Gatufestival och kamera

För er som flyttar in i Halmstad redan under denna vecka kan jag tipsa er om Halmstads internationella gatuteaterfestival som går av stapeln den 9-12 augusti. För er som flyttar in senare men ändå går och funderar på hur ni ska tillbringa den eventuella semestern är detta om inte annat ett bra tillfälle att bekantskapa er med er framtida studentstad! För fler tips på hur man kan uppleva Västkustens pärla görs med fördel ett besök på Halmstads kommuns officiella turistsajt

Själv finns det, efter fyra år i Halmstad, en del saker som jag inte tagit del av i och kring denna stad. Det ska jag tillsammans med min, förhoppningsvis inom kort, införskaffade digitalkamera råda bot på! Från att enbart ha varit en trogen linslus fick jag för ett och ett halvt år sedan även upp ögonen för att stå på andra sidan kameran. Tyvärr berövades jag till viss del på mitt nyfödda intresse då jag under Valborg 2005 blev bestulen på min nästan två månader nya digitalkamera... Men med digitalkameraförsedda vänner har jag lite då och då kunnat stilla mitt fotobehov. Jag tycker helt enkelt att det är härligt att fånga saker och ting på kamera. Allt ifrån en klippvägg som respektingivande reser sig över havskusten till ett spontant ansiktsuttryck. Minnen för livet! 

Om ni går i köpestankar gällande en kamera är följande websajt värd att surfa in på.

Klick på er!

/Micke


Lediga platser

När jag börjar tänka efter och fundera kring mitt liv kommer jag alltid till en speciell fråga.

Efter att ha känt efter och funderat igenom hur jag vill att mitt sovrum ska vara möblerat, hur jag vill känna den dagen jag går i pension, vad jag vill äta till middag och om jag ska fortsätta vara köttätandes eller bli vegetarian kommer tankarna kring yrkesval. Lärare. Hatad, älskad och alltid behövd. På köpet får jag en stimulerande vardag och jag får ägna hur mycket tid jag vill till att läsa böcker.
Men så ibland kommer de där tankarna: kanske skulle jag blivit biolog eller läkare eller författare eller ekonom eller tolk… då brukar jag kika in på högskolans hemsida där de listar upp alla utbildningar och kurser som har
lediga platser över. Fundera en stund, drömma mig bort och låtsas att jag är en helt oerfaren student och vad jag i så fall skulle välja.
Ska väl nämna att jag brukar komma mina sinnen till sans efter en stund, men jag tycker att det är en bra grej det där med ”lediga-platser-sidan”, för många blivande studenter vet inte om att de är blivande studenter förrän i augusti när det är flerar månader för sent för att söka en utbildning. Och vissa människor vill ju göra impulsartade grejer och kanske bara prova på att läsa en kurs just för att ta reda på om det är något för dem!


Hemförsäkring och folkbokföring

I går brann det rejält i en huslänga i västra Örebro. Jag kunde från mitt sommarjobb bevittna den tjocka svarta rök som bildade ett stort moln på den annars så klarblåa himlen. Lyckligtvis kom inga människor till skada. Och jag höll tummarna för att eventuella fotosamlingar och andra oersättliga föremål klarade sig. Att på insidan återskapa ett nytt hem kan minst sagt tära på bankkontot om man inte har en hemförsäkring.

Enligt
Skatteverket är huvudregeln att man ska vara folkbokförd på den ort man bor på, vilket för de flesta studenter innebär studieorten. Mitt tips till er studenter som ska flytta till Halmstad är att folkbokföra er på denna ort och därför, med anknytning till stycket innan, skaffa er en hemförsäkring. Själv har jag en studentförsäkring hos Länsförsäkringar Halland, som samarbetar med Högskolan i Halmstad. Studentförsäkringen innefattar bl.a egendomsskydd, privatolycksfall och reseskydd. Det finns givetvis andra försäkringsbolag att teckna en hemförsäkring hos. Jag vet ej dock hur det ser ut med studentförsäkring hos dessa.

/Micke



DJ

Halmstads musikutbud vad gäller dansant pop på klubb är begränsad. Jag & mina vänner brukar hänga på B&B när de har Midnight rock och schlagern ligger undangömd i garderoben. Inget ont om schlager, då detta verkligen är dansant, men ibland vill man ha lite variation. För att återgå till ämnet så njuter jag då och då av rock ' n roll ute på klubb här i stan, men egentligen är jag ett riktigt popsnöre (japp, converse, randig tröja och vitt skärp finns i min garderob).
Mitt intresse för att få folk glada och dansande har sträckt sig så långt som till DJ-båset på Studentkårens  schyssta pub. Efter att ha besökt både Hultan och Roskilde denna sommar så har jag huvudet fullt av musik som bara vill ut, ut, ut och sätta sig i benen på studenterna.


  (så här kul kan man ha på festival!) 

Att jobba en pubkväll är verkligen helkul! Massa folk som ger sin tid för att andra ska ha kul och dessutom får man lära känna schyssta människor att ha kul med på de kvällar man inte jobbar. Men tro nu inte att jag är värsta kunniga musikmänniskan, verkligen inte! Det handlar nog bara om att ha ett intresse och ha kul när man stå där inne vid skivspelarna och ska välja skivor. Ska erkänna att det var ganska läskigt första gången man testa att vara DJ, man är ju ganska utsatt och råkar det bli tyst (sladdar åker faktiskt ur sina kontakter ibland) kollar alla åt ens håll. Och då gäller det att bara le och slänga på nån låt som man vet att ALLA gillar!

DJ Elin


Fast ibland när man killar in till baren under en jobbkväll blir man sugen på att ställa sig där och slänga ihop någon cool drink, för kanske är det inte lärare utan bartender jag ska bli? Men i så fall måste jag öva och kolla läget i baren någon av pubkvällarna...och det är ju bara att snacka med barmästaren (den som har hand om baren på puben) så kan man få vara med.
Schysst va?!






Frågan är om man kan ha ett coolare namn än The Strokes sångare? Julian Casablancas

Biblioteket

Biblioteket


Vårt nya fina
bibliotek har börjat rota sig i halmstadsbornas hjärtan. Två månader och två dagar har gått sen jag gästade invigningen en härlig dag i april och jag går ofta dit för att få lite lugn och ro. Det härliga med biblioteket är att man alltid känner sig välkommen, även om man ska låna böcker, ta en kaffe eller besöka Nya stadsgalleriet som har en liten ljus lokal precis vid entrén. Ibland smiter jag till och med in bara för att få låna toaletten ;-)


/Elin

Söka boende

Nu när antagningsbeskedet har dumpit ner i brevlådorna är det hög tid att börja söka boende för er som inte fixat det än. Det finns som student olika sätt att bo på. Exempel på dessa är vanlig lägenhet, studentlägenhet och korridorboende. Själv har jag sedan tre och ett halvt år tillbaka huserat på studenthemmet Västersol, som är ett korridorboende precis söder om Halmstads stadskärna.

Att bo i korridor i allmänhet och på Västersol i synnerhet kan jag starkt rekommendera då möjligheten till att lära känna många olika typer av individer är stor. Gemensamma utrymmen såsom de fyra köken, TV-rum, källare med pingisbord samt en stor och fin trädgård öppnar upp för både spontana och planerade aktiviteter och samkvämstunder. På Västersol bor man antingen i ett av de många rummen med egen toalett och dusch eller i en av lägenheterna. Till skillnad från lägenheterna delar man som boende i ett av rummen kök med andra i huset samt är ej tillåten att bo i rummen under sommaren då de hyrs ut till vandrarhemsgäster. Det sistnämnda är enligt mig den enda egentliga nackdelen med Västersol. Annars har jag haft grymt kul och fått många fina minnen att bära med mig därifrån! Förutom korridorboende finns det som sagt givetvis andra boendealternativ. Det handlar tror jag om vilken sorts person man är och vad man vill uppnå med sitt boende.

Lycka till nu och kom ihåg att ihärdigt sökande förr eller senare brukar löna sig på ett eller annat sätt!

/Micke

PS. Befinner mig just nu i Örebro där jag är born & raised och inte i sommarstaden Halmstad, vilket många av mina vänner till viss del har svårt att förstå... Men jag förstår dem och med den nästintill tropiska värmen som nu infinner sig längtar jag verkligen ner till västkustens svalkande havsvatten! Bara två veckor kvar, wohooo! DS.

Utsikt över Västersols trädgård från min f.d. balkong

Sushi

Kanske skulle ett beroende kunna skapas just här, just nu. Sushi.
 Till en början ska jag erkänna att jag var otroligt skeptiskt till denna kalla, färgglada, konstigt luktande rätt. Kan man verkligen äta rå fisk? Självklart!

 Efter att jag och min polare Anna anmält oss till en sushikväll som Lärarförbundet anordnade var jag såld. På den lilla kursen som inte varade längre än 2 timmar fick vi veta allt om sushin och dess historia. Från början var sushi faktiskt en väldigt fin rätt i Japan, och den var endast till för de vuxna då barnen inte skulle förstår tjusningen i dessa små mumsbitar. Men tiden gick och nu finns det sushiställlen i varje hörn av Tokyos gator. Så lyckligt har vi det dock inte i Halmstad...två ställen tror jag att det finns och tyvärr känns priserna lite för höga för att jag skulle kunna uppfylla min dröm om den dagliga sushin.
 Lyckligtvis så fick alla deltagarna i den ovan nämnda sushikursen med sig en liten låda hem innehållandes alla tillbehör som behövs för att göra egen sushi. Det enda jag måste fixa är lite fisk, grönskaker och crabfish. Och någon att äta med förstås! Vissa i detta hushåll gör underliga ansiktsuttryck när jag nämner ordet "sushi"... men på något sätt ska jag väl lyckas få ner i alla fall en liten bit i mitt bordssällskap!



 /Elin


Sushi







Antagningsbesked

Jag minns att nervositeten var stor den här tiden för två år sedan. Jag hade Högskolan i Halmstad som förstahandsval och hade verkligen funderat noga över hur jag rangordnade de olika alternativen. Halmstad kändes lagom, vilket blev orsaken till att jag helst ville hit. Lagom både vad gällde storlek på stad och avståndet till mamma och pappa. Från att vara van vid en liten ort i Bohuslän där alla visste vem man var blev Halmstad en stor härlig överraskning, parker, pubar, caféer och människor gjorde mina intryck översvämmade.  För att lära känna staden skaffade jag mig en liten karta (som fortfarande gömmer sig på ett lättfunnet ställe i mitt hem) och begav mig runt i staden på min orangea 70-talscykel. Den platta cykelstaden välkomnade mig på ett glatt sätt, om man är van vid backar är Halmstad verkligen lättrullat, och tanken på att ta bussen någonstans försvann direkt. Så mitt tips till alla som är på gång att flytta hit är att se till att ha en bra och skön cykel och kom ihåg att det inte alls är pinsamt att lägga en karta i väskan de första veckorna. Om man skulle cykla vilse så kanske man vill veta vart man är, för kanske är detta ”vilse” en väldigt skön och fin plats som man vill återvända till?!/Elin

Bloggdebut!

Så var den igång! Högskolan i Halmstads studentblogg. Här kommer studenter att ventilera allt från snabbmakaroner till tentaångest. Välkommen att få en inblick i studentlivet och dra dig inte för att kommentera.