Amish Acres

Hejsan,


så här i efterchocken av jordskalvet så begav vi oss i morses till Amish Acres. Det är en gammal Amish farm som gjorts om till ett ställe där folk kan komma och se hur Amish lever. Utan att störa de riktiga Amish.


Dagen på Amish Acres började med att vi försökte hitta ingången... ha ha, alltså inte en bra början. Vi gick emot nått som var döpt till Gretting Barn, vi tänkte att det måste ju vara där man skall gå in, men så sprang vi på en skylt där det stod man skulle gå in igenom "the round barn". Så mot den runda ladugården begav vi oss, och spöregnade gjorde det till på köpet. Jag och Karen delade på ett paraply och vi sprang runt den där ladugården tills vi insåg att det fanns ju ingen dörr där... Så vi gick tillbaka till Greeting Barn och det visade sig att vi gått rätt. Karen köpte oss biljetter, i dessa ingick en måltid, Amish style, en rundtur på vagn dragen av en traktor, 4H style, en guidad rundvandring och en 30 minuters dokumentärfilm över Amish historia.

    Eftersom det började närma sig lunch så gick vi och åt först, och vi fick oss en äkta Amish-tjej som servitris! Hon var klädd i helsvart klänning med en vit "prayer cap" (bönemössa) på huvudet. Denna fick vi reda på under rundvandringen togs på det första man gjorde på morgonen och togs av det sista man gjorde på kvällen. Maten var väl sådär, potatismos, gravy, kyckling, rostbiff, bandspagetti med kött, gröna bönor och nått som amerikanare kallar dressing men som inte är dressing utan nån slags bröd mixat med lök och skinkbitar (eller nåt sånt). Detta var till huvudrätt, till förrätt serverades vi bönsoppa, precis som svensk ärtsoppa men vattnigare...Till soppan serverades jättegott hemlagat bröd och till deta fick man inlagd saltgurka och blomkål samt "applebutter". Detta var som äpplepaj fast i flytande form- typ. Intressant.

Till efterrätt fick man välja på massa olika paj och vi valde en var och smakade av varandra... ingen var speciellt god tyvärr.

     Efter maten och lite posering med Amish-hattar så åkte vi på rundturen med traktorn. Man fick åka runt på gården och vi fick stiga av för att gå in i den gamla skolbyggnaden. Den bestod av ett rum, med skolbänkar och varje årskurs satt på var sin bänkrad. Ettorna första raden, tvåorna på andra rader osv. Amish barn går bara i skolan tills åttonde klass, så det fanns åtta bänkrader i klassrummet. Utanför fanns ett utedass och skolbussen var en hästdragen vagn. Men kvinnan på turen sa att nuförtiden så cyklar de flesta till skolan, så jag antar att "bussen" inte använda så ofta.

    Efter turen på traktorn gick vi direkt för att se dokumentären över Amish historia. Det var jätte intressant och jag lärde mig mycket. Nu vet jag också vad skillnaden mellan Menoniter och Amish är, på utsidan kan man tycka de ser likadana ut. Menoniter är mer fria, de får köra bil och sånt, och de har inte "uteslutning" som en del av sin kultur. Det var de största skillnaderna. Det visste jag inte. I filmen talades det också om hur the Amish kom till USA p.g.a förföljelse och liknande i Europa.

     När filmen var slut gick vi på rundturen i huset och såg runt på den delen av gården. Är man strikt Amish så lever man otroligt primitivt, ved spis, sparsamt med möbler och man använder sig inte av något slags "English" (det kallar the Amish de som inte är Amish) så som generatorer och gas. Lever man som lite mindre stikt Amish så har man oftast en gas spis, där gasen kommer från tuber, man har oftast modernare möbler i sitt hus och man tillåter väderkvarnar dra upp vatten från marken istället för att bara förlita sig på regnvatten. Man får även som mindre strikt Amish använda generatorer för att driva sina verktyg i ladan och liknande. Dock finner man aldrig en tv, en dator, en radio eller en telefon i ett Amish hem. Dessa, och det är likadant med störm, sägs vara en länk till världen utanför, och hela Amish-tänket är att man skall hålla sig från det som tillhör "the English". Telefon finns oftast utplaserad på ett "säkert" avstånd från hus och liknande, för vissa Amish driver företag och behöver komma i kontakt med den yttre världen.

     De flesta Amish odlar och föder upp det mesta av sin mat själva men ibland behövs det andra förnödenheter. Eftersom Amish inte får köra bil så är det i vissa samhällen tillåtet att hyra någon som kan köra en till affären. Men i de flesta "moderna" Amish samhällen ser man dem komma längs gatan med sin häst och vagn. Vi körde förbi en supermarket och där utanför stod det, och jag skojjar inte, säkert 5 hästdragna kärror!

    Vem bestämmer då alla dessa regler? Det gör biskopen i varje samhälle. Han är utnämnd för livet och varje man som döper sig i samhället och därmed ses som Amish går med på att om den nuvarande biskopen dör så är de redo att ta över. Man utnämner en biskop genom att ett antal män lägger upp sina biblar på ett bord, man tar in en utomstående man, från ett annat samhälle till exempel, och denna mannen lägger en bibelvers i en av biblarna. Eftersom mannen är utomstående så vet han inte vems bibel han väljer och detta ser the Amish som att Gud har talat genom mannen att den valda mannen skall det vara.


Som ni ser så skulle jag kunna skriva om detta i evigheter. Jag tyckte det var ett otroligt ödmjukande (är det ett ord?) besök och det jag lärde mig om the Amish gav mig mer respekt för dem och deras sätt att leva. Men jag vet inte om jag skulle kunna leva så... jag menar, då hade jag ju inte kunna skriva i min resdagbok nått mer... hehe! Nej men allvarlig, två veckor, kanske en månad per sommar som Amish hade nog gjort många människor gott.

Hoppas ni har det gott i Halmstad och försök vara lite mer Amish!

Hälsningar Angélica

 En ung Amish flicka har vart på Supermarket och handlat. Amish gillar inte att man tar porträtt kort på deras ansikte, så utav respekt så fick hon vända sig om innan jag tog kortet. Vissa Amish har inte ens en spegel i sitt hem, det står i bibeln att man inte skall avbilda sig själv.... så Amish lever efter detta!
  Ett typiskt moderna Amish hus, fyrkantigt och man kan se silon där vatten förvaras
  Amish barnkläder, de är de enda i samhället som får bära kläder med ljusare färger. De vuxna, de som är döpta får oftast endast ha på sig mörkblå, mörkgrön, beige/brun och svart. Jordens färger, blå som himlen... och ja ni förstår... 
 Den gamla Amish skolan och skol"bussen"
 Inne i skolhuset. Barnen i skolan har inga läxor men varje vecka skrivs en ny bibelvers upp på tavlan och i slutet av veckan förväntas man kunna denna vers.
 De olika vagnarna som Amish har 
 Jag och Elisabeth var bara tvugna att prova dessa Amish-"hattar". Är vi inte otroligt snygga?!


Jordbävning

Jaha, så har man upplevt sin första jordbävning också, och tro mig, det var väldigt surrealistiskt. Det var som om marken dansade under en och man kände sig otrolig maktlös.

Jag sov mig igenom det första skalvet som var kl .5:37 men min kompis Leena kände det och berättade för mig, minuter innan efterskalvet kom, att det vart en jordbävning. Jag var lite putt att jag missat det, och vips så skakade, eller snarare gungade allt... Det var som sagt väldigt surrealistiskt.

Jag har äntligen fått en fråga värd att svara på här på bloggen!!! Tack! Och svaret är som föjer, ja jag tycker Ball State är en bra skolan. Har dock inget annat amerikanskt college/university att jämföra med men jag tror att standarden över lag på undervisningen är den samma som på andra universitet i USA. Så länge man inte jämför med typ Harvard och Stanford. Dock om jag jämför med de två högskolor jag gått på hemma i sverige, HH och Högskolan Dalarna, så tycker jag att standarden är lägre. Dock inte nämnvärt lägre, men jag tycker nog att undervisningen ibland kan vara lite gymnasie, men detta kan bero på att de flesta som läser undergraduate på universitet i USA är i svensk sen-gymnasie ålder.  Sedan läser jag en sociologi kurs, en psykologi kurs, en kommunikations kurs och en engelska kurs, så jag kan inte tala för vare sig en estetiska eller den mer vetenskapliga/tekniska delen av universitetet. Men Ball State är en bra skola med mycket att hålla sina studenter upptagna med, allt från gratis teater till alla olika grupper och klubbar man kan vara med i. Det finns nått att göra de flesta kvällarna på campus, bara man vet vart man skall leta.

Hoppas ni håller er ifrån jordbävningar där hemma.

Hälsningar Angélica

Hela världen skakade

Artikel läs den!

Hälsningar Angelica

PS. Skriver mer senare!

Obama

Hejsan,

Vet jag sa i mitt förra inlägg att jag inte hade fått tag på nån biljett, och det var fortfarande sant fram till 00:50 natten till lördag. Så vad hände kl 00:50? Jo det knackade väldigt försiktigt på vår dörr.  Efter nån minut gick jag upp och kollade genom kikhålet och där ute stod Kimbra. Hon fick lov att komma in och hon berättade att hon hade en biljett över till Obama. jag tackade ja, och vi bestämde oss för att mötas hos Kimbra kl 6:30 för att få bra platser. Med tanke på kön till att få biljetter så ville vi inte hamna för långt bak i kön. Så vi ställde oss i den redan långa kön. Och OJ va vi frös!!! Vi huttrade för kung och fosterland. De öppnade dörrarna kl 7:45 och vi var inte inne förrän 8:15... sedan följde en lång väntan tills klockan blev 9:45 då Obama steg upp på scen. Har faktiskt inte så mycket att säga om honom, han var liksom en vanlig gubbe. Lite mer "down to earth" än Hillary... men jag tyckte då inte att han var någon bra talare. Lite åt Bush hållet, för han stammare och ääääh:ade sig som Bush gör.... Men vad som kom ur hans mun var annat är Bush-tokerier, det vill ja lova.
Så det blev Obama för mig iallafall!

Annars händer inte så mycket här på Ball State... våren tittar fram då och då och imorses när jag var påväg till skolan så såg jag små gröna blad titta fram på ett träd utanför LaFollette, det gjorde mig lycklig. I veckan händer inte så mycket, skall skriva en uppsats i interkulturell kommunikation, det är en gruppuppsats och jag är ansvarig för sammanfattningen. Dock har jag bara fått in en del av uppsatsen ännu, men de har tills på onsdag på sig, sedan skriver jag på det jag kan och så får det gå som det går.

Till helgen kommer Rebecca hit :) Ni vet, hon på Internationella kontoret på HH. Hon kommer hit för att besöka campuset och se sig om i Muncie. Det ser vi fram emot! Du är så välkommen Rebecca!

Ha det nu gott alla. Det lovas 20 grader och strålande sol i veckan- avis?

Hälsningar Angelica

       
   

Obama kommer till BSU imorgon

Hejsan!

här går jag och tror att jag skall få se Obama, men icke. Grabben kommer visserligen till Muncie men efter att ha stått i kö i 45 minuter och kommit ett halvt "block" närmare där biljetterna gavs ut så gav jag och Elisabeth upp... kön gick nämligen around the block twice... och vi var inte ens inne på andra varvet. Så det blir ingen Obama för mig, får nöja mig med Hillary och Chelsea. Inte illa det heller!

Inför avresan från Muncie:
Jag och Elisabeth har fixat sjuss med Linda till Indianapolis den 3/5. Och nej det var inte bara så att vi ringde upp och frågade om hon kunde köra oss- det är the American style. Vi hade nämligen på väg tillbaka från IWU, hon körde oss dit och hem, bestämt att vi skulle ses en lördag och utforska Indianapolis tillsammans och eftersom den helg som faktiskt helt ärligt passade oss bäst var den helgen som vi lämnar Muncie, så det blir liksom två flugor i en smäll. Iallafall så skall hon köra oss till Indy, vi har en heldag i Indy och sedan några minuter innan midnatt stiger jag och Elisabeth på Amtrak tåget mot Charlottesville, VA där Nicki och Josh kommer och hämtar oss för att köra oss hem till Raleigh :) Det skall bli skoj skoj skoooooj!!

Har vart runt lite på campus och tagit lite bilder idag... eller ja, jag va väl inte så mycket runt än att jag tog kort på väg hem från Woody (Woodworth) där jag åt lunch med Nicki (nej inte samma Nicki som bor i Raleigh).

Nu skall jag stormsäkra rummet- för det varnas om starka vindar och regn och åska. Eller ja, stormsäkra och stormsäkra, jag skall stänga fönstret.

Ha det gott alla.

Hälsningar Angelica

                         


McKinley Mile Bike Race

Hej hej,

jag kan med glädje meddela att i helgen kom våren till Muncie :) Tror det hela började i lördags, lagom till McKinley Mile Bike Race och roliga aktiviteter på LaFollette field, fältet utanför LaFollette där jag bor.

Så, våren kom med pompa och ståt, solen sken från en blå himmel och blommorna började slå ut, som på beställning.

McKinley Mile BR är ett cykelrace som går runt campus, en mile (ca 1,6 km). Jag deltog inte i själva racet utan höll till på LaFollette Field där det fanns BungyRun, Inflatable Obstacle course (uppblåsbar hinderbana), boxning med megastora boxningshandskar, klättervägg uppför nått som såg ut som kebabköttstycket som de har på kebabställen, sånt som snúrrar ni vet där de liksom skär av köttet... iallafall så såg grejen ut som man klättrade på. Det fanns även gratis mat och dryck samt chansen att delta i en hot dog eating contest. Jag och Elisabett avböjde vänligen men bestämt när de frågade om vi ville vara med. Kille som vann tryckte i sig 10 korv med bröd på 5 minuter. USCH!

De packade ihop på LaFollette Field runt 15-tiden så då gick vi in, men så kände vi att vädret var för fint för att slösas bort så vi tog med oss plugg sakerna ut i solen och satt ute fram till närmare 20:00. Gott att våren äntligen har kommit till Muncie!

Igår har jag haft lektion, Comm 290, med Mr. Seitz. Han är en rolig prick han. Igår, eftersom mer än halva klassen inte dök upp på lektion, så gav han oss ett extra credit quiz på saker som är helt orelaterade till ämnet interkulturell kommunikation. Vi blev testade på amerikansk politik. Jag fick lov och räcka upp handen och påpeka att jag faktiskt inte är från amerika så hur skall jag kunna veta ... han såg tydligen inte riktigt problemet med detta men Nikki, min kompis som sitter bredvid mig, sa att jag kunde titta på hennes papper. Iallafall, första frågan var lätt; man skulle namnge en av antingen demokraternas eller republikaners kandidater, hela namnet. Jag valder Hillary Rodham Clinton, det kunde jag. Sedan blev det mer knivigt. Fråga två var nått om någon f.d kandidat om vart med i nån slags kriminal serie på NBC, fråga 3 kommer jag inte ihåg, fråga fyra var att man skulle nämna den symbol som respektive parti har (elefant och åsna) och fråga 5 var nått om nån gubbe i Texas som gjort nått under valet 1996. Då sträckte Nikki upp handen och sa "ursäkta mig, men 1996 var jag 7 år, jag kommer inte ihåg nått från då". Ha ha ha! Jag tror jag skrapade ihop kanske 2 poäng. Sedan fick vi gå hem.

Idag är vädret inte så himla fint och det verkar inte så kallt men det får gå! Man kan ju inte ha fint väder hela tiden, eller?

Ha det gott!

Hälsningar Angelica

       

Busy weekend

Hej alla glada, |

hoppa satt vadret ar battre hos er idag an vad det ar har i Muncie, Regnet kommer ner i en standig stril och hur man an bar sig at sa blir man vat... ha ha det rimmade ju till och med.

Idag ar det fredag och framfor mig har jag en lang helg av plugg plugg och plugg. Har tva tentor pa InQuisit nasta vecka, plus att jag maste skriva en uppsats pa 8 sidor om Elisabeth for Comm 290. Uppsatsen skall handla om kulturella skillnader mellan henne och mig, i uppvaxt, i tankesatt inkl. eventuella stereotyper och fordommar vi har som skiljer sig fran varandra. Det skall bli skoj :)

Annars sa hander inte sa mycket faktiskt, eller vad ar det jag sager, imorgon ar det riktigt party pa campus. Det ar McKinley Mile, en cykeltavling for valgorenhet som kommer ga runt campus och i samband med detta sa annordnas hot dog eating contest och de kommer ha massa lekar och aktiviteter pa grasmattan utanfor min dorm. Jag sa tll Elisabeh igar att jag funderar pa att stalla upp i hot dog eating contest, jag tror aldrig jag sett nan skratta sa mycket forrut. Hon fragade hur manga korvar jag skulle ata... efter lite eftertanke svarade jag helt sansat "jag tror jag skulle kunna fa ner 4". Sedan bras jag ut i skratt- 4 hot dogs kommer inte ta mig langt i tavlingen. Sedan forestallde vi oss hur jag satt dar vi bordet med ett gang glufsare som malde i sig sina korvar medans jag satt dar och vinkade till publiken! Jag tror jag avstar fran att stalla upp.

Idag skulle egentligen Barack Obama kommit till Muncie, men pg.a omstandigheter sa var han tvungen att skjuta upp sitt besok till fredag nasta veckan. Fredag nasta vecka ar dock arsdagen av mordet pa Martin Luther King och den dag da Robert Kennedy var pa besok i Muncie och fick ge beskedet till allmanheten att MLK blivit skjuten. Sa det kommer nog vara en speciell dag och utan tvekan kommer ju Barack spela pa det... Men allt ar val fair in love and war antar jag.

Nu skall jag ga upp till andra vaingen pa biblioteket och plugga Social Psykologi.

Ha en bra forsta helg i April. Jag skall forsoka jobba pa, for nu ar det inte langt kvar tills det bar av soderut tll North Caroliina och sedan langs ostkusten forst ner mot Florida och sedan upp mot NYC!!!

Ha det gott.

Halsningar Angelica

RSS 2.0