Tredje gången gilt...

...och detta är tredje gången jag försöker mig på att skriva hr i bloggen denna veckan. Försök ett slutade med att jag helt ofrivilligt råkade centrera hela texten och när jag inte fick tillbaka den dit jag ville ha den så gav jag upp och stängde ner hela skiten. Försök två avslutades även det ofrivilligt snabbt, denna gången av att jag helt sonika råkade klicka på "bakåt"-knappen och vips så var hela inlägget borta...

Men som sagt, tredje gången gilt. Och i andan av de tå tidigare inläggen så skall jag även i detta tala om AMERIKANARE! Jag kommer allt generalisera så det står härliga till, men detta är den världen jag lever i nu och så är det med det.

Amerikanare.... för det första så tror jag med 99,99% säkerhet att när man i USA föder en bebis så kommer den ut med en mobiltelefon fastankrad i näven. För det går då inte många sekunder från det att professorn säger att lektionen är slut till att hela klassen tar upp sina mobiler och ringer till någon för att prata.  
                                                          image48

....vidare så har jag märk, till min förskräckelse, att man i USA aldrig sagt till sina barn när de växte upp att i vissa väder så passar sig inte hot-pant, shorts och/eller flip flops. Här ser man  folk som lungt strosar omkring i sina shorts o flip flop på campus fast snön viner runt knuten, eller regnet piskar ner som om vi vore utsatta för ett nästa syndafall... Men som sagt, detta verkan man inte bry sig om. Och alla dessa tjejer som struttar omkring i sina hot pants.... antar killarna uppskattar dem iallafall.

- för att fortsätta på klädtemat så har nog inte heller amerikanska mammor sagt till sina små älskade barn att det inte är snyggt att gå omkring i pyjamas byxor dag ut och dag i- till och med på lektion. I måndags hade jag kvällskus som började kl 18:30, och tror ni inte att när lektionen skall börja så strosar en tjej vid namn Rebecca in i sina röda flannell pyjamasbyxor. Efter lektionen var jag bara tyungen att fråga henne "did you just not get out of your pyjama bottoms today"?. Till svar fick jag "No, I am lazy".

- Amerikanare tycker om OST! De har ost på verkligen allt. Det får inte att äta nått utan att man får pilla o ha sig för att få bort osten som de lägger på allt. En dag i en av skolans restauranger skulle jag ha beef nachos till lunch. helt ovetande om denna förälskelse som amerikanare har för ost så så gick jag fram till damen bakom disken och sa "one beef nachos please". Hon la upp chipsen och sedan på med köttfärsen. Naiv som jag var så antog jag att jag skulle få välja om jag ville ha ost på eller inte... men icke. Hon far fram som en virvelvind mot en maskin som ser skrämmande ut och sätter min tallrik därunder och till min förskräckelse ser jag hur en gul sörja pumpas ut över hela min tallrik. Jag skriker i halvt förstörd "that's enough". Damen tittade på mig i förskräckelse (mkt förskräckelse i detta inlägg) och sa "are you sure"? Jag sa, "yes, no more cheese" och tänkte att där rök min lunch. Sedan dess säger jag direkt vd beef nachos att jag vill ha NO CHEESE! Visst de tittar på mig mycket fundersamt, men det skiter jag i...
Här kommer ett bevis på att de verkligen har ost i allt, detta är ett wienerbröd man kan köpa i automaten på biblioteket och det har en topping av jordgubb och OST
                                        image49

- Det är även sant att de flesta amerikanare inte har nån större koll på resten av världen, iband inte ens professorerna på skolan. I förra veckan hade jag Intercultural communication, en kurs man kan tänka sig ändå har lite kolla på resten av världen. Professorn skulle visa på att språk är symbiloskt och att dessa symboler inte betyer samma sak i alla delar av världen. Exemplet han tog upp var dock så att jag nästan trillade av min stol. Han sa att "i USA så vet alla att en röd skylt med STOP skrivet i vitt betyder stopp. Men om man åker till Portugal så vet de inte vad det betyder där för deras språk är annorlunda". Som sagt, jag var halvvägs ur stolen innan jag hann få tillbaka andan och kunde sätta mig på plats igen. Vände mig till min kompis Ken från Holland och sa " i Sverige betyder det samma sak" och han sa "i Holland också".... Ibland blir man fundersam.
För att fortsätta på detta temat så träffade jag på en dam när jag var inlagd på sjukhuset som trodde att USA hade sitt eget språk, det var liksom inte ens så att hon tänkte att det var en variant av engelskan utan nej, amerikanare har sitt egna språk.... Jag hade tidigare berättat att jag vart i england i 1 ½ år och där lärde mig brittisk engelska. Under min sista dag på sjukhuset fick denna dam besök av sin man och viskade till honom att jag hade vart i england och lärt mig engelska och nu var jag i USA för att lära mig "the American language". Ttill hennes försvar så var hon ca 75 och hade bott på enhönsfarm ute på landet hela livet... men man kan ju ändå tycka att... ja jag vet inte riktigt.

- Nu till mitt sista om amerikanare- de är helt sjukligt patriotiska. Jag vet, detta komme inte som en chock för er att höra, men om ni hade vart här så hade ni förstått att det är helt galet ibland. Som nämnt i ett tidigare inlägg så skulle jag och Elisabeth gå på gymnastik tävling här på Ball State mellan BSU och East Michigan (EMU). Vi tänkte att det skulle bli skoj, men det hela drogs ner (för mig) när speakern uppmanade oss att ställa oss upp, vända oss mot den amerikanska flaggan och lägga handen på hjärtat och stämma in i nationalsången. Jag kände mig otroligt obekväm och kände då inte för att sjunga för nån annan flagga än den svenska- antar att detta dock spelar på min egna patriotism... (något jag just kom att tänka på). Iallafall så fick vi stå där o nynna medans vi glodde på den amerikanska flaggan... Dock  stannade vi inte så länge på tävligen eftetrsom vi lyckades sätta oss framför "crazy people" med ko-skälla och hejjarramsor som de ständigt skrek ut, till våra örons förtvivelse. Hade vi stannat en minut till är jag helt övertygad om att antingen hade mina trummhinnor spruckit eller så hade det suttit en dam med en sprucken läpp bland publiken....

Nej alla glada, jag skall nu gå och ta på min kläder, tänker inte köra en amerikanare och gå till skolan i hotpants... nej nån måtta får det vara med tokigheter + jag har inte lust att få mig ytterligare en förskylning, med tanke på att det är -8 grader utanför rutan idag.

Hoppas ni har det bra där hemma i sverige och skriva gärna en rad eller två här nedan så att man vet ni har varit här och läst.

Kram och grattis till mig själv på Maria-dagen på fredag.

Angélica

Jag är tillbaka, och jag är vid liv...

Ladies and gentlemen,

I am back, som man skulle säga här i USA. Men det är sant, jag är tillbaka... vart borta ett tag p.g.a sjukdom och en 1 veckas sjukhusvistelse... Wohoo kanske ni tror jag känner inför detta minne, men icke. Det var en hemsk tid som jag inte önskar ens min värsta fiende. Men som sagt, nog dwell-ande om dåtiden, låt oss blicka framåt och se in i framtiden...

Vad väntar där...? Jo på fredag har jag min första "midterm", alltså en tenta som ligger mitt i terminen, på allt man lärt sig hittills. Och såklart borde jag sitta och plugga inför tentan nu, men som jag skrev i min presentation: jag har en tendens att göra andra saker när jag egentligen borde plugga. Sån är jag helt enkelt. Iallafall så är midterm tentan in Intercultural Communication (COMM 290). Om ni är intresserade av interkulturell kommunikation så borde ni gå denna kurs på Ball State, den är helskön. Jo, helskön är faktiskt ordet, inte nog med att den är intressant utan läraren, Dr. Seitz, är en helt fantastisk människa som berättar helt hysteriska annedoter från sitt liv. Idag till exempel berättade han om den gången han blev utelåst på sin balkong på 3e våningen och fick för sig att han skulle klättra ner... hela historien slutade med att han "slipped and fell- 3 stories" och hade hela ansiktet sårigt och en spricka i höften vilket resulterade i att han inte kunde gå på 3 månader. Historien i sig var hemsk, stackars karl, men han berättade den med så otroligt mycket inlevelse och passion att man inte kunde göra annat än att skratta så tårarna sprutade.

För övrigt så har inte så otroligt mycket hänt här i Muncie... det kan ju bero på att Muncie ligger mitt ute i ingenstans och har man inte bil så tar man sig inte härifrån. Men jag anser också att man endast har så kul som man själv gör det... så vi har allt det trevligt. Vin och kex är en härlig kombination som gett oss många goda skratt dessa kalla kvällar. För kallt är det, för det mesta. Man får vara beredd på att ha på sig sina ursnygga långkallingar mest hela tiden. Men det är på vintern det, har hört att det på sommaren är helt fantastiskt varmt- Muncie ligger ju trots allt skiiiiiiitlångt ifrån närmaste hav och därav finns det heller inte nån havsbris, som vi från Halmstad är så vana vid att ha, mest hela tiden.... Jag menar, vem har inte försökt ta sig fram längs Laholmsvägen vilken dag som helst och mötts av den "friska lilla bris" som kommer mot en i stormstyrka!? Kan dock meddela att denna vind som finns att finna på Laholmsvägen även har tagit sig till Muncie, inte p.g.a havet, eftersom det inte finns nått här, utan för att det är plat så långt ögat kan skåda. Och med platt mark kommer ISKALLA vindar, de riktigt biter tag i kinderna och vägrar släppa taget.

På fredag, kl 18:00 skall jag och Elisabeth på gymnastik tävling- vi skall inte uppträda, tack o lov, utan vi skall se på gymnastik tävling mellan Ball State och Eastern Michigan. Det skall bli intressant, har aldrig vart på gymnastik tävling innan. Fast jag har faktiskt varit på ett gymnastik gym eller vad man skall kalla det. Min kompis Lucy från Australien, hennes pappa John äger ett gymnastik gym i Bendigo och när jag var och hälsade på Lucy så var vi mycket där. Lucy jobbade och jag tittade på i förskräckelse när de små flickorna och pojkarna böjde sina kroppar i för mig helt onaturliga ställningar. Men men nog om det nu, vi skall iallafall på gymnastik tävling och det skall bli skoj. Sedan på söndag skall vi träffa våra Friendship families... vad är detta kanske du undrar. Jo det är familjer i samhället som har sagt ja till att "adoptera en utlänning" ett tag. Man blir ihop matchad med en familj och sedan får man umgås med dem, om man vill. Min familj består av Hope och hennes man och deras tre barn. Har än så länge bara träffat Hope, men hon är helt otroligt underbart snäll. Jag fattade tycke för henne vid första ögonkastet. Elisabeth har också haft tur med sin friendship family, även om hennes family inte är mycket till family, utan en äldre frånskild dam- men hon verkar jättetrevlig och första gången Elisabeth träffade henne så tog hon med Elle på n restaurang med Florida tema där de serverade mini-hamburgare. Visst låter det så typiskt USA??

På tal om typiskt USA så sa Lucy till mig idag på MSN "how Hollywood" när jag sa att jag skulle ha midterm på fredag. Och det är ju sant, man har endast sett och hört om midterms och sådana typiska amerikanska saker på tv och film. Men jag påpekade snabbt för Lucy att midterm är nog det närmaste man når Hollywood glans i Muncie... För för övrigt så är Munice hemskt amerikanskt, med rikedom på ena sidan och otrolig fattigdom bara runt nästa hörn. Man ser feta människor frossa i McDonalds vid sidan av pinnsmala folk som sitter och knaprar på några förskrämda salladsblad... det är skrämmande. Och ja, de har jättestora portioner, jättestora läskedrycker och jättestora och många snabbmatsrestauranger. Det är inte lätt att äta hälsosamt och studera på university i USA. Men om man skall följa den lilla broschyren jag tog nerifran restaurangen häromdagen så kan man alternera matintag med lite väldigt lätt träning, som till exempel spela kort. Ja ni läste rätt- de föreslog att man spelar kort... Och efter väldigt lätt träning så kom lätt träning. Förlåt men jag måste citera rakt av, hade inte sett allt i broschyern innan, men här kommer det, svart på vitt, till dig i din lilla stuga i sverige.

image45


Citerat från:Calories: Food, Exercise, and Weight. Residence Halls Dining service, Ball State University

Mycket nöje med denna lilla lista tills nästa gång vi ses.

Hälsningar från Angelica


Bilder - i brist på intressanta saker att skriva

Hej,

förrutom mig på korten så visar de även min rumskamrat Elisabeth och vår gemensamma kompis Leena som är från Finland. Och inte att förglömma, Herr Ekorre.

               

Super bowl är runt hörnet

Hejsan,

ja som titeln säger så är Super Bowl runt hörnet- ett evenemang som höll på att gå mig förbi totalt. Jag har mitt första test imorgon så om jag inte hade gått in på internet idag så hade jag antagligen totalt missat att idag är "the day". Men som tur var så loggade jag in mig på nätet och där stod det i stora bokstäver... och vips så gick mina söndagsplaner upp i rök. Det tog knappt en sekund. Har istället för att plugga idag suttit och funderat på vart man kan gå och se Super Bowl... man vill ju ha hela känslan så försökte komma på vart den närmast storbildstvn fanns- kom på att det finns en här nere i en av restaurangerna i huset, så det blir nog att jag sitter där. Vänligen notera- att komma fram till detta tog hela dagen. Ibland tror jag tankeprocessen helt enkelt går i strejk för att den inte vill koncentrera sig på viktigare saker, som min tenta i Society and Family (SOC 224) imorgon. Men måste erkänna att lite plugg in i mellan har jag fått in, mellan tankar på Super Bowl, surfande påEbay och allmän lathet.

Så vad mer har hänt sedan sist? Hmm... jag har inte gjort så hysteriskt mkt tror jag, har umgåtts med mina vänner och haft det allmänt trevligt. Vi upptäckte igår kväll fenomenet Late Nite på Student Center- massa gratis grejjer och gratis mat. Det var som att vara på barnkalas igen. Igår hade de Mardi Gras tema och man fick göra sina egna ansiktsmasker, äta Gumbo (blä och usch va äckligt det var) , leka massa lekar och tävla om olika onödiga saker. Det var skoj, som sagt, man fick vara barn på nytt för en kväll. Jag kom därifrån med en mask i cerise-lila med "ädelstenar" och en rosa fjäder. Vann mig även en blinkande "boll" och en studsboll plus 2 st Pixy stix.

Tillbaka efter att ha varit nere och kollat på Super Bowl

Jag tyckte inte om Super Bowl, det var 2 minuters spel och sedan 5 minuters reklam...och så höll det på. Det som var roligast var ju att titta på folket som var runt omkring. Tycker inte heller att amerikansk fotboll är nån vidare "cool" sport. Kanske beror detta på att jag inte har nått som helst intresse i sporten eller så beror det på att, efter ett och ett halvt år i London, ha sett på tok för mycket rugy och sedan efter även ha skådat Aussie Footy på sportens hemmaplan så verkar amerikansk fotboll vara rena "walk in the park". De har ju skydd o grejjer på sig- inga riktiga män där inte.
Och till den här "half time show" som alla pratar om, en äldre herre med långt hår... vet då inte om jag hellre hade sett Justin Timberlake dra av bh:n på Janet Jackson igen.

Nej nu måste jag återgå till mitt pluggande.

Ha det gott!

Angelica


RSS 2.0