Amish Acres

Hejsan,


så här i efterchocken av jordskalvet så begav vi oss i morses till Amish Acres. Det är en gammal Amish farm som gjorts om till ett ställe där folk kan komma och se hur Amish lever. Utan att störa de riktiga Amish.


Dagen på Amish Acres började med att vi försökte hitta ingången... ha ha, alltså inte en bra början. Vi gick emot nått som var döpt till Gretting Barn, vi tänkte att det måste ju vara där man skall gå in, men så sprang vi på en skylt där det stod man skulle gå in igenom "the round barn". Så mot den runda ladugården begav vi oss, och spöregnade gjorde det till på köpet. Jag och Karen delade på ett paraply och vi sprang runt den där ladugården tills vi insåg att det fanns ju ingen dörr där... Så vi gick tillbaka till Greeting Barn och det visade sig att vi gått rätt. Karen köpte oss biljetter, i dessa ingick en måltid, Amish style, en rundtur på vagn dragen av en traktor, 4H style, en guidad rundvandring och en 30 minuters dokumentärfilm över Amish historia.

    Eftersom det började närma sig lunch så gick vi och åt först, och vi fick oss en äkta Amish-tjej som servitris! Hon var klädd i helsvart klänning med en vit "prayer cap" (bönemössa) på huvudet. Denna fick vi reda på under rundvandringen togs på det första man gjorde på morgonen och togs av det sista man gjorde på kvällen. Maten var väl sådär, potatismos, gravy, kyckling, rostbiff, bandspagetti med kött, gröna bönor och nått som amerikanare kallar dressing men som inte är dressing utan nån slags bröd mixat med lök och skinkbitar (eller nåt sånt). Detta var till huvudrätt, till förrätt serverades vi bönsoppa, precis som svensk ärtsoppa men vattnigare...Till soppan serverades jättegott hemlagat bröd och till deta fick man inlagd saltgurka och blomkål samt "applebutter". Detta var som äpplepaj fast i flytande form- typ. Intressant.

Till efterrätt fick man välja på massa olika paj och vi valde en var och smakade av varandra... ingen var speciellt god tyvärr.

     Efter maten och lite posering med Amish-hattar så åkte vi på rundturen med traktorn. Man fick åka runt på gården och vi fick stiga av för att gå in i den gamla skolbyggnaden. Den bestod av ett rum, med skolbänkar och varje årskurs satt på var sin bänkrad. Ettorna första raden, tvåorna på andra rader osv. Amish barn går bara i skolan tills åttonde klass, så det fanns åtta bänkrader i klassrummet. Utanför fanns ett utedass och skolbussen var en hästdragen vagn. Men kvinnan på turen sa att nuförtiden så cyklar de flesta till skolan, så jag antar att "bussen" inte använda så ofta.

    Efter turen på traktorn gick vi direkt för att se dokumentären över Amish historia. Det var jätte intressant och jag lärde mig mycket. Nu vet jag också vad skillnaden mellan Menoniter och Amish är, på utsidan kan man tycka de ser likadana ut. Menoniter är mer fria, de får köra bil och sånt, och de har inte "uteslutning" som en del av sin kultur. Det var de största skillnaderna. Det visste jag inte. I filmen talades det också om hur the Amish kom till USA p.g.a förföljelse och liknande i Europa.

     När filmen var slut gick vi på rundturen i huset och såg runt på den delen av gården. Är man strikt Amish så lever man otroligt primitivt, ved spis, sparsamt med möbler och man använder sig inte av något slags "English" (det kallar the Amish de som inte är Amish) så som generatorer och gas. Lever man som lite mindre stikt Amish så har man oftast en gas spis, där gasen kommer från tuber, man har oftast modernare möbler i sitt hus och man tillåter väderkvarnar dra upp vatten från marken istället för att bara förlita sig på regnvatten. Man får även som mindre strikt Amish använda generatorer för att driva sina verktyg i ladan och liknande. Dock finner man aldrig en tv, en dator, en radio eller en telefon i ett Amish hem. Dessa, och det är likadant med störm, sägs vara en länk till världen utanför, och hela Amish-tänket är att man skall hålla sig från det som tillhör "the English". Telefon finns oftast utplaserad på ett "säkert" avstånd från hus och liknande, för vissa Amish driver företag och behöver komma i kontakt med den yttre världen.

     De flesta Amish odlar och föder upp det mesta av sin mat själva men ibland behövs det andra förnödenheter. Eftersom Amish inte får köra bil så är det i vissa samhällen tillåtet att hyra någon som kan köra en till affären. Men i de flesta "moderna" Amish samhällen ser man dem komma längs gatan med sin häst och vagn. Vi körde förbi en supermarket och där utanför stod det, och jag skojjar inte, säkert 5 hästdragna kärror!

    Vem bestämmer då alla dessa regler? Det gör biskopen i varje samhälle. Han är utnämnd för livet och varje man som döper sig i samhället och därmed ses som Amish går med på att om den nuvarande biskopen dör så är de redo att ta över. Man utnämner en biskop genom att ett antal män lägger upp sina biblar på ett bord, man tar in en utomstående man, från ett annat samhälle till exempel, och denna mannen lägger en bibelvers i en av biblarna. Eftersom mannen är utomstående så vet han inte vems bibel han väljer och detta ser the Amish som att Gud har talat genom mannen att den valda mannen skall det vara.


Som ni ser så skulle jag kunna skriva om detta i evigheter. Jag tyckte det var ett otroligt ödmjukande (är det ett ord?) besök och det jag lärde mig om the Amish gav mig mer respekt för dem och deras sätt att leva. Men jag vet inte om jag skulle kunna leva så... jag menar, då hade jag ju inte kunna skriva i min resdagbok nått mer... hehe! Nej men allvarlig, två veckor, kanske en månad per sommar som Amish hade nog gjort många människor gott.

Hoppas ni har det gott i Halmstad och försök vara lite mer Amish!

Hälsningar Angélica

 En ung Amish flicka har vart på Supermarket och handlat. Amish gillar inte att man tar porträtt kort på deras ansikte, så utav respekt så fick hon vända sig om innan jag tog kortet. Vissa Amish har inte ens en spegel i sitt hem, det står i bibeln att man inte skall avbilda sig själv.... så Amish lever efter detta!
  Ett typiskt moderna Amish hus, fyrkantigt och man kan se silon där vatten förvaras
  Amish barnkläder, de är de enda i samhället som får bära kläder med ljusare färger. De vuxna, de som är döpta får oftast endast ha på sig mörkblå, mörkgrön, beige/brun och svart. Jordens färger, blå som himlen... och ja ni förstår... 
 Den gamla Amish skolan och skol"bussen"
 Inne i skolhuset. Barnen i skolan har inga läxor men varje vecka skrivs en ny bibelvers upp på tavlan och i slutet av veckan förväntas man kunna denna vers.
 De olika vagnarna som Amish har 
 Jag och Elisabeth var bara tvugna att prova dessa Amish-"hattar". Är vi inte otroligt snygga?!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0