Orbajseri...men jag är ju ändå språkvetare!

OK. Jag vet att även jag, förmodligen också i denna text, gör grammatisk inkorrekta saker. Däremot är det så att jag kan irritera sönder mig på när ord används fel!

En gång för alla:

Det heter "Man ska inte dra alla över en KAM"!  Drar man ner någon över en kant kan personen dö...uttrycket står inte för att "Man ska inte mörda allihopa".

Man säger "Ta det säkra FÖR det osäkra"! Att säga "före" skulle ju betyda att du skippar att ta det osäkra först - men gör det sedan efter att du har gjort det säkrare alternativet. Vad uttrycket står för är att du inte ens ska tro att "det säkra" är säkert. Man tar det säkra FÖR det osäkra.

Pratar ni om kalorier MENA kalorier!!! Folk gör misstaget att kalla "kcal" för kalorier, överallt! Nummer ett: "cal" är den del i ordet som står för kalori. "k" står för kilo - som i prefixet för 1000. Ni alla vet hur man använder km (för tusen meter) och blandar inte ihop det med enskilda metrar. Många envisas om att prata om "megapixlar" och vet förmodligen inte att det då är 1 000 000 pixlar, men man blandar i alla fall inte ihop begreppen.

Gör likaså med kalorierna... För hur skulle det vara om jag (som väldigt många näringsspecialister också skulle ha sagt) som vuxen man bara fick äta "2700 kalorier per dag"? Jo, då skulle jag, om jag åt en vanlig banansmakande barnyoghurt (med ett energi-innehåll på 100 kcal), få i mig 37 gånger rekommenderat dagligt intag (så kallat RDI)!!! Inte har jag blivit stor som två fotbollslag! Skärp er gott folk...

Sedan har vi dagens ord. Som många andra får jag reklam i brevlådan. Flera gånger har en av de stora elektronikkedjorna försökt kränga vågar med bildtexten "En personvåg med snygg design i glas. Mäter vikten med en hektokilos noggranhet. Enkel att användas". Var det någon som såg något skumt?

Jag VET att man i detta land kan säga kilo istället för kilogram/1000 g - utan at bli missförstådd. Man kan dessutom säga hekto, istället för hektogram/100 g - och ingen reagerar. Säger man "hektokilo", vad menar man då? Är det en våg som kan mäta med en (1) hektokilograms noggranhet? Denna våg kan alltså säga hur många HUNDRA kilo någon väger. Oj, vad noggrant! Sist jag vägde mig på min våg kunde den avgöra på 100 grams noggranhet...men den är väl bara 1000 gånger bättre än den i utskicket :)

(Nu vet jag att natuvetare kommer att vilja rätta denna besserwisser genom att säga att vågar inte alls kan mäta massa och att de däremot mäter kraften i Newton (N) och sedan omräknar till massa med det värde som de valt att ge tyngdaccelerationen (g) - förslagsvis 9,82 m/s² för ett snitt i Sverige.)

Jaja. Jag trodde det där med utskicket var en engångsföreteelse. När det visade sig vara en flergångsföreteelse bestämde jag mig för att ringa upp dem. Nu får jag hoppas att det bara blev en tregångsföreteelse... Och att det dröjer minst ett halvår tills nästa "bägare" fylls till den grad att en liknande droppe får den att rinna över.

Ha det bäst!


Med vänlig hälsning,

Tapio

P.s. För några år sedan sa folk "de" i alla lägen de annars skulle ha sagt "dom". Nu verkar det som att folk har fått för sig att "dem" är vad det "egentligen heter". Överallt står det "dem", "dem" och "dem". Skriv hellre "dom", för det inkluderar i alla fall det ni menade (även om det ni inte menade också ligger i ordets betydelse) D.s.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback