Mörkret är här...

Dagsljusets få timmar måste användas väl. Utnyttjar man inte dem blir det snabbt mörkt och det är svårt att hålla sig vaken medan man stirrar i böckerna...

Tyvärr fick jag inte in några pluggtips efter mitt förra inlägg. Fick dock ett samtal från programansvarige. Det känns ändå bra att det sker uppföljning, för då känner man att folk bryr sig :)

I onsdags var det Halloweentema på Kåren. Planen var inte att gå, men jag blev iväglockad till förfesten till slut. Några f.d. språkare kom på besök och bara det var ett skäl att ta sig till Nyhem. Jag, och en kille osm inte skulle ut, var de enda outspökade. Min fröklaring var att det var bättre att komma outklädd än inte alls - hans var att han var utklädd till sitt tisdags jag (på en onsdag).

Hulken, två troll, en fladdermus, en vampyr, mördaren Dexter, en över-"blingad" rappare, två spöken och många fler var alla på förefesten. Jag fick mig många skratt och kände mig nästan lite full på mina 1,5 liter päronsoda. Sedan blev magen full och jag började må lite illa...

När det började nämra sig marsch till Kåren valde jag att dra hem till en kompis och bara hänga och prata. Päronsodakomat hade dragit ner mitt festhumör. Kvällen var dock trevlig på det stora hela och jag var hemma strax innan halv fyra.

Idag är det tydligen fest på Patrikshills studentboende. Inbjudningar har kommit från både min ryska vän och programmare, men jag är inte så mycket på festhumör. Det var dock trevligt att snakca lite skit Fox and Anchor med polarna för någon timma sedan. De har som fredagstradition att gå på buffé där och jag hängde på :)

Halloweenhälsningar till er alla!


Med vänlig hälsning,

Tapio

Studietips efterfrågas!

Jag har under en period haft svårt att sätta mig ner med skolböcker och annat. När man skjuter på saker samlas de på hög och det blir än svårare att ta tag i det. Nu efterfrågar jag tips, på hur man ska komma igång, från studenter där ute! Det kommer att uppskattas av mig, och förhoppningsvis av andra som glider in och kikar på bloggen :)

NU blir det till att sova och klockan 6 imorgon är det tvättid. För alla er som kan rekommenderar jag att gå på Kåren imorgon; halloween innebär alltid en uppsving för höstens besökssiffror, som sedan dalar lite - innan julavslutningen!

Sov så gott!


Med vänlig hälsning,

Tapio

P.s. I mitt fall är studierna, som jag måste komma i gång med, i form av skönlitteratursläsning och skrivning av uppsatser. Resterande studier fungerar :)

Restaurang, fest och utgång

En vän till mig hade igår ordnat en helkväll med festligheter. Vi var 25, för varann mer eller mindre bekanta, personer som möttes vid 18:30 på Wild West. Det vi hade gemensamt var att vi var dit bjudna av samma vän. Efter att ha gått runt och hälsat på varann satte vi oss ner, drack bål och väntade på förrätten - medan vi pratade om allt och inget.

Väldigt många av oss killar hade jobbat i bar eller restaurang, så det blev mycket snack om saker som kunde relateras till det. Många av oss var på Wild West för första gången så matsedlarna gicks noggrant igenom innan vi beställde. Jag själv tog och beställde in 400 gram baby back ribs...och ett stort glas mjölk :)

Med mätta magar, och mat (i mitt fall inget kött men lite annat) kvar på tallrikarna,  fick vi börja åka bort mot festen. Det första gänget, inklusive mig, åkte runt klockan 21 i limousinen till festen på Gamletull. Jag valde att ta ett kort besök i min lägenhet innan jag återvände till festlokalen. Efter lite bruk av tandtråd, tandbortste och munskölj diskade jag upp för att inte behöva på natten; allt gjordes till lite metal-musik. Sedan var jag redo att dra och festa!

Festlokalen hade börjats fyllas upp och den öppna baren var välbesökt. I mitt fall, eftersom jag inte dricker, testade jag att hälla upp Sprite med en skvätt Fanta i botten - det smakade nästan som om det innehöll tonic...

Några timmars senare, när suget att gå ut blev överväldigande, drog vi vidare till Club Moon. Det var inte så fullt från början, men det artade sig framåt natten! Medan jag, i omgångar, letade efter festdeltagare från tidigare träffade jag på massor av kursare, programvänner och annat folk jag känner.

Även om vintertidsomställningen gav en extra timma innan stängning valde jag att gå strax innan första gången klockan var tre. Jag var helt slut efter allt klubbande...

Hemma varvade jag ner med lite ölkorv och godis framför TV:n innan jag käkade kvällsmat, tränade och gjorde mig klar för att sova...

Nu ska det läsas i en av de 6 böcker jag skall skriva uppsats om den närmsta veckan.

Ha det bäst!


Med vänlig hälsning,

Tapio

P.s. Jag kulle gärna satt upp lite festbilder om det inte hade varit för att min mobilkamera inte presterar i mörker... men jag kanske får tag på något foto av någon annan och det verkar redan ha kommit ut mingelbilder från Moon på nätet D.s.

Kårkväll utan Kår...

Här får ni ett litet smakprov av kvällens aktiviteter...innan det "riktiga" inlägget kommer in imorn.00:12
Jag hann inte till försfesten igår - och det var knappt så att jag hann i tid till gasquen! Planen var egentligen förfest, gasque, mellanfest och Kåren (+ eventuell efterfest). Eftersom jag letade julaktiga saker till min gasquemundering (efter att ha varit på gymmet) blev tiden hemma ganska knapp. Jag brukar vilja städa upp här hemma innan jag drar ut. Det e nämligen urskönt att ha det rent och en säng med nybytta lakan när man kommer hem. Att jag dessutom hade stekt en karrékotlett till att ha som nattamat var en bonus :)

Eftersom jag stod som gasqueansvarig fick jag se till att vara på gasquen lite tidigare än starten. Overallen åkte på, tomteskägget sprayades blått (eftersom det var tackgasque för nollningen och jag hade blått skägg som exstraffmästare), luvan snösprayades och glitter och skor sattes i en kasse innan jag gled i rullskridskorna. Att folk vände på huvet, tutade och kommenterade när jag åkte förbi i min mundering var kanske inte så konstigt :)

Gasquen, som hade "dirty lucia"-/jultema kom igång sent men var lyckad. Några polare var klädda i presentpapper och det fanns en och annan julgran bland oss också. Mellanfesten hölls i festlokalen på bottenvåningen  av "Sockerbiten" på Nyhem och förflyttades sedan till våning fyra. Kåren, som vi drog till först runt halv tolv, hade precis stängt (?!!!) när vi kom dit. Det var på tok för lite folk där för att ha öppet, så de valde att stänga. Detta var första gången på två år jag kan minnas att det har hänt. Att det inte kom många när det var veckan efter Oktoberfesten, veckan innan Hallweenfesten, under en tentavecka och tå dagar innan CSN är nog ganska logiskt ändå. Att det var just då vi hade gasque var dock inte så kul.

Festen förflyttades till hus 38 på nyhem, men innan det gjorde jag och två programkompisar ett besök på våning 22 i Trade Center. Vi hade en väldigt trevlig diskussion med väktaren medan han kikade på/läste in våra legitimationer (med någon slags dosa) i förebyggande syfte :) Hela äventyret fotodokumenterades självklart! Utsikten i från toppen är något speciellt på natten...

Festen höll på ett bra tag och när jag gick (runt halv tre?) var det runt tio pers kvar. Då hade vi hunnit berätta skämt, äta kladdkaka och popcorn och bara prata skit i allmänhet :)

Sov så gott, gott folk!


Med vänlig hälsning,

Tapio

Gymma, rensa upp och handla på Maxi

När inget annat fungerar finns en sak som bör hållas i; de kära stunderna på gymmet. Börjar jag tumma på dem rämnar allt. På gymmet kan jag hålla konditionen uppe, som även behövs för uthållighet i studier/tankeverksamhet. Har jag frustrationer eller tentastress att bli av med hjälper ett hårt gympass med att lätta på trycket. Dessutom förbättras självbilden av att jag känner mig friskare och hungern får sig en trevlig uppsving. Kårgymmet har ställt upp för mig i två år nu. Senaste gången var idag :)

Som den student jag är utnyttjade jag rabatter till max idag och sparade massor av pengar när jag fyllde på frysen med både både massor av köttfärs och hamburgerbiffar :) För en gångs skulle har jag hela tre köttsorter att välja på till maten! Att jag dessutom fick hem en stor klase bananer att ha på gymdagar var bara trevligt.

Innan jag var på gymmet såg jag till att rensa upp i mitt lilla källarförråd här på Gamletull. Jag hade glömt vad jag hade där nere och blev glatt överraskad av att hitta mina vinterskor! Efter att ha organiserat om och byggt lite torn fick jag äntligen plats med de två stora elektronikklumparna som hade ockuperat mitt golv här hemma.

NU ska jag ta och förbereda mig för nattsömn. Det är faktistk mycket skönare att vakna tidigt och ha lagt sig i tid än att sova bort hela dagen...i alla fall om man ska få några studier gjorda under dygnets ljusa timmar.

Nästa gång blir det väl till att skriva på onsdag. Gasque och Kåren väntar då.


Med vänlig hälsning,

Tapio

Andra halvan av hösten...

När denna vecka nu går mot sitt slut nalkas början av terminens andra hälft. Nya kurser ska påbörjas och de förra bör bli klara. På onsdag har vi på humaniora, f.d. nollor plus de som varit med och annordna nollningen -08, gasque innan utång på Kåren. Dirty Lucia verkar bli temat...

Mina traditionella lördagspannkakor blev förskjutna till idag. Plättarna smakade dock lika gott på en söndag :)

Jag känner att besöket i Götet var precis vad jag behövde. Att lägga mig innan tolv är nästa mål för att kunna få en ärlig chans att utnyttja de ljusa timmarna av morondagen - full ut.

Sov så gott, så kommer nästa inlägg imorgon!


Med vänlig hälsning,

Tapio

P.s. Om det finns någon fattig och nybliven student där ute som sitter i en tom lägenhet, kan jag nämna att jag har en liten köks-/sovrums-TV och en tjock-skärm till dator som jag behöver bli av med... Mer info finns uppsatt på Gamletulls anslagstavlor :)

Sväng i Götet

I torsdags belv det, ÄNTLIGEN, dags att besöka mor min och Götet. Även om jag visste att min gamla säng var hårdare än de vi hade i lumpen såg jag fram emot det. Mamma-lagad mat och att ha ett fullt kylskåp - att välja dryck och tillbehör från - är något man som student värdesätter högt.

Efter en god natts sömn, om än mer på grund av nostalgi än ren komfort, var det dags att åka in till Göteborg. Min ryske studentvän skulle komma upp för att bli visad staden. Vi gick först och letade sjögräs/tång (vilket tydligen är vanligt i Ryssland, men ack så ovanligt i Sverige) för förtäring, men gav seanre upp till förmån för lite sight-seeing och ett besök på Sjöfartsmu seet.


Hösten har kommit till Skepplanda. (Tagen under brådska till bussen...)

Efter att ha avverkat några timma i staden var det dags att åka till Ale kommun igen. Hemma väntade finsk makaronilåda och vi åt båda extra lass. Dusch, ombyte och lite prat med morsan hanns med innan vi åkte in igen.

Först var vi på försfest hos en gammal gymnasieklasskamrat. Eftersom smaken är som baken hamnade några av oss, det vill säga jag och min ryska vän, på Rockbaren medan de adnra skulle till Ferdinands. Hemma var vi någon gång innan fyra och vi var bra hungriga. Efter lite mat i magen somnade man gott.

Idag var vädre sämre än i fredags så vår planerade koll på militärbåtar i Göteborgs hamn fick vi skjuta på till en annan gång. Det vi istället gjorde var att utnytta en "köp 2 betala för en"-rabatt till att slänga i oss lite MCDonald's-mat. Studentrabatter är alltid välkomnade :)

jag var tillbaka i Halmstad runt 20 i sju ikväll och har diskat, tvättat och packat upp sedan dess. Nu är det därmed dags att sova...

Sov så gott!


Med vänlig hälsning,

Tapio

Mycket jobb för lite buljong

När man e student får man, oftast, lära sig att dra in på saker på den ekonomiska fronten eller i varje fall dra ner på omkostnaderna. I mitt blir det genom att köpa familjepack av allt :) Nu sist blev det 4 kg karrékotlette...

Jag har som tendens att köpa på mig massor av kött och sedan pula med att fylla upp frysen med två-portionspåsar. Igår när jag tog mig an denna syssla kom jag på att det kunde vara behändigt att skära loss alla ben. Med en kökssax i högsta hugg gick det fort och benhögen byggdes på.

Det slog mig sedan att det vore bra at ta till vara på alla desa ben på något sätt. En vän till mig hade en gång sagt att man kunde göra egen buljong av benrester, så jag gav det ett försök! Efter att ha funderat fram och tillbaka och letat bra kärl att bilda buljong i bestämde jag mig till slut för att en stor kastrull nog var rätt väg. En timma eller något in buljongandet såg jag på nätet vad jag borde göra/borde ha gjort. Det var bara att ta det med en klackspark och att göra saker så bra det gick efter omständigheterna. Enligt allehanda recept kunde koktiden variera mellan 3 och 72 timmar...

Efter mycket fixande och trixande hade jag til slut tagit mig igenom en natt av buljongkokande (med korta pauser i sämnen för att se att det inte hade kokat torrt). Slutresultatet efter mer än ett halvt dygnt med buljongkokande fick jag väl ihop en halv deciliter :) Om jag ska ha fått ut något mer, än en skvätt buljong, av denna upplevelse så måste det vara en gnutta matlagningserfarenhet.

Nu ska jag dra till Kåren! Många vänner på sektionen har varit på gasque med oktoberfest-tema. Det ska bli kul att se deras munderingar :D

Ha det bra!


Med vänlig hälsning,

Tapio

Mulen måndag

Nu är det tråkväder så det blir till att skriva om helgen istället..

I lördags var det fest på nyhem igen - med mycket nytt folk :) En bit in i festandet uppstod en diskussion om vad som egentligen var bra musik. Det visade sig ganska fort att en polare hade lockats in på den mörkasidan...där tjejerna befann sig. Det spelades då varannan låt från vardera håll och det blev då en blandning av "gangsta' rap", trumsolon/slipknot/rammstein och euro-dance-trance. Därmed var det dags att gå ut...

Halva gänget gick, och andra halvan åkte taxi, till stan. jag tillhörde ena gänget som färdades till fots. Vi pratade om musik, ljudanläggningar och TV-apparater - precis enligt tradition :) Väl framme på Storgatan fick vi bestämma oss för krog. Det blev till att gå till Mårtenssons, eftersom taxifolket redan var där. Tyvärr var det 22-årsgräns (???) och alla kom/gick därför inte in.

Eftersom de andra inte visste vart de skulle gå valde jag att betala och ta en stämpel på Mårtenssons. Efter någon timme där valde jag att ta en sväng till Morfars för att se om det ar dit de andra hade gått; inträdet var ju gratis så det skadade inte att kolla :)

Morfars var fullt, som vanligt,  och det var väldigt svårt att komma fram. För en gångs skull hade de en DJ som inte samtidigt stod i baren! Stämningen var alltså god där inne men jag förstod ganska fort att ingen ur mitt sällskap var där.

När jag kom tillbaka till Mårtenssons hade en ur det sällskapet försvunnit. Hon hade varit ganska bra på lyset och nu var folket lite oroliga för henne. Vi hann inte med så mycket mer än att gå runt och leta efter henne i omgångar - tills det var dags att gå och hennes garderobsbricka var borta...

Jaja. Det var kul att träffa programgänget men skulle jag haft lite filmsällskap kunde jag like gärna stannat hemma.

Nu ska jag ta och dra in på gymmet...


Med vänlig hälsning,

Tapio

P.s. I lördags fick jag lite flipp och började storstäda. Nu är det rent bakom/under spisen och rutorna tvättades också :)

Fredag hemma

Efter Kåren lade jag mig vid 08 vilket ledde till att torsdagen blev lite förskjuten. Av någon outgrundlig anledning lade jag mig inte i tid i torsdags heller; jag gick i horisontalläge först vid 5:30 på fredag morgon

Idag fick jag mig tre timmars sömn innan det var dags att gå upp. Jag hade en halvtimma tills jag skulle vara på partiets kansli och innan dess skulle jag hinna duscha, äta, klä på mig och ta mig dit. Duschen tog nog närmare 20 minuter istället för de planerade fem. Brådskan var ett faktum.

Vi var tre anmälda från ungdomsförbundet som skulle till Sannarpsgymnasiet och kampanja. Eftersom en bodde nära skolan fick vi övriga två ta oss dit på tu man hand; något som visade sig vara lättare sagt än gjort.

Jag och min kompanjon irrade runt bland bostadsområden och jag fick traska med rullskridskor över grusvägar innan vi till slut hittade fram från en asfalterad skogsväg.

Responsen blev bra, och trots att många bara tog godis och märken fick vi några nya medlemmar :) Även lärarare var engagerade i samtal med oss om skolan och samhället!

Egentligen hade jag hoppats på en filmkväll med lite sällskap idag, eller alternativt gå ut på krogen, men det är nog bra att få sovit en hel natt för att återhämta sig lite...

Sov gott allesammans!


Med vänlig hälsning,

Tapio

Rockkväll på Kåren

Nu är då ännu en onsdag avklarad :) Redan för ett dygn sedan - närmare bestämt klockan 01:14 - fick jag ett sms där det stod "Fest ikväll? Senare idag alltså ;)". Jag satt i telefon och skrattade över frågan. Min klasspolare fick sedan ett bekräftande sms tillbaka; ja, jag skulle på Kåren!

Trots att jag la mig runt halv fem ställde jag klockan på 07:30. Det var nämligen tiden man skulle ringa för att boka tid hos doktorn. Skälet till besöket var att min laktosfria förra vecka inte hade förbättrat hur min mage mådde.

Doktorsbesöket gick bra. Jag fick, förutom att diskutera med läkaren, tappa upp tre provrör blod som behövdes för djupare analyser. Dessutom fick jag recept på två magmediciner jag skall testa i en månad. Fungerar inte de är det en magröntgen som är nästa steg. Allt är dock bättre än att behöva var utan mjölk, glass och ost :)

Efter att jag åkt rullskridskor ut från vårdcentralen rullade jag in på apoteket, vidare in på högskolebiblioteket (där jag hade en skuld...) för att seadn hamna på gymmet. Efter ett tidseffektivt gympass med en klasskamrat drog vi in till stan - jag skulle hem och polaren till Systembolaget.

Jag valde att följa med och inspirerad av mitt första test av alkoholfritt vin valde jag att testa fler sorter. Det blev sammanlagt fem flaskor från olika producenter, länder och druvor. Och jag var föga förvånad av att se studenter, lite varstans,  på hemvägen.

Hög musik, städning, dusch, rakning av huvud och ansning av skägg, Messenger, mat, diskning, bäddning och ombyte tog upp all tid från hemkomst till förfest. Förfesten började vid 19 på sockerbiten vånging 4 på Nyhem. Jag kom dock först runt 10. Strax innan elva var det dags att traska iväg till Kåren.

Köfållrona var tomma och vid dörrarna stod i princip bara värdar och annan personal. När jag satt mina jacka i "lilla garderoben" var det dags att kolla läget. Dansgolvet vid Spritbaren var ganska glest och det stod några fler vid själva bardisken. Jag bestämde mig för att gå till Lounge:n. Väl där förstod jag att det var här alla hade tryckt ihop sig. Rockmusik ljöd och det var skapligt med folk som rockade loss. Balkongen var dock ganska glest befolkad.

Efter ett litet tag märkte jag att det började rulla in mer gäster. Lilla dansgolvet hade gäster i skinnfåtöljerna som konverserade i den skvalande metal-musiken. På Spritbarens dansgolv var det nu partystämning och när jag kom upp till Klubben/Lounge:n igen var det fullsmockat - och likaså på balkongen.

Förutom personalen/gästerna som klätt sig rockigt/rockigare var det även mycket andra utstyrslar representerade. Rymdinspirerade gasquegäster gled runt med antenner på huvudet, Darth Vader-maskar, och aluminiumfolieaccesoarer. Även björnligan och en smurf var på besök :)

Stämningen under kvällen var god och skulle jag bara varit lite piggare skulle även jag ha varit ordentligt igång. Jag hade dock kul och det Kåren inte kunde bistå med vägde jag upp med två tröstglassar när jag kom hem :)

Ha det bra, gott folk!


Med vänlig hälsning,

Tapio

Tidsslösare nummer ett och ett medicinskt mysterium...

Jag försåt inte hur jag lyckas. Tiden försvinner bara för mig. Jag har inte gjort något speciellt, jag skippade att gå ut igår och har även tackat nej till en Guitar Hero-kväll. Trots uppoffringar försvinner tiden. Jag är nog bäst på att komma på viktiga saker att göra. Jag har ringt för att försöka få min dator tillbaka så fort som möjligt, satt upp annonser om saker jag har till försäljning, diskat, städat, gymmat, installerat min tv-/datorskärm (som självklart anlände medan jag satt och lästa skolgrejer) och tvättat kläder.

Finns det, ideella, personliga studie-coacher? En sådan skulle jag behöva... Jag känner på mig att tiden alltid, mer eller mindre, kommer att rinna iväg...det avgörande är vad man gör när medan den gör det.

Under nollningens första dag var jag och tappade upp fyra provrör blod. Jag skulle testas för laktosintollerans, matallergier och annat som kunde ha stått som orsak till mina magproblem. Eftersom jag äter och dricker väldig mycket laktosprodukter var det värt att testa om jag kunde vara känslig mot mjölkprodukter.

För några veckor sedan fick jag beskedet att jag inte kunde ha laktosintollerant. Eftersom jag inte fick några fler besked väntade jag nyfiket på dem. Efter ett tag kände jag att det var dags att ringa upp vårdcentralen. "Tyvärr" sa sjuksköterskan att jag inte heller hade varken matallergier eller dåliga blodvärden. Om något är värre än jobbiga symtom så är det att inte veta varför man har dem.

Hela min uppväxt har handlat om symtom utan orsak. I mellanstadiet trodde de att jag var överkäsnlig mot klor och att jag var kvalsterallergiker. Senare i tonåren fick jag bekräftat att jag inte hade några allergier. Trots detta har jag varit kroniskt tät i näsan sedan åttonde klass. I flera år gick jag på receptbelagd nässpray, tills jag för några år sedan slutade. Det hjälpte ju bara mot symtomen men motverkade inte (den okända) orsaken...

När mina dåvarande halsmandlar, som annars redan var enorma, svullnade till den grad att jag vaknade av andnöd i ottan visade alla symtom på att jag hade halsfluss. Bakterien som skulle ha styrkt detta hittade de inte. Det var bara att behandla som en halsfluss ändå. Halsmandlarna fick opereras bort och kriurgen blev på denna dag väldigt förvånad över ingreppet eftersom jag inte hade haft återkommande halsfluss. När hon sedan kollade ner i min hals och såg mina mandlar i "standardstorlek" förstod hon mycket väl varför de skulle bort.

Egentligen skulle den operationen bara varit en i en lång rad av kirurgiska ingrepp (för att underlätta min andning). Efter att ha blivit borttagen ur vårdkön, på grund av flytt till annat län, när mina studier skulle påbörjas valde jag att nöja mig med det min genetik givit mig och gå vidare med livet. Relativt sett andas jag ju ändå sjukt bra jämfört med hur det var innan halsmandeloperationen :)

Jaja. Nu är jag i alla fall halvvägs in i en laktosfri vecka! Trots provresultaten är det ändå värt ett försök att se om man kan må bättre i kistan :) Jag hoppas dock på att det inte hjälper...för laktosfri mjölk och att vara utan ost och glass är inte mitt favoritutfall ;)

Sov så gott nu!


Med vänlig hälsning,

Tapio