Fortbildning för lärare

Klicka på följande länk för att läsa en artikel om fortbildning för lärare.

/Micke


Sitter Du i en skuldfälla?

Pengar, pengar, pengar. Tragiskt nog kretsar många, alltför många, av en students tankar kring ekonomi. Magen kurrar och nudlar verkar inte så lockande längre, snabbmakaroner med ketchup är det inte tal om och att bara äta knäckebröd och vatten känns som något fångarna i u-landet X får vara glada över. Nej, ordning och reda på ekonomin hade ju varit trevligt.
Ibland får jag små infall och försöker göra en plan för månaden, en budget som ska hållas, och ja, en fika senare är den där budgettanken som bortblåst med Gudrun (eller vad ska dagens storm döpas till?). Men en liten eloge kanske man ska ha i alla fall, jag har ju trots allt TÄNKT att jag borde ha en budget att följa, och en tanke är ju nästan verklighet. Eller?

Men okey, känns det alltför knapert kanske det finns små små små snabblösningar (nej, att äta middag hos mor & far i en vecka är inte en lösning!). Men se upp! Många är studenterna som kommit på den smarta idén att söka bostadsbidrag. Så även jag. Fick 400 kronor i månaden, vilket kändes positivt (sen att dessa pengar bekostade mitt alldeles för dyra gymkort vet ju inte staten). Jag sa dock upp mitt bostadsbidrag efter bara ett år då jag lyckats hitta ett extrajobb, men för alla är det inte så lätt. Vad jag dock egentligen är ute efter att peka på med ett varnande finger är den eventuella återbetalningsskyldighet som Du kan åka på senare.
Ett exempel: Det är februari månad. Det går knapert runt ekonomisk, men Du söker bostadsbidrag. Skönt, nu fixade Du denna termin också. Men så kommer sommaren och Du hittar världens bästa extrajobb som Du även kan fortsätta att ha under kvällar och helger när skolan börjar på hösten igen. Woho, skönt!
Eller...?
Om Du inte ser upp så kommer Du att bli återbetalningsskyldig för att Du tjänat för mycket under kalenderåret. Hur ska man få det att gå ihop?
Läs mer om skuldfällor i GPs artikel./Elin, som för övrigt längtar efter glögg och pepparkakor.


Spionage

Picassoparken - 15 spetember 2006 - klockan 19,38.

Är det en Tobbe, är det en dödsmetallare, är det en älg?

en älg?

Svar: Det är en älg!

/Elin, som för övrigt har hört ryktena om att en ny klubb ska öppna i Halmstad. Fortsättning följer...

Trötthet

Tröttheten är påtaglig då jag nickar till vid datorn efter en veckas arbete med en urladdning i samband med vinsten i onsdags och hårda träningar under veckan. Jag förmår ändå att skriva några rader, men om vad? Kanske om trötthet. Det har hänt några gånger att jag efter ett hårt träningspass när jag entrat min 1:a slår på TV:n och slänger mig i soffan istället för att packa upp mina träningsgrejer, få i mig något ätbart för att stabilisera blodsockernivån samt eventuellt diska. Allt detta kan jag ju göra om en kvart tänker jag för att sedan somna till och vakna upp en och en halv timma senare då det är läggdags. Vad händer då nu vid detta uppvakningstillstånd? Jo, först packar jag upp träningsgrejerna, käkar om hungern är stor nog, men diskar mäktar jag knappast med utan skjuter på det till morgondagen. Sen är det dags att sova i en komfortablare möbel än den tidigare nämnda.


Så se till att äta och sova rätt. Osäker på hur? Gå in
här för att få lite tips.

/Micke


Vinst nr 2 + klamydiatest

Glädjetårar började forsa inombords och var så när att entra mina tårkanalernas respektive utmynning. Jag befann mig i ett lyckorus som inte visste gränser. Detta var hur jag kände igår kväll när det stod klart att vi (Halmstad Dawgs) hade vunnit bortamötet mot Helsingborgslaget KFUM Tigers. 95-105 blev slutresultatet och detta var en seger mot ett, till skillnad från förra matchen, kvalificerat motstånd. Vinsten igår innebar ytterligare kliv uppåt i tabellen.

Nu går det att lämna urinprov hos Studenthälsan här på Högskolan för att se om man är smittad av klamydia eller ej. Klockrent initiativ tycker jag då det blir mer anonymt än om man testar sig på SÖS-mottagningen på sjukhuset. Detta eftersom nästintill alla som sitter i väntrummet på SÖS är där gällande könsrelaterade sjukdomar, till skillnad mot Studenthälsan där det kan handla om allt från halsont till tentaångest. Så tveka inte att testa dig om du har haft oskyddat sex, vare sig du får symptom eller inte. Klamydia kan vara symptomfri och leda till sterilitet om den inte behandlas.


85011-58


Var rädda om er!

/MickeVem ska ingå i överstaben?

Åh, har Du inte sökt än?
På måndag är det faktiskt sista dagen att söka till nästa års nollningsöverstab, så nu gäller det att skynda sig. Kolla in info om hur Du söker
här och skicka genast iväg ett mail med rätt information om Dig själv till valkommittén

noll2


/Elin, som förrresten önskar sig boken Språkriktighet  (Nordstedts) i födelsedagspresent av sina föräldrar.

Kalasbilder från kårpuben

Yes, nu finns det både mer eller mindre smakfulla bilder från Kårpuben upplagda. Kolla in!


/Elin, som undrar vem man ska fjäska för för att få vara med på bild...

Danskurs

Glädje! Den känslan hade jag under gårdagen och även idag när jag tänker tillbaka på vad jag gjorde igår. Jag dansade lite salsa och streetdance tillsammans med spelare ur både herr- och damlaget i Halmstad basket. Det var vår coach tillsammans med sin skönsjungande fru som hade anordnat detta danspass. Coachens fru är förutom sångerska även danslärare så det var hon som höll i passet. Har precis anmält mig till en danskurs som en av medlemmarna i dansgruppen Bounce kommer att hålla i. Ta denna chans även du genom att gå in här och anmäla dig. Jag fick helt klart mersmak efter igår!

/Micke

Musik, musik, musik

När regnet och blåsen krigar utanför fönstret är det lätt hänt att jag snubblar in på cdon's hemsida och drömmer mig bort bland alla vill-ha-skivor. Fick ihop en ganska okey lista med både lite nytt och gammalt, sånt som man borde ha köpt för länge sedan och sådan som man vill ha för att det är härligt, festligt och underbart.
TitelAntalá prisSumma
AlbumMattias Alkberg Bd - Ditt Hjärta Är En Stjärna1139.00 kr139.00 kr
AlbumBo Kaspers Orkester - Hund1149.00 kr149.00 kr
AlbumI'm From Barcelona - Let Me Introduce My Friends179.00 kr79.00 kr
AlbumKnife - Silent Shout1149.00 kr149.00 kr
AlbumShout Out Louds - Howl Howl Gaff Gaff1159.00 kr159.00 kr
AlbumHellström Håkan - Nåt Gammalt Nåt Nytt Nåt Lånat Nåt Blått179.00 kr79.00 kr
AlbumHellström Håkan - Ett Kolikbarns Bekännelser (Copy Protected)179.00 kr79.00 kr
AlbumBlandade Artister - Svensk Indie 1988-2006 - En Kärleks Historia (2CD)1149.00 kr149.00 kr
AlbumVarious Artists - Are You Scared To Get Happy?1159.00 kr159.00 kr
AlbumBlondie - Greatest Hits Sound & Vision1319.00 kr319.00 kr
AlbumMorrissey - Ringleader Of The Tormentors1169.00 kr169.00 kr
Summa:1629.00 kr
Lyssna på underbara Steso songs. Hon var förband till Marit Bergman på Diezel och gör all musik själv på en keyboard.


/Elin, som för övrigt ska jobba hela helgen.

Första vinsten!

Igår kom den så hett efterlängtade första vinsten. Motståndet stod Äli basket för och segersiffrorna skrevs till 101-59. Tyvärr blev det ingen riktig värdemätare då Äli till följd av skadade/saknade nyckelspelare nästan enbart bestod av spelare födda 1992. Trots att vi var numret större visade Älispelarna kämpaglöd. För att spana in tabellen, klicka här.

/Micke


Quizkväll

På fredag bjuder Kulturklubben in till Quizkväll! Platsen är Kårpuben och tiden är kl 17,00. Gnugga intelligensknölarna och samla nära och kära till denna teamtävling.


/Elin, som för övigt fick andrapris på Kulturfestens TV-seriequiz i somras.


När ska vi inrikta oss på politik?

Jag har förmodligen ingen som helst rätt att göra någon närmare analys av det politiska läget i Sverige då jag varken är statsvetare eller ens läst samhällsvetenskap på högskolenivå. Men ändå, jag är en vanlig medborgare som oroar mig för både min och mina medmänniskors framtid.

Idag presenterades
den nya budgeten, den är inriktad på jobbpolitik och skattefrågor. Det blir sänkt skatt för den vanlige arbetaren. Kanske hurrar många, men jag vill även upplysa er studenter om att akademikerna i framtiden kanske kommer få hålla tillgodo med ett jobb som inte alls har med deras utbildning att göra då det kommer bli svårare att få arbetslöshetsersättning för nyexaminerade studenter. Avgiften för A-kassa kommer höjas, men ersättningen vid arbetslöshet kommer bli sämre, kanske borde jag starta ett eget litet privat spara-till-arbetslöshetens-dagar-konto?!
För att återgå till studierelaterade punkter, kårobligatoriet ska bort, utbildningsplatserna ska strypas och de ska satsa på kvalitet istället för kvantitet (vilket faktiskt låter som en bra grej).

Handelsminister Maria Borelius var den första att lämna sin plats i regeringen och idag fortsätter avhoppen. Om Kulturminister Cecilia Stegö Chilòs avgång fylls dagstidningarna, TV-nyheterna och luften på stan.


Flera av uppgifterna ovan är tagna från Sveriges Radios samhällsprogram i P3, Front.


/Elin, som funderar på att sluta äta fyrbenta djur.

Mando Diao på B&B

Mando

I fredags gästade Mando Diao B&B. Källaren var fylld av folk, svett och glädje. Vissa dansade på borden (Tobbe & Kim) och vissa hängav sig vilt åt att sjunga med i rockdängorna (alla andra). Killarna gjorde sitt bästa för att göra oss i publiken både varma och glada, vilket de lyckades bra med.

Dagen innan var Marit Bergman på Diezel (och som vanligt låg kameran hemma). Marit har varit som en bergochdalbana i mitt huvud då jag gillade hennes första skiva men sedan dalat neråt i mitt tycke. I torsdags måste jag ju dock säga att hon åter gjorde mig förälskad (ja, jag vet, jag blir alldeles för lätt kär i artister). Den vackra gröna klänningen svängde runt hennes ben och ur fickorna virrvlade guldkorn. Så vackert!

anna elin
En tyvärr lite suddig bild, men kan man bli gladare?/Elin, som förgyllde denna fina höstdag med tipspromenad på Galgeberget.

Basketmatch

Nu på söndag kl 15.00 är det dags för Halmstad Baskets herrlag(Dawgs) att ta vinst nr 1 när vi tar emot Sribja B från Malmö i div 2. Matchen spelas i Högskolehallen och inträdet är endast 20 kr. Så ta med er alla ni känner och inte känner och gör ett minst lika bra jobb som publiken på vår hemmapremiär!

Ses på söndag!

/Micke


Studentsamordnare

Klicka här för att läsa en notis om före detta kårordföranden Katarina Nilsson som fått jobb som studentsamordnare hos kommunen och vad det innebär.


/Micke


Nytt jobb

Vissa av er har under veckan kanske sett mig gåendes på Campus med en kärra lastad med postlådor. Det beror på att jag i måndags påbörjade mitt halvårsvikariat som vaktmästare här på Högskolan. Mitt betyg hittills: Ett jobb med varierande arbetsuppgifter och goa jobbarkompisar, m.a.o så trivs jag. Det blev tillslut lite enformigt att sortera paket på DHL nattetid. Lagerjobbet är ett riktigt schysst extraknäck då det är lagom att arbeta två nätter i veckan, men inte fem ggr som jag var tvungen jobba att för att klara livhanken. Nu knegar jag ju heltid och börjar samtidigt få en normal dygnsrytm igen. Sen ska ju tilläggas att jag kommer dra in nästan dubbelt så mycket pengar i och med detta jobb eftersom jag endast jobbade 15 h i veckan på DHL.

Frågan är nu bara hur jag ska hinna med att göra mina resttentor…? Måndag till torsdag kväll upptas ju av basketträning så det får bli till att sitta på helgerna … Får ju dock inte glömma att jag endast har tre matchfria helger denna termin. Sen vill jag ju ha ett socialt liv utanför jobbet och basketen också! Aja, det får gå på något sätt. Får väl beta av lite grann av skolarbetet då och då så jag får så mycket tid över som möjligt till min umgängeskrets. Att ha ett heltidsjobb när man pluggar är givetvis ingenting jag rekommenderar men jag är ju så illa tvungen nu när jag inte har rätt till studiemedel längre.

/Micke


Kårbilder

Lite bilder från lördagskvällens trevligheter!

kårfolk
kårfestare
Bartender/Elin, som ska besöka kårpuben för andra veckan i rad (rekord då jag inte brukar hänga där annars!).

Besök på Ullared

ullared

Tanter är galna!

När man siktar kundvagnen mot
GeKå’s ingång i Ullared får man vara glad att man får en plats i kön. Där inne är kaoset totalt och de sura minerna hos proffsshopparna är så läskiga för oss amatörer att vi nästan ställde oss i varsitt hörn och grät. När vi väl tagit oss samman var det bara att smila upp sig, ut med armbågarna och slänga ursäktande utrop över axeln medan man styrde omkring sin vagn.

Hade plan på att handla för mellan 500 och 1000 riksdaler. 1303 spänn senare drar jag kontokortet i kassan och då ska kan jag stoltsera med att jag faktiskt inte köpte så mycket onödiga prylar. Tvättmedel, tandborstar, hårspray och plåster går ju åt!

gänget
Förberedande pepptalk på parkeringen.

fikapaus
Fikapusen var behövlig efter en timmas krig med de andra shopparna.

chockad
Sofie, premiärbesökare, var chockad över att vi hittat så mycket billiga grejer.


kvitto
Trevlig dagsutflykt, kanske inte för plånboken, men man glömmer studieskulden för en stund och känner att man spara såååå mycket pengar.


/Elin, som även köpte onödigt mycket kex på Göteborgs Kexbutik som fanns utanför varuhuset.

Kårkalas

Woho!
Ikväll blir det kick-off för oss som ska jobba på
Kårpuben under hösten. För ynka 20 spänn blir det mat, en öl och nöje en hel kväll!
Självklart ska jag försöka få till lite snygga bilder under kvällen som jag ska publicera för er, mina trogna läsare.

Förresten vill jag tacka Janos för fin musik under onsdagskvällen. Ikväll blir det fuldans och glädje!


/Elin, som enbart var tvungen att skriva detta för att retas med er som inte vill ha kul...

Hyra film

Nu när höstrusket är här kan det var skönt att njuta av en go filmrulle. Idag fick jag hem ett erbjudande från LOVEFiLM.se som är en sammanslagning av Brafilm och Boxman. LOVEFiLM.se bedriver filmuthyrningsverksamhet via nätet. Har man för vana att hyra mycket film så är detta helt klart ett billigt alternativ. Filmerna skickas hem direkt till brevlådan. Man får ha dem hemma hur länge man vill, fast ju snabbare man ser filmerna desto fler hinner man hyra per månad. När man sett en film skickar man portofritt tillbaka den i samma förpackning och får då en ny film hemskickad. Gå in här för att läsa mer.

Själv står jag som tidigare medlem i valet och kvalet om jag ska hoppa på detta igen. Frågan är om jag har den tid som krävs för att se ex antal filmer i månaden så att man tjänar på att hyra film via nätet istället för i en vanlig videobutik. Fortsättning följer…

/Micke


Humor

Humor är enligt mig en av livets huvudingredienser. ”Ett skratt förlänger livet” heter det ju och det stämmer faktiskt kan man säga, eftersom kroppen mår bra av att skratta. Att skratta själv är minst lika kul som att få andra att skratta. Men det roligaste är nog när man har svårt att sluta skratta och samtidigt får en smärtfylld men ändå skön känsla i magtrakten. Ibland har man ju lättare att skratta om någon annan gör det. Därför tycker jag det är roligare att titta på en komedifilm eller en sitcom i sällskap med andra lättroade individer. Det finns ju även stunder då man skrattar åt någon annans skratt. En sådan stund kanske uppstår om man tittar på detta videoklipp.

/Micke


Jag hänger mig för kärleken

Jag hänger

I tunneln under järnvägen står de ord som säger så mycket om livet. Någon underbar människa har skrivit "Jag hänger mig för kärleken". Självklart är citatet snott från en annan poet som för några veckor sedan gästade Halmstad, men ändå så säger det så mycket om livet, världen och framför allt kärleken. Man får lov att återanvända ord och göra dem till sina egna.

Med tanke på budskapet så kan jag inte låta bli att fundera över hur många som egentligen bara vill finna sin kärlek. Precis som ovan nämnda poet så är folk oftas villiga att offra allt, livet, för att finna den där evige hjärtevännen. Människorna springer på klubbar, pubar och Internetsajter för att försöka lyckas. När det väl är två som finner varandra så har samhället tragiskt nog lurat in oss små förälskade stackare i tankegångar som säger att man ska spela ett spel: datingspelet. Insatserna är höga, ens egna känslor, men vinsten kan vara väl så otrolig. Men bara för den som vågar satsa.

Ovan citatet har någon annan, mindre uppfinnsrik stackare, citerat ett väl använt ord. Kanske som en kritik på svårigheten med kärleken eller helt enkelt för att denna någon ville göra sig synlig och sätta en stämpel i våra andras ögon och tankar. Jag läser det varje gång jag går förbi, både det långa citatet, men även det korta.

/Elin, som blir nostalgisk när tentaångesten övergått till både djupa och grunda livsfunderingar.