Det Stora Chipstestet

Så var det äntligen dags. Dags för Det Stora Chipstestet. Det var dramatiskt, det var spännande, det var så in i bomben mycket chips på mitt soffbord. 2,8 kilo fördelat på 10 skålar närmare bestämt. Och tro mig, resultatet var häpnadsväckande, ja i princip chockerande. Vi fann stora förlorare och enorma överraskningar.

Syftet med testet var alltså att fastställa vilken chipsproducent som producerade de bästa/sämsta Sourcream & Onionchipsen, respektive Grillchipsen.

Testade märken:
¤ Estrella
¤ Hemköp
¤ Ica
¤ Mr Party (Nettos lågbudgetchips)

¤ OLW


Juryn bestod av:
Christer: Trind och rutinerad chipsälskare med känslig gom, gillar Sourcream & Onion bäst.
Robban: Passionerad Grillchipsälskare. Obarmhärtigt hård, men ganska rättvis ibland.
Björn: Jag. Experttyckare om saker i allmänhet, om onyttig föda i synnerhet.

För att ha största möjliga objektivitet i testet anordnades ett blindtest. Karin (granne) kallades in i köket för att hälla upp chipsen i kodmärkta skålar, och på ett hemligt papper skriva upp vilken skål som innehöll vilka chips. Chipstestandet skedde givetvis utan inbördes diskussion om varandras åsikter och omdömen, eftersom det skulle kunna komma att skada den subjektiva objektiviteten.

Chipsen testades länge och noggrant, och en febrilt antecknande jury hade till slut fällt sina slutgiltiga domar. Inom de bägge smakkategorierna rankades chipsen inbördes, 1-5. Nedan har ni det häpnadsväckande resultatet:

(Inom parantes uppges jurymedlemmarnas ranking, i ordningen Björn-Christer-Robert, följt av snittranken)

SOURCREAM & ONION


1. ICA
(Rankad: 1-1-1. Snittrank: 1,00)

Jag vet inte riktigt var jag ska börja. Vi är lika chockade som ni. Inte nog med att ICA:s chips utsågs till de bästa Sourcream & Onionchipsen, de fullständigt KROSSADE allt motstånd! Hela juryn utsåg, helt oberoende, ICA till överlägsen segrare i klassen!

"Kvalitetschips! Smakade perfekt!", hyllade Robert. (1)

"De har allt, saknar motstycke!", berömde en lyrisk Björn (1)
"Distinkt och fin Sourcreamsmak. Bra crisp, räffling och smak. Även tilltalande för ögat.", instämde en stormförtjust Christer (1)

2. OLW (2-3-4: 3,00)
OLW:s chips är speciella och skiljer sig en hel del från de övriga på så sätt att de är lite mörkare, mer brända skulle man kunna säga. Detta väckte väldigt olika reaktioner i panelen.

"Brända! Vidrig smak och dålig eftersmak!" mullrade en upprörd Robert. (4)

"Om chips vore sprit vore dessa Whisky!" filosoferade Björn. (2)

"Mer potatis än chips" hävdade en ocharmad Christer. (3)


3. HEMKÖP (3-4-2: 3,00)

Hemköps chips hamnar alltså på samma snittrank som OLW, men rankas lägre på grund av flera faktorer:

1) JAG anser att OLW:s smakade fantastiskt mycket bättre.

2) Weibull som anslöt sent till festen genomförde samma test och rankade otroligt nog alla chips helt enligt mig. Hade hans röst räknats officiellt hade Hemköp fått en sämre snittrank än OLW.

3) Hemköp fick högst poäng av Robban, vilket inte är lika mycket värt eftersom han är en Grillchipsälskare med ett tillsynes jäsande förakt mot Sourcream & Onion. Hans omdöme är alltså inte det mest pålitliga.

Nåväl, Hemköps chips var en fröjd för ögat. Ska man köpa chips bara för syns skull, ja då kan Hemköp vara ett alternativ! Smaken dock... Ja, den lös med sin frånvaro.

"Lovar runt, men håller tunt. Så nära man kan komma att äta plastfrukt" sammanfattade en besviken Björn. (3)

"Tråkiga. Inget sting. Daniel Andersson-chips", muttrade Christer. (4)

"Jämn och fin smak. Bra helhetsintryck!", yrade en i sammanhanget bortkommen och desillussionerad Robert. (2)

4. ESTRELLA
(4-2-5: 3,67)

Hör och häpna. ALLAS stora förhandsfavorit. Klassikern. Den folkkära favoriten. Den vi alla trodde vi gillade mest, den vi trodde var bäst. Den stod för testets chock. Ett monumentalt fiasko. Ett brutalt magplask. Estrellas chips har den kanske mest unika smaken. De är grövre till strukturen, är klart hårdast och smakar mycket (fast underligt), men saknar fräschhet och friskhet.

"Det ser ut som nåt katten spytt upp och smakar inte långt därefter. Väldigt ojämnt friterade - vissa är brända, medan andra nästan känns råa. Klart sämst!", bedömde en trots allt inte helt omdömeslösa Robert. (5)

"Konstiga chips. Det smakar smör, grädde och stekos. Konstig kryddning, smakar billigt och fejk. Funkar inte!", fastslog Björn. (4)

"Hårda! För krispiga, känns nästan som att äta fläsksvålar. Bra smak dock!" ansåg Christer (som dock äter mackor med kaviar & ost blandat till lunch varje dag och alltså bevisligen kan fatta tycke för de mest besynnerliga av smaker). (2)

5. MR PARTY (5-5-3: 4,33)

Här snackar vi bluff! Om man blev besviken när man stoppade Hemköps för ögat så tilltalande chips i munnen blev man besviken redan vid åsynen av dessa chips. Menlösa och torftiga. Och i munnen hände verkligen ingenting. Det här är lågbudgetchips, men det är knappt ens de vore prisvärda (9,90 kr på Netto) om det placerades en hundralapp i varje påse.

"Torrt och smaklöst. Sourcreamsmaken får stå tillbaka för pappsmaken" utbrast Christer. (5)

"Usch! Smaklöst smul! Stäng... eller bättre upp, spräng fabriken!" uppmanade Björn. (5)

"För lite friterade, men fin smak" antydde den i sammanhanget uppenbarligen helt vilsne Robert. (3)




GRILLCHIPS
 

1. OLW (2-1-1: 1,33)

OLW gick hem i alla läger, inte minst hos Robert. Ett habilt chips som gav ett gott helhetsintryck och ska funka i alla sammanhang.

"Ett gott, men lite tråkigt chips. Rankas tvåa i brist på övrig konkurrens. Jag saknar edge!", kritiserade Björn. (2)

"Bra färg, frisk och fin löksmak. Lite för lite krispighet, men övervägande mycket bra" orerade Christer. (1)

" Mycket bra! Det här är vad man vill ha. Jag har svårt att sluta äta, och det är precis det som gör bra grillchips. En vinnare!" klargjorde den i sammanhanget självutnämnde gurun, Robert. (1)

2. ICA (1-2-3: 2,00)

Ica och OLW plockar alltså hem varsitt guld respektive silver i Det Stora Chipstestet. Att OLW skulle vara med i den absoluta medaljstriden var väntat, men Icas enastående framfart hade nog ingen räknat med. Icas grillchips gillades av alla, särskilt av mig.

"De gjorde inget starkt första intryck, men växte verkligen efterhand. Ju mer jag äter, ju mer tycker jag om dem. De är i mitt tycke överlägsna", propagerade Björn. (1)

"Lite för nötiga i smaken enligt mig. Tråkiga i början, men jag instämmer, de växer faktiskt efterhand", analyserade Christer. (2)

"De är för lite friterade. God smak, men ingen succé" bedömde Robert. (3)

3. HEMKÖP (4-3-2: 3,00)

Här rådde delade meningar. Christer och Robert gillade dessa chips som jag personligen fann ytterst motbjudande. De är chipsen som smakar mest, ja så mycket att löksmaken kan bli lite väl frän. Fina och krispiga chips, men som sagt lite kontroversiella.

"De här chipsen vill för mycket. Smaken är påträngande och stark, dessutom känns den plastig och billig. De kan funka när man har druckit många öl och smaklökarna är lite bortdomnade", raljerade Björn. (4)

"Mycket smak, nästan överdrivet mycket. Överraskande goda med fin crisp", smackade Christer. (3)

"Perfekt löksmak och lagom friterade!", tyckte Robert. (2)

4. ESTRELLA (3-5-4: 4,00)
Estrella tar en ny förhatlig fjärdeplats och imponerar sannerligen inte med sina Grillchips. Anonyma, tråkiga och menlösa. Utan karaktär, vilja och smak ådrog dem sig snabbt panelens odelade hat.

"Nej nej nej! Var är smaken? Jag letar och letar, men hittar den inte" brummade Björn. (3)

"Jag trodde chips var friterad skivad potatis med tillsatt krydda, inte naturella, skivade ekträd. Skämmes tammefan!" röt en närmast hatisk Christer. (5)

"Konstig löksmak!" mumlade Robert. (4)

5. MR PARTY (5-4-5)

Mr Party menar att deras produkt är "Grillchips med löksmak". Men det kan vara den största lögnen i världshistorien. En bluff. Till att börja med är det helt fel räffling på chipsen - grillchips ska ha grov räffling, inte smal. Vidare är smaken fel. Helt fel. Det liknar mer någon slags barbequechips. Mr Party var därför ytterst nära att helt diskvalificeras. Disciplinnämnden sammanträdde, men lät Mr Partys bluffchips få bedömas eftersom de ändå skulle sluta sist. Christer rankade Mr Party före Estrella med motiveringen att Mr Partys chips åtminstone smakade något. Hur som helst. Mr Partys chips ska undvikas i alla sammanhang. De riskerar att förstöra vilken fest som helst!

"Det här var vidrigt! Hur kan det här få kallas grillchips!? Är det nån som har Sverkers mobilnummer?", närmast vrålade en upprörd Björn. (5)

"De smakar ju något, till skillnad från Chips D (Estrella). Men grillchips, ja det är det då inte!" förklarade Christer. (4)

"Allt är fel. De luktar vidrigt och smakar minst lika illa. De här var de sämsta chipsen någonsin", gallspydde Robert. (5)



Analys & Sammanfattning
Ja, vem hade kunnat ana detta? Icas totala dominans i kategorin Sourcream & Onion... Estrellas chockerande genomklappning... Mr Partys fullständiga och närmast stötande hån mot allt vad chips heter...

Personligen är jag väldigt förvånad. Jag menar.... Ica! Och jag menar.... Estrella!

Är det förresten någon som är chipssugen? Jag har väl nästan 2 kg kvar. De bortskänkes med glädje.

Ett stort tack till Robert och Christer för ett gediget arbete. It's a dirty job...

Stort tack även till alla grannar som lånat ut skålar och bunkar. Särskilt tack till Karin som stod för upphällning av chips.

Nu ser vi med andakt fram emot Det Stora Kaviartestet!

Och finns det fler önskemål om framtida test tar jag emot sådana med glädje.

Och apropå
Sourcream & Onion...

Chip ohoj!

Björn

Kommentarer
Postat av: Anna

Haha! Skönt att det finns de som verkligen tar reda på sanningen och sprider den till världen. Och ingen annan hade nog gjort ett så omfattande test.
När ni ändå är igång med snacksen kanske ett popcorn-test kan vara på sin plats? För de som, trots att sourcream-onion-chips faktiskt är rätt gott, föredrar de delikata poppade majskornen. Lite i chipsens skugga också, popcorn kan behövas lyftas fram!
Tjuvlyssnatkommentaren var klockren. Finns mycket gott att hitta där...

2007-03-26 @ 20:06:28
Postat av: Oskar

Ni måste ju ha ett ordentligt snapstest framåt slutet av terminen, då midsommar närmar sig!

2007-04-05 @ 23:26:19
Postat av: Pontus

Var på Netto igår för att inhandla onyttigheter och velade mellan vilka grillchips jag skulle välja. Valet stod mellan OLW och Estrella. Min polare tyckte att jag skulle ta OLW eftersom den var godast enligt honom men jag gick min egen väg och tog Estrella och jag tycker de är fruktansvärt goda! Har en hel påse framför mig nu, mmm...

2007-04-27 @ 19:03:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback