrödskivor!

Imorgon ska jag äntligen få sova! Denna dag började, precis som jag hade förutspått, med att jag blev uppringd av de där filmtjejerna. Filmdelen fick vi klart på några timmar och nu återstår klipparbetet för dem innan min återupplivade "filmkarriär" är ett faktum!

Sov gott!


Med vänlig hälsning,

Tapio

En sen decembernatt

Om en kvart måste jag sova. Förmodligen blir jag väckt runt 9 imorgon igen av två filmglada tjejer. En vän och hennes kompis håller på med en fejkad reklamfilm som skoluppgift. De behövde låna en studentlägenhet på Gamletull och det slutade med att jag lånar ut min och ställer upp som skådis :)

Måndagens tentainlämning blev på håret. Jag tror att den kan ha kommit in någon minut sent men jag skulle nog ha behövt ägna en 30 minuter till på den för att vara helt nöjd.

Idag bestämde jag mig för att ta tag i lite extra träning i och med att jag fömodligen inte kommer att träna så mycket i Finland. Efter lite paus från Cooper-testen var det dags att testa igen. Envis som jag är, försökte jag att få samma resultat som vanligt. Problemet är att min förra löpperiod var kort och att det hade varit ett långt uppehåll innan den med. Efter att ha intalat och lurat mig själv till att springa klart var jag spyfärdig och hade riktigt starkt håll. Någon mer träning blev det inte på gymmet idag...

Imorgon är terminens sista Kårpub. Planscherna sade något i stil med att "Vägra vintern" och sa att flip-flops och/eller annat somrigt var deras förslag på klädsel :)

Ni får sova så gott!


Med vänlig hälsning,

Tapio

Vecka 50 i sammandrag

I onsdags var det Lussevaka på Kårpubben. Tidigt datummässigt, men vad göra när pubben är på onsdagar :) Jag visste ingen på programmet som skulle ut och frågade då en annan vän på msn. Hon hade dock slarvat bort sin Kårlegitimation, så hennes utgång var hotad. Efter lite diskuterande och ett samtal senare hade jag dragit i några trådar och fixat så hon kom in :)

Jag tog min BMX till Kåren och sladdade in vid stora entréns cykelställ. Efter att jag innan hade hjälpt min vän med kortproblemet insåg jag själv att mitt ex-barvärdskort var borttappat. Företrädet i kön och den fria entrén ordnade sig dock efter att ha pratat med lite ansvarigt folk.

Väl inne på Spritbarens dansgolv hittar jag programgänget - både vid bar och vid ett bord. En av mina vänner frågade mig varför jag inte var på förfesten. Jag svarade att jag inte visste om den :) Kvällen var dock trevlig och Thorax var där för att sätta ljus på
Hjärtslaget 2009.

I torsdags natt kom terminens sista (hem-)tenta ut för oss i Engelska B. Det blir till att sitta med den tills inlämingen runt middagstid imorgon. Jag har även börjat kika runt på bostad och kurser för nästa hösts studier på annan ort. Här är jag nämligen klar till sommaren.

Både i fredags och lördags var jag ute. Fredagen var väl sådär, men det var så pass fullt på Mårtenssons att de hade fått bygga en provisorisk garderob. Igår (lördag) städade jag till sent, så jag fick skippa att gå på utbytesstudenternas fest på Östra Stranden/Strandparken. Jag klev in på Mårtenssons vid halv tolv och betalade studentpris för min stämpel. Efter ett varv där inne var det dags att gå en sväng till Morfars. Svängen varade en timma och under den tiden hade jag träffat på lite vänner och även sett en fot lindas om (en tjej hade visat sin gymnastiska förmåga på en fest). Mårtenssons hade fyllts på rätt bra och jag var glad över att redan ha stämpel så att jag slapp köa.

Där inne mötte jag lite olika folk. De roligaste var Ica Maxi Högskolan:s personal som hade lite utav personalfest :) Det roligaste var att många av dem kände igen mig och jag var tydligen deras favoritstamkund ^^

Jag la mig 5 imorse och hade tvätt-tid klockan 06. Trots lite problem med att vakna tog jag mig igenom detta och sov i intervaller.

NU blir det till att skriva lite hemtenta och vika undan lite tvätt!

Ha det bäst!


Med vänlig hälsning,

Tapio

Hemma på Gamletull igen


Traversen i ovve


Finsk Travers                   Alkoholfri drink                 Biljard


Traversen bakom baren       Digital prisskylt        Snöspurt till hembuss

I fredags var det hemmaförfest med guitarhero/rockband och capsning. Sedan drog vi till Traversen och jag fick bytt lite overallsmärken. Kvällen slutade, innan hemgång, på en bensinstatioen med en varmkorv och en donut (som macken hade valt att kalla "dounat").

Lördagkvällen handlade i stort sett om förberedelsen inför firandet av  Finlands självständighetsdag. Det sista vi gjorde innan vi dekorerade Traversen, med flaggor och lappar med finskt vokabulär, var att basta i skolan. Vi grillade även korv invirad i aluminiumfolie på bastuaggregatet.

Temat var väl uppskattat och jag fick i mig både alkoholfria drinkar och kexchoklad innan jag och fyra trevliga tjejer drog vidare till stan. Vad som hände där låter jag vara osagt men äventyr blev det!

Söndagen var kallare än dagarna innan och när det mörknat gick vi till Coop där jag inhandlade 784 gram lösgodis och fotade en digital prisskylt!

På måndagen spelade jag Naruto på Xbox 360 tills det var lite bråttom. Väskan packades och mackor gjordes. Sedan fick jag springa till bussen...i snöfall.

Helgen var helt underbar ochjag glömde bara kvar ett overallsmärke, en skjorta och min rakapparat :) På tåget ner mötte jag fyra av våra utbytesstudenter som hade besökt Kiruna i helgen. Framme i Halmstad  var vi 12:55 idag (läs: tisdag).

Sov gott!


Med vänlig hälsning,

Tapio

P.s. Luciafirande på Kåren imorgon!

Resan till Skellefteå

I tisdags natt var jag uppe och packade det mesta jag skulle ha med mig. Jag gick och lade mig 3...och gick upp igen vid 6:15. Jag förberedde lite för dagens lektion och insåg att jag skulle behöva skippa mitt inplanerade stressbesök, innan skolan, på gymmet.

Onsdagens föreläsning slutade 12 och jag drog sedan in mot centrum för att göra en vän shoppingsällskap. Någon mössa att ha med till Norrland blev aldrig köpt...jag var för kräsen. Efter shoppingrundan åt jag lite snabbt hemma och fick slänga ner det sista i väskorna mindre än tio minuter innan tråget gick. Mp3-spelaren, och laddaren, hann jag faktikst få ner; hörlurarna blev dock kvar hemma :(

Efter att ha pustat ut på första bästa tågvagn var jag på väg! Jag tog mig en tupplur mellan Halmstad och Göteborg. Väl framme i Götet mötte mamma upp mig med fralla, ugnspannkakor och ett leende :) Dessutom hade hon med sig finska godsaker att ta med till min bror.

Vid 17 var det dags att ta andra tåget. Jag delade min liggvag tillsammans med ett nypensionerat par, en äldre man och en Örebroare som skulle upp till Luleå och fria till sin tjej!

Jag drog mig senare bort till Restaurangvagnen för att plugga lite. Jag hade samma dag fått veta att sista lektionen innan hemtentan hade tidigarelagts vilket banade väg för extra hemstudier eftersom jag skulle sitta på tåg när lektionen hölls.

 


Som vanlig kunde jag inte låta bli att flika in i en debatt - som pågick bredvid mig i vagnen. Två roliga snubbar behandlade allt och inget och jag gick med i konversationen. Det visade sig att de kände varann sedan innan men hade träffats på tåget av en slump. Dessa två (en Boden- och en Lulebo) blev mitt sällskap fram till ungefär midnatt. Vid det laget hade de nog köpt ett tiotal 50-kronorsöl var och den ena började visa tecken på detta.


Restaurangvagnen + kameraskygg norrlänning


Liggplats, den tredje nerifrån, i en 6-bäddshytt

Vid ca 8:40 var jag framme i Bastuträsk. Sängen hann jag precis bädda innan jag fick ta min väska, lyckönska frierikillen och hoppa av tåget. Här ute var det rejält med snö, nollgradigt och INGEN täckning på mobilen. Efter fem minuters bussresa (och med cirka 50 minuter kvar) mot Skellefteå såg jag 10-15 renar! Tyvärr han jag bara få med EN suddig krake på kort...Renar i all ära, men det finns något jag tycker klingar mer Norrland!


MAX är Norrland

Efter att min bror mötte mig har jag hängt på honom på Nätverkslektion, ätit i deras matsal, hälsat på folk, städat ganska mycket och dessutom planerat inför helgens aktiviteter! Overallen är med, likaså tygmärken hemifrån, och jag ser rikigt mycket fram emot två kvällar på Treversen - Campus Skellefteås motsvarande till vår Kårpub!

Nu skall det snart sovas...


Man längtar nästan till liggvagnen ;)

Sov gott!


Med vänlig hälsning,

Tapio

P.s. Nytt inlägg kommer i helgen!

Orbajseri...men jag är ju ändå språkvetare!

OK. Jag vet att även jag, förmodligen också i denna text, gör grammatisk inkorrekta saker. Däremot är det så att jag kan irritera sönder mig på när ord används fel!

En gång för alla:

Det heter "Man ska inte dra alla över en KAM"!  Drar man ner någon över en kant kan personen dö...uttrycket står inte för att "Man ska inte mörda allihopa".

Man säger "Ta det säkra FÖR det osäkra"! Att säga "före" skulle ju betyda att du skippar att ta det osäkra först - men gör det sedan efter att du har gjort det säkrare alternativet. Vad uttrycket står för är att du inte ens ska tro att "det säkra" är säkert. Man tar det säkra FÖR det osäkra.

Pratar ni om kalorier MENA kalorier!!! Folk gör misstaget att kalla "kcal" för kalorier, överallt! Nummer ett: "cal" är den del i ordet som står för kalori. "k" står för kilo - som i prefixet för 1000. Ni alla vet hur man använder km (för tusen meter) och blandar inte ihop det med enskilda metrar. Många envisas om att prata om "megapixlar" och vet förmodligen inte att det då är 1 000 000 pixlar, men man blandar i alla fall inte ihop begreppen.

Gör likaså med kalorierna... För hur skulle det vara om jag (som väldigt många näringsspecialister också skulle ha sagt) som vuxen man bara fick äta "2700 kalorier per dag"? Jo, då skulle jag, om jag åt en vanlig banansmakande barnyoghurt (med ett energi-innehåll på 100 kcal), få i mig 37 gånger rekommenderat dagligt intag (så kallat RDI)!!! Inte har jag blivit stor som två fotbollslag! Skärp er gott folk...

Sedan har vi dagens ord. Som många andra får jag reklam i brevlådan. Flera gånger har en av de stora elektronikkedjorna försökt kränga vågar med bildtexten "En personvåg med snygg design i glas. Mäter vikten med en hektokilos noggranhet. Enkel att användas". Var det någon som såg något skumt?

Jag VET att man i detta land kan säga kilo istället för kilogram/1000 g - utan at bli missförstådd. Man kan dessutom säga hekto, istället för hektogram/100 g - och ingen reagerar. Säger man "hektokilo", vad menar man då? Är det en våg som kan mäta med en (1) hektokilograms noggranhet? Denna våg kan alltså säga hur många HUNDRA kilo någon väger. Oj, vad noggrant! Sist jag vägde mig på min våg kunde den avgöra på 100 grams noggranhet...men den är väl bara 1000 gånger bättre än den i utskicket :)

(Nu vet jag att natuvetare kommer att vilja rätta denna besserwisser genom att säga att vågar inte alls kan mäta massa och att de däremot mäter kraften i Newton (N) och sedan omräknar till massa med det värde som de valt att ge tyngdaccelerationen (g) - förslagsvis 9,82 m/s² för ett snitt i Sverige.)

Jaja. Jag trodde det där med utskicket var en engångsföreteelse. När det visade sig vara en flergångsföreteelse bestämde jag mig för att ringa upp dem. Nu får jag hoppas att det bara blev en tregångsföreteelse... Och att det dröjer minst ett halvår tills nästa "bägare" fylls till den grad att en liknande droppe får den att rinna över.

Ha det bäst!


Med vänlig hälsning,

Tapio

P.s. För några år sedan sa folk "de" i alla lägen de annars skulle ha sagt "dom". Nu verkar det som att folk har fått för sig att "dem" är vad det "egentligen heter". Överallt står det "dem", "dem" och "dem". Skriv hellre "dom", för det inkluderar i alla fall det ni menade (även om det ni inte menade också ligger i ordets betydelse) D.s.