Csn-trubbel!

Efter att ha kommit hem från dagens gymrunda, och lite matinköp på Maxi, var det dags att åka hem för att väcka Johanna. När jag klev in i bygganden kollade jag posten - vilket jag, nästan tvångsmässigt, gör flera gånger om dagen och även på helgen.

Johanna var svårväckt så jag bestämde mig för att bläddra igenom posten innan min efter-gymmet-dusch. När jag hade bläddrat igenom all reklam var det dags att öppna brevet från min arbetsplats. Det var mitt lönebesked! Jag stirrade mig blind på pappret. Kunde jag verkligen se rätt? Skulle jag få så mycket i lön? Lyckan var gjord :D

Efter duschen delade jag den glada nyheten med Johanna. Jag berättade att jag nu hade pengar till att bli av med alla resterande delbetalningar på TV:n och att jag desutom ville gå och handla kläder i helgen (vilket jag nästan aldrig unnar mig). Denna lycka höll i sig från detta ögonblick, via resan till jobbet och fram tills lite innan lunch...

Jag berättade för en arbetskamrat hur jag hade trott att lönen jag var erbjuden var angiven i brutto, men att den visat sig vara i netto. Lönen blev alltså tre gånger så stor som min månatliga budget brukade vara! Arbetskamraten var glad för min skull och diskussionen ledde in på ämnet "studentekonomi". Enligt
definition är studenter "fattiga". Därför kom lönelyftet som ett skänk från ovan.

Efter att ha jobbat ensam ett tag började hjul snurra i huvudet på mig. Jag hade ju räknat med att jag skulle klara mig under inkomsttaket för att ha rätt till CSN-stöd. Nu hade ju denna inkomst skjutit i höjden - och det med råge. Förut hade jag bara varit rädd för att inte hinna få in mina poäng i tid, men nu var det det minsta av mina CSN-bekymmer.

Förra sommaren hade jag inget sommarjobb. Varje krona jag spenderade, från att hyran i juni var betald i juni till att höstens första studiestöd kom i september, behövde lånas. Stoltheten fick sväljas och man fick se det som ett nödvändigt ont att låna. Som tur var behövde jag inte betala tillbaka det mesta av vad några barmhärtiga samaratiter hade bidragit med.

Denna sommar skulle det bli annorlunda. Trots att jag behövde, och behöver, studera mycket under sommaren var jobb ett måste. Jag fick napp strax innan sommaren och fick acceptera vilkoret att det ar hela 8 veckor som gällde för bli tilldelad jobbet. Jag räknade noggrant och fick det att stämma ihop. Men nu står jag här, oviss om hur höstens ekonomi ser ut.

Jag har även tänkt att om jag hade planerat att betala tillbaka förra årets skulder med de pengar jag fick till övers denna sommar hade jag, med förlorat CSN-stöd, knappt haft något kvar till hösten. Om man väljer att plugga sommarkurser bara för att slippa problem med för hög inkomst är ju det ett sätt att lura systemet. Man läser bara för att få pengar, inte för att man vill. Detta är ju inte heller rätt. Mitt val i år var att antingen låna, och jobba i höst för att kunna betala igen, eller att jobba i sommar för att klara sommaren på egen hand. Imorgon ringer jag CSN och skatteverket. Då får jag veta om jag tog rätt beslut.

Nu ska jag vara lite social här på hemmafronten.

God natt!


Med vänlig hälsning,

Tapio

Kommentarer
Postat av: Johanna

Det där pengarproblemet löser sig säkert älskling:)

2008-07-24 @ 12:28:48
Postat av: Nova

För en gångs skull lärde jag mig något genom att läsa en blogg. Det är inte varje dag man gör det direkt, tack för att du lägger ner din tid på att blogga :D.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback