Hemma i Halmstad

  "Värmen sitter kvar länge" mmm... reklamslogan, men sant så det förslår. Solbrännan är jag dock inte lika säker på. Redan på flygplatsen nere i Agadir kändes det som om den ramlade av medans jag tog steget genom säkerhetskontrollen. Men som sagt: "värmen sitter kvar länge". I själen.

Ska inte tjata för mycket om min semestervecka då vissa läsare kanske kan känna ett sting av avundsjuka, men ett ska sägas: jag har laddat upp bra med energi inför den nyss startade delkursen med namnet Estetiska läroprocesser.

Sedan vi hördes av senast blev det en busstripp över berg och genom dalar. Skranglig buss med klenmagade marockaner och två bleka svenskar (vi!). Först förstod jag inte varför han som sålde biljetter gick omkring och delade ut små svarta plastpåsar. Vad ska jag med det till? Jag har inget skräp att slänga.
Men det tog inte många minuter förrän myntet ramlade ner: marockaner blir lätt åksjuka! Japp.. det spyddes hej vilt, och inte bara små barn som man kanske skulle gissa på först. Storvuxna karlar hostade allt också upp.. hehe.. lite äckligt, men fascinerande!

 Slutdestinationen var Essaouira, en hamnstad. Där blev det två nätter på ett mysigt litet hotell mitt i medinan (gamla delen av staden, innanför ringmuren). Handlade lite keramik och åt färsk grillad fisk som vi själva fick peka ut.
Veckans höjdpunkt infann sig också här: middag hemma hos en marockan vid namn Ali (tror jag..) och hans två vänner, varav den ene är gift med en norska som han har ett barn ihop med. Han hade även bott ett år i Norge och pratade flytande norska. Lite underlig känsla att kunna prata svenska med en norsk marockan...
Maten bestod av den typiska rätten tajine, en slags gryta gjord i ett speciellt kärl som den dessutom serveras i. Man äter alla ur denna gryta och man äter med hjälp av bröd (inte bestick!). En riktigt minnesvärd kväll!

Första dagen hemma var det dags att ta tag i skolan och ovan nämnda kurs. Lektion i hemslöjden lokaler där vi fick vara kreativa och skapa någonting av toktvättat ylle. Det blev ett par benvärmare i en ljusblå färg. Kände lite smått opassande med tanke på vädret, men ganska coola ändå.

Nu blir det lasagne och tv-tittande.

/Elin

Cykelotur

Sen torsdag nu.

Vaknade upp och begav mig till Bolmens för att gotta mig i solen med Patte, Ivar och Jimmy. Avsaknad av folk och otillräcklig värme i luften gjorde dock vistelsen kort. Gick istället hem till Robban för att tjöta lite.

Vi bestämde oss för att gå och besöka en sargad kämpe. Mats. Stackars Mats. Ja, vi bestämde oss för att dra till sjukan.

Mats tappra försök att cykla hem från kåren under onsdagkvällen slutade innan det ens börjat. Det fick bli ambulans till akuten istället med ett kindben som var brutet på tre ställen. Stackas Mats var ganska groggy idag. Såg ut som en riktig slagskämpe!

Rosor till vakterna på Kåren som ska ha tagit hand om den massakrerade Mats på bästa sätt, och till Stina som hållit honom sällskap på sjukan så gott som hela dagen.

Som det ser ut får han kanske stanna kvar på sjukan till på lördag. I så fall får det bli en ny tur till sjukan imorgon.

Att cykla från kåren ÄR farligt. Det har jag själv fått erfara ett flertal gånger. Fast det räknas inte på samma sätt. När jag cyklar är det i princip alltid farligt. Men kanske är det extra farligt om man cyklar hem från kåren på isbana och försöker imponera på en tjej genom att sladda tufft med cykeln. Fast då får man nog skylla sig själv. Jag var ung och dum.

Snart är det helg, och helg är något jag verkligen gillar.

Nu ska det sovas så det står härliga till.

Cykla försiktigt!

Björn

De sista tankarna

Funderingar så här strax innan läggdags:

* Hur mår Mats? Är han verkligen på akuten?

* Eftersom jag inte är hos Krigge på efterfest - fick han napp?

* Vad gött det var att sällskapa hem tillsammans med Hanna Blond.

* Var Nordirlands spel verkligen en sådan chock för Lagerbäck?

* Ska man äta pizza eller kebabtallrik på bolmens?

* Gud vad min säng ser skön ut.

* David Healy!

* Vad skönt det ska bli på Bolmens hela dagen i solen imorgon.... idag....

* Hoppas Mats inte cyklade sönder sig helt.

* Min säng ser skön ut.

* Jag tror det bli kebabtallrik på bolmens.

* Eller kanske pizza....

Ha en jättefin torsdag.

Björn

Tylösandspremiär!

Bolmens är bra nu. Kubbmatcher, beachvolleyspel och sportbladetläsning i brassestolen - i solen! Livet är rätt skönt då. Ändå tvingas man lyssna på bittra och påpälsade pessimister som muttrar saker om att snön snart är tillbaka.... Hallå....

Jag, Pelle och Makkan avlägsnade oss därmed och tog bilen några kilometer bort. Till Tylösand! Vad som hände där kan ni se nedan. Jag är förstespringare, Pelle sackar efter p.g.a. ett halvsabbat knä. Makkan, den krukan, filmar.

 

Det var jätteskönt i vattnet.

Det känns jättefel att ha varit på Tylösand och badat, sen är det grusträning på kvällen... Jag vill gå på gräs!

Kalasväder imorgon, onsdag, också! Jag tackar inte nej och ser fram emot fjärde dagen i rad med glassande i solen och frejdigt beachvolleybollspel. EM-kvalmatch på kvällen och säkert ett kårbesök framåt natten. Ja, det låter som en bra dag.

Ses i solen...

Björn

Det Stora Chipstestet

Så var det äntligen dags. Dags för Det Stora Chipstestet. Det var dramatiskt, det var spännande, det var så in i bomben mycket chips på mitt soffbord. 2,8 kilo fördelat på 10 skålar närmare bestämt. Och tro mig, resultatet var häpnadsväckande, ja i princip chockerande. Vi fann stora förlorare och enorma överraskningar.

Syftet med testet var alltså att fastställa vilken chipsproducent som producerade de bästa/sämsta Sourcream & Onionchipsen, respektive Grillchipsen.

Testade märken:
¤ Estrella
¤ Hemköp
¤ Ica
¤ Mr Party (Nettos lågbudgetchips)

¤ OLW


Juryn bestod av:
Christer: Trind och rutinerad chipsälskare med känslig gom, gillar Sourcream & Onion bäst.
Robban: Passionerad Grillchipsälskare. Obarmhärtigt hård, men ganska rättvis ibland.
Björn: Jag. Experttyckare om saker i allmänhet, om onyttig föda i synnerhet.

För att ha största möjliga objektivitet i testet anordnades ett blindtest. Karin (granne) kallades in i köket för att hälla upp chipsen i kodmärkta skålar, och på ett hemligt papper skriva upp vilken skål som innehöll vilka chips. Chipstestandet skedde givetvis utan inbördes diskussion om varandras åsikter och omdömen, eftersom det skulle kunna komma att skada den subjektiva objektiviteten.

Chipsen testades länge och noggrant, och en febrilt antecknande jury hade till slut fällt sina slutgiltiga domar. Inom de bägge smakkategorierna rankades chipsen inbördes, 1-5. Nedan har ni det häpnadsväckande resultatet:

(Inom parantes uppges jurymedlemmarnas ranking, i ordningen Björn-Christer-Robert, följt av snittranken)

SOURCREAM & ONION


1. ICA
(Rankad: 1-1-1. Snittrank: 1,00)

Jag vet inte riktigt var jag ska börja. Vi är lika chockade som ni. Inte nog med att ICA:s chips utsågs till de bästa Sourcream & Onionchipsen, de fullständigt KROSSADE allt motstånd! Hela juryn utsåg, helt oberoende, ICA till överlägsen segrare i klassen!

"Kvalitetschips! Smakade perfekt!", hyllade Robert. (1)

"De har allt, saknar motstycke!", berömde en lyrisk Björn (1)
"Distinkt och fin Sourcreamsmak. Bra crisp, räffling och smak. Även tilltalande för ögat.", instämde en stormförtjust Christer (1)

2. OLW (2-3-4: 3,00)
OLW:s chips är speciella och skiljer sig en hel del från de övriga på så sätt att de är lite mörkare, mer brända skulle man kunna säga. Detta väckte väldigt olika reaktioner i panelen.

"Brända! Vidrig smak och dålig eftersmak!" mullrade en upprörd Robert. (4)

"Om chips vore sprit vore dessa Whisky!" filosoferade Björn. (2)

"Mer potatis än chips" hävdade en ocharmad Christer. (3)


3. HEMKÖP (3-4-2: 3,00)

Hemköps chips hamnar alltså på samma snittrank som OLW, men rankas lägre på grund av flera faktorer:

1) JAG anser att OLW:s smakade fantastiskt mycket bättre.

2) Weibull som anslöt sent till festen genomförde samma test och rankade otroligt nog alla chips helt enligt mig. Hade hans röst räknats officiellt hade Hemköp fått en sämre snittrank än OLW.

3) Hemköp fick högst poäng av Robban, vilket inte är lika mycket värt eftersom han är en Grillchipsälskare med ett tillsynes jäsande förakt mot Sourcream & Onion. Hans omdöme är alltså inte det mest pålitliga.

Nåväl, Hemköps chips var en fröjd för ögat. Ska man köpa chips bara för syns skull, ja då kan Hemköp vara ett alternativ! Smaken dock... Ja, den lös med sin frånvaro.

"Lovar runt, men håller tunt. Så nära man kan komma att äta plastfrukt" sammanfattade en besviken Björn. (3)

"Tråkiga. Inget sting. Daniel Andersson-chips", muttrade Christer. (4)

"Jämn och fin smak. Bra helhetsintryck!", yrade en i sammanhanget bortkommen och desillussionerad Robert. (2)

4. ESTRELLA
(4-2-5: 3,67)

Hör och häpna. ALLAS stora förhandsfavorit. Klassikern. Den folkkära favoriten. Den vi alla trodde vi gillade mest, den vi trodde var bäst. Den stod för testets chock. Ett monumentalt fiasko. Ett brutalt magplask. Estrellas chips har den kanske mest unika smaken. De är grövre till strukturen, är klart hårdast och smakar mycket (fast underligt), men saknar fräschhet och friskhet.

"Det ser ut som nåt katten spytt upp och smakar inte långt därefter. Väldigt ojämnt friterade - vissa är brända, medan andra nästan känns råa. Klart sämst!", bedömde en trots allt inte helt omdömeslösa Robert. (5)

"Konstiga chips. Det smakar smör, grädde och stekos. Konstig kryddning, smakar billigt och fejk. Funkar inte!", fastslog Björn. (4)

"Hårda! För krispiga, känns nästan som att äta fläsksvålar. Bra smak dock!" ansåg Christer (som dock äter mackor med kaviar & ost blandat till lunch varje dag och alltså bevisligen kan fatta tycke för de mest besynnerliga av smaker). (2)

5. MR PARTY (5-5-3: 4,33)

Här snackar vi bluff! Om man blev besviken när man stoppade Hemköps för ögat så tilltalande chips i munnen blev man besviken redan vid åsynen av dessa chips. Menlösa och torftiga. Och i munnen hände verkligen ingenting. Det här är lågbudgetchips, men det är knappt ens de vore prisvärda (9,90 kr på Netto) om det placerades en hundralapp i varje påse.

"Torrt och smaklöst. Sourcreamsmaken får stå tillbaka för pappsmaken" utbrast Christer. (5)

"Usch! Smaklöst smul! Stäng... eller bättre upp, spräng fabriken!" uppmanade Björn. (5)

"För lite friterade, men fin smak" antydde den i sammanhanget uppenbarligen helt vilsne Robert. (3)
GRILLCHIPS
 

1. OLW (2-1-1: 1,33)

OLW gick hem i alla läger, inte minst hos Robert. Ett habilt chips som gav ett gott helhetsintryck och ska funka i alla sammanhang.

"Ett gott, men lite tråkigt chips. Rankas tvåa i brist på övrig konkurrens. Jag saknar edge!", kritiserade Björn. (2)

"Bra färg, frisk och fin löksmak. Lite för lite krispighet, men övervägande mycket bra" orerade Christer. (1)

" Mycket bra! Det här är vad man vill ha. Jag har svårt att sluta äta, och det är precis det som gör bra grillchips. En vinnare!" klargjorde den i sammanhanget självutnämnde gurun, Robert. (1)

2. ICA (1-2-3: 2,00)

Ica och OLW plockar alltså hem varsitt guld respektive silver i Det Stora Chipstestet. Att OLW skulle vara med i den absoluta medaljstriden var väntat, men Icas enastående framfart hade nog ingen räknat med. Icas grillchips gillades av alla, särskilt av mig.

"De gjorde inget starkt första intryck, men växte verkligen efterhand. Ju mer jag äter, ju mer tycker jag om dem. De är i mitt tycke överlägsna", propagerade Björn. (1)

"Lite för nötiga i smaken enligt mig. Tråkiga i början, men jag instämmer, de växer faktiskt efterhand", analyserade Christer. (2)

"De är för lite friterade. God smak, men ingen succé" bedömde Robert. (3)

3. HEMKÖP (4-3-2: 3,00)

Här rådde delade meningar. Christer och Robert gillade dessa chips som jag personligen fann ytterst motbjudande. De är chipsen som smakar mest, ja så mycket att löksmaken kan bli lite väl frän. Fina och krispiga chips, men som sagt lite kontroversiella.

"De här chipsen vill för mycket. Smaken är påträngande och stark, dessutom känns den plastig och billig. De kan funka när man har druckit många öl och smaklökarna är lite bortdomnade", raljerade Björn. (4)

"Mycket smak, nästan överdrivet mycket. Överraskande goda med fin crisp", smackade Christer. (3)

"Perfekt löksmak och lagom friterade!", tyckte Robert. (2)

4. ESTRELLA (3-5-4: 4,00)
Estrella tar en ny förhatlig fjärdeplats och imponerar sannerligen inte med sina Grillchips. Anonyma, tråkiga och menlösa. Utan karaktär, vilja och smak ådrog dem sig snabbt panelens odelade hat.

"Nej nej nej! Var är smaken? Jag letar och letar, men hittar den inte" brummade Björn. (3)

"Jag trodde chips var friterad skivad potatis med tillsatt krydda, inte naturella, skivade ekträd. Skämmes tammefan!" röt en närmast hatisk Christer. (5)

"Konstig löksmak!" mumlade Robert. (4)

5. MR PARTY (5-4-5)

Mr Party menar att deras produkt är "Grillchips med löksmak". Men det kan vara den största lögnen i världshistorien. En bluff. Till att börja med är det helt fel räffling på chipsen - grillchips ska ha grov räffling, inte smal. Vidare är smaken fel. Helt fel. Det liknar mer någon slags barbequechips. Mr Party var därför ytterst nära att helt diskvalificeras. Disciplinnämnden sammanträdde, men lät Mr Partys bluffchips få bedömas eftersom de ändå skulle sluta sist. Christer rankade Mr Party före Estrella med motiveringen att Mr Partys chips åtminstone smakade något. Hur som helst. Mr Partys chips ska undvikas i alla sammanhang. De riskerar att förstöra vilken fest som helst!

"Det här var vidrigt! Hur kan det här få kallas grillchips!? Är det nån som har Sverkers mobilnummer?", närmast vrålade en upprörd Björn. (5)

"De smakar ju något, till skillnad från Chips D (Estrella). Men grillchips, ja det är det då inte!" förklarade Christer. (4)

"Allt är fel. De luktar vidrigt och smakar minst lika illa. De här var de sämsta chipsen någonsin", gallspydde Robert. (5)Analys & Sammanfattning
Ja, vem hade kunnat ana detta? Icas totala dominans i kategorin Sourcream & Onion... Estrellas chockerande genomklappning... Mr Partys fullständiga och närmast stötande hån mot allt vad chips heter...

Personligen är jag väldigt förvånad. Jag menar.... Ica! Och jag menar.... Estrella!

Är det förresten någon som är chipssugen? Jag har väl nästan 2 kg kvar. De bortskänkes med glädje.

Ett stort tack till Robert och Christer för ett gediget arbete. It's a dirty job...

Stort tack även till alla grannar som lånat ut skålar och bunkar. Särskilt tack till Karin som stod för upphällning av chips.

Nu ser vi med andakt fram emot Det Stora Kaviartestet!

Och finns det fler önskemål om framtida test tar jag emot sådana med glädje.

Och apropå
Sourcream & Onion...

Chip ohoj!

Björn

Marockanska hälsningar

Bonjour!

Det är verkligen härligt här nere i värmen! Marockanerna är galna och vill sälja allt möjligt till oss.. men vissa blir ju bara förbannade och prutgalna.. har faktiskt inte handlat en pryl än, men det kommer väl.
Än har vi bara legat i solen och första dagen kändes det lite överreklamerat att smörja sig...hmm.. varför gör man samma misstag varje tillfälle? Det vill säga: det bränner som bara den här och där!

Imorgon blir det bussresa norr ut mot Essaouira.

Skolan känns ganska avlägsen, ska jag erkänna. Och tur att man är mitt emellan 2 kurser, vilket betyder att man inte behöver vara stressad över tentor..


Trevlig helg!
Elin

Tillägg: nej, jag hittade aldrig knappen som skapar alfabetets tredje sista bokstav... tur att man kan flera synonymer!

Gurkburken går aldrig ur tiden

I can be urk!
Urk is my middle name.
Actually, urk is the middle part of my first name.


Natt mellan fredag och lördag.

Jag är rätt nöjd med den 20-sidiga hemtenta som lämnades in fredag morgon.

Sen har jag slagit personligt rekord i tentaplugg (arbetspsykologi) den här veckan. Tenta imorgon (idag) lördag ju.
# Aldrig förr har jag pluggat mindre till en tenta.
# Aldrig förr har jag varit mer säker på att få högsta betyg.

Jag har lagt ner mer energi på andra saker, som lördagens Stora Chipstest! Vi kommer att testa Sourcream & Onion samt Grillchips från Estella, Hemköp, Ica, Mr Party (Nettos lågprischips) och OLW. Juryn är erfaren och kryddas av den genuint passionerade Grillchipsexperten, Robert.

"Jag är helt säker på att pricka in vilka som är Icas, OLW:s och Estrellas" hävdade Robert idag och fastslog samtidigt att Estrella är den givna segraren i kategorin Bästa Grillchips. Det kommer ju att vara ett äkta blindtest, så vi får väl se om Robert går gången och inte bara pratar pratet.

Idag svor jag högre och mer kraftfullt än jag gjort på mången dag. Det kändes skönt i själen, men obehagligt längs låren.

Till frukost förtärde jag nämligen knäckebrödmackor med leverpastej och inlagd gurka. Efter att sedan ha befunnit mig på ärenden under några timmar kom jag hem till en lägenhet som på ett autentiskt sätt gestaltade hur det skulle vara att leva och bo i en burk inlagd gurka. Det luktade nämligen väldigt mycket inlagd gurka i mitt hem. Fränt och påträngande. Fast på ett obehagligt sätt.

Jag hade glömt burken på diskbänken utan att sätta på locket, troligtvis eftersom i princip all gurka var slut.

Som tur var vande jag mig vid odören efter ett tag, vilket innebar att jag kunde skjuta upp hanteringen av problemet. Jag ägnade mig istället åt andra grejer. När jag efter en timme skulle lämna lägenheten för att bege mig till gymmet-frisörskan-Maxi kom jag dock på mig i hallen. Det kunde vara smart att åtgärda gurkproblemet och öppna ett fönster innan jag gick hemifrån.

Jag begav mig till köket och öppnade ett fönster. Sedan hällde jag på ett spexigt sätt inlagd gurk-lag över hela mig och mitt köksgolv. Det var då jag yttrade en förlösande harang ord vilka med genitivform kopplades till varandra. Särskilt icke-glädjande var incidenten eftersom...
a) uthällningen av vätskan skedde ofrivilligt.
b) innan uthällningen av  vätskan skedde kände jag mig fräsch och stilig.

Nåväl. Nu är sommaren nästan här. Det är allt som räknas.

Det var det allt för nu.

Björn

Mustfilosofi

Påskmust. Är inte det som att ligga med sitt ex?

 

Ja, alltså... När två tidigare vid varandra förälskade personer har avbrutit sitt förhållande, för att efter en tid (det kan röra sig om dagar, veckor, eller månader) springa på varandra och på ett eller annat vis hamna i säng för att ha förlösande, hett, okomplicerat och fantastiskt sex. Ja, bara den gången, en sista gång, innan de går vidare med sina liv.

 

Jag har aldrig själv upplevt fenomenet, men har vänner som gått igenom exakt detta. Dessutom tas ämnet upp i sitcoms ibland. Bland annat var det ju i Vänner ytterst nära att Ross och Rachel råkade ut detta. Jag vill minnas att Rachel påpekade detta för Ross - att de aldrig hade det här "sista-gången-sexet - no strings attached" efter att de gjorde slut. Hon gjorde så eftersom hon kände sig lite nedstämd och ensam när Chandler skulle fria till Monica. När de kysstes i korridoren blev de emellertid påkomna av Phoebe, vilket i sin tur ledde till att Monica blev upprörd eftersom hon tyckte att Rachel stal hennes åska. Och åskstöld, ja det är inget som Monica ser med blida ögon på.

Ja, hur som helst... Det här med påskmust/julmust är ju lite samma sak. Man har ett intensivt, passionerat, underbart och givande förhållande med denna ack så magnifika dryck under ett par veckor när vintern är som allra mörkast. Sen, abrupt, försvinner den ur ens liv. För evigt känns det som. Och just när man liksom är på väg att vänja sig vid tanken, att gå vidare med sitt liv, när man inte längre tänker på, saknar julmusten varje dag... Då plötsligt kommer den tillbaka. I nya kläder. Som påskmust!

 

Och en sista gång förlustas man under en kort period av eldig passion. Sen kommer våren, och sedermera sommaren, och man kan gå vidare med sina respektive liv.

 

Ja, precis så är det. Påskmust är som att ligga med sitt ex.

Björn


Marocko baby!

Hade säsongspremiär för kaffedrickande på balkongen igår, vilket kändes helt underbart! Jacka och halsduk var dock på, men med solens strålar skinandes på kinderna blev hela hjärtat varmt! Härligt!

 

Har försökt att packa i flera dygn nu. Förstår inte hur det kan vara så svårt. Det är ju bara lite grejer som ska ner i en alldeles för stor väska. Och vad behöver man egentligen i ett varmt land? Ja, frågar Du mig så behöver man väldigt mycket grejer, men jag har en lista och jag försöker att följa den slaviskt och inte flumma ut för mycket. Man hittar otroligt mycket roliga kläder och grejer när man letar efter de där undangömda sommarkläderna.

 

Resan till Marocko ska föreställa en budgetresa och därför klickade vi inte i rutan där man väljer mat på planet. Det blir istället en lyxig pastasallad med både mozzarella, avokado, blandad salladsmix, paprika och massor med andra godsaker. Till efterrätt blir det chokladbollar och lite godis är också nerpackat. Men efter att ha läst igenom de nya säkerhetsreglerna inser jag att man inte får ha med någon form av vätska ombord. Hmm.. budget och budget… vi blir ju tvungna att köpa dricka i avgångshallen och alla som någon gång åkt utomlands med flyg vet att priserna i avgångshallen är värre än värst. Lovar att det kommer resultera i att vi får varsin dryck för 20 spänn, 40 ihop, vilket kan jämföras med att en trerätters middag i Marocko kan kosta 40 svenska… hmm.. jaja, snål student, jag vet!

 

Nåja, nu måste jag återgå till att försöka få ner alla onödiga småsaker i den alldeles för stora väskan och sedan ska jag hyperventiler och fortsätta vara nervös av längtan efter värmen.

 

Ska försöka skicka över lite typiska sandstrandsbilder under veckan, men lovar inget.

 

Många kramar på er!


/Elin


Det är bra att vara smart

Är mitt uppe i min första riktigt jobbiga vecka för terminen. Och enda, hoppas jag...

Har ju salstenta i arbetspsykologi på lördag och en saftig hemtenta på 16-20 sidor som ska göras till på fredag. Eftersom jag dag, tisdag, fortfarande inte kommit särskilt långt alls i mitt arbete med dessa projekt kände jag av ett litet uns av obehag i mitt sinne.

Efter att ha suttit två timmar och kollat lite på lördagstentan känns det dock ganska bra. Jag kan lämna VG-garanti redan nu. Från att ha haft ganska så noll koll i morse känner jag mig nu trygg och säker. Allt annat än VG på lördag är ett fiasko utan motstycke. Det är så himla skönt att vara så fruktansvärt begåvad.

Den feta hemtentan ska jag ta tag i ordentligt under onsdagen. Ett maratonpass i datasalen, sen ska den saken vara biff.

Eftersom min Christer kommer och hälsar på till helgen är tidpunkten så rätt den någonsin kan bli för... Det Stora Chipstestet! Nu ska det avgöras... På lördag samlas juryn...

Nu ska jag försvinna bort till Söndrums IP för en mysig grusträning.

Men vad är egentligen lämpligast? Kom jag att fundera på nu....
Att chipstestet sker i samband med det begynnande pilsnerdrickandet på lördag eller i samband med intagandet av iskall Coca Cola under söndagen? Troligtvis blir det ett flerdimensionellt test där alla sorter testas både som festchips och dagen efter-chips. Det är ju faktiskt det enda rätta...

Det ska bli spännande!

Hej! Och hå.

Björn

sjuk, sjuk, sjuk

Måndag förmiddag. Kaffet har landat i magen och pluggandet har avstannat *gäsp*. Sant är även att jag studerar bäst före frukost. Efter att ha funderat på om jag var sjuk eller inte beslöt jag mig för att stiga upp några minuter efter åtta imorse.
Det där med att vara sjuk är lite underligt när man är student. Man har ju ingen att ringa och sjukskriva sig till, vilket även innebär att man inte får höra orden: Det är lugnt. Stanna Du hemma idag och krya på Dig!
Man kanske skulle betala någon för att få ringa och sjukskriva sig på låtsas bara för att få höra att man ska krya på sig?

Här kanske även är läge att erkänna att mitt absoluta sjukdomstillstånd kanske inte är livshotande. Men, inte för att klaga på andra könet, jag blir väldigt sjuk när jag är sjuk. Tänk er mannen i reklamen som har en handduk över huvudet och klagar på kvinnor som beklagar sig över att föda barn. Det är jag i ett nötskal!
I fredags kände jag smärta mandlarna (om jag tryckte lätt på dem) och det var nästan otroligt jobbigt att svälja.
- Japp, jag håller nog på att bli sjuk.

Det höll sig i helgen, men igår när jag skulle lägga mig visade termometern 36,9. Och man ska väl lägga på 0,1? för många kanske detta är feber i motsatt betydelse, men jag misstänker att jag har en kroppstemperatur närmare 36 än 37, vilket gör att jag är jättesjuk vid 37,5. Sedan ska det ju läggas till att jag är redo att slänga in handduken vid en halv grads feber?
Summan av kardemumman: jag är nog lite sjuk.
Har redan beklagat mig för en vän samt mig själv. Peppar mig själv medan jag sitter med en essäfråga och tänker: Bra Elin, Du pluggar fastän att Du är nästan jättesjuk! 


Denna sjukdag ger jag er min nya låt-som-gör-att-jag-vill-dansa-galen-popdans-hela-natten:

Maia Hirasawa - And I found this boyTill er andra sjuklingar: Krya på er!
/Elin


I Kalmar fann jag kärleken

En liten rapport från östkusten, en rapport från Kalmar. Klockan är 9.00 och det är ungefär tre timmar kvar innan jag beger mig ut till travbanan för att ta plats i pressrummet. Jag har tänkt ägna några timmar åt att jobba på min hemtenta eftersom jag varit uppe sen sju.

Hotellfrukosten höll riktigt hög klass. En söt tjej log mot mig och dessutom serverades nyponsoppa (Sagolikas). Jag har ätit frukost på mången hotell och det enda som varit mer sällsynt än varma leenden från söta tjejer är just kall nyponsoppa av märket Sagolika. Jag gillar verkligen nyponsoppa.

En konstig grej är att jag den senaste veckan tycks ha tappat bort min annars så formidabelt pålitliga morgontrötthet. Idag klev jag glad i hågen upp kl 7.00 för att leta mig ner mot frukostbuffén. I snart en vecka har jag varit morgonpigg. Jag är orolig.

Och som om inte redan beskrivna händelser vore nog för en härlig start på dagen... När jag återvände till mitt rum i hopp om att kunna avnjuta lite nyhetsmorgon blev jag först besviken eftersom det inte hade börjat än. Det var bara nästan bara barnprogram på TV. Lite visste jag vilket litet glänsande guldkorn som gömde sig så tidigt i TV-tablån! Dr Mugg!

Dr Mugg är helt enkelt något alldeles briljant. Humorgeniet Fredde Granberg ligger bakom serien där bland andra även Markoolio medverkar (Markoolio är Dr Mugg). Det här är kiss- och bajshumor när det är som allra bäst. Jag gick genast in på internet för att undersöka om man kunde köpa fulla säsongen på dvd... och vilken lycka när jag upptäckte att det fanns! Tre! Tre säsonger! De är redan beställda. Jag är frälst.

Jag kommer sakna Göran Persson i kommande politiska debatter.

Och om någon undrade... Rubriken syftade alltså till Dr Mugg, inte frukostflickan. Jag rankar morgonens händelser:
1. Upptäckten av Dr Mugg
2. Upptäckten att det serverades nyponsoppa (av rätt märke) till frukost
3. Att den söta tjejen log mot mig (2 ggr faktiskt)

Utanför pallen:
4. Att min sovfrilla såg bra ut och inte behövde åtgärdas

Nähäpp... Hemtenta var det...

Hej svej.

Björn

Levande begravd i arbete

Veckorna går fort nu. Efter två månader av relativ lättja och och behaglig dvala från ansträngningar och förpliktelser är det lite ketchupeffekt över min nuvarande sysselsättningsnivå. Tenta hit, hemtenta dit, seminarier hit och diskussionsuppgifter dit. Dessutom ska jag till Kalmar över helgen å tjänstens vägnar för att bevaka hästkapplöpningarna. Ja att heta Björn nu är baskemej ingen barnlek.

Det är åtminstone ytterst uppmuntrande med vinterns avlägsnande.

Har bokat en Englandsresa nu i dagarna också. Ska kila dit en vecka över påsk tillsammans med Robban och Jonne för att hälsa på vår gamle klasskompis Martin, som pluggar där som utbytesstudent den här terminen. I Worcester utanför Birmingham. Det ska bli riktigt, riktigt kul faktiskt.

"Je veux te voir" med Yelle är annars bästa låten just nu. Texten är vacker och uppmuntrande, särskilt i refrängen. Särskilt om man kan tyda franska.

Eldorados 2-litersglassbyttor är billiga, men för den delen inte det minsta prisvärda. Euroshopper gör betydligt bättre glass än Eldorado.

Lyckades tigga/tjata/manipulera till mig middag hemma hos Krille & Malin igår. Det var torsdagens stora triumf. Tack för maten, den var himla god.

Well well... Kalmar, here I come!

Ha en skön helg.

Björn


Delicatoboll, fast som tårta.

Gårdagens kväll skulle bli ett lugnt och trevligt födelsedagsfirande, men det det hela urartade i ett frosseri av socker, fett och i viss mån öl. Blickfånget och kvällens värdinna Matilda tog sig halvvägs mot  sin femtioårsdag och ställde till med tårtkalas. Hon hade själv dirigerat sin syster i själva tårtbakandet och resultatet visade sig bli magnifikt! En rosa tårta med maräng och hallon (Herre värld, så god!) och en mystisk gräddskapelse med chokladgodis formade till siffrorna 25. I denna mysiska gräddskapelse gömde sig dock en överraskning i form av chokladpudding! Jag säger bara: wow!

När vi huggit in på mästerverken plingar det på dörren till den lilla 25 kvadrataren och ännu en sockerbomb gör entré. Gästen hade med sig chokladbollar, fast som tårta! Kan det bli mer lyckat? Och det smakade inte bara som vanliga tråkiga chokladbollar (fast dessa ska inte underskattas) utan hon hade lyckats få till någon slags delicatobollssmak på denna kreation. Undrar om hon kanske har kontakter högt upp på landets gourméstege och ordnat ett recept?

Ska tillägga att det även fanns gott om Djungelvrål, Bilar, Däck och sådana där små rosa apor som jag tappat namnet på.

En trevlig och billig kväll på Kåren blev det. Hade tänkt att ta mig hemåt vid 12-tiden.. men icke. Har en förmåga av att "råka" stanna för länge.. måste kanske få ordning på detta? Eller inte. På dagens planering står inget speciellt så jag kunde gott unna mig sovmorgon ända till 8,17.

-------------------------------------------------------------------------------------
Har tagit en promenad runt stadens folkpark och virrat runt i för mig helt nya bostadsområden.

För att göra denna dag lite engagerad så borde jag ta mig en sväng till Högskolan och
utfrågningen av de sökande till Presidie. Klockan 17 börjar den öppna utfrågnigen och alla är välkomna att ställa de sökande mot väggen. Tilläggas ska att Lennart Ringnes (nuvarande kårordförande) söker för ett år till samt att Ullrika Sellaman söker både ordförande samt vice och attt Jenny Kärner söker till vice.

För alla snåla (fattiga?) studenter ska även tipsas om att Mårtenssons ger oss ½ priset på entrén vid uppvisande av kårleg fram till 00,30 på lördagar. Ganska snällt måste jag säga.

Trevlig torsdag!
/Elin

Det stora korvmysteriet

Phew...

Det är tuffa tider nu. Det vankas snart en smaskig arbetspsykologitenta och mitt i plugget inför denna ska jag försöka smälla ihop en rejäl hemtenta om Human Resource Management. Så är det lägenhetsvisningar hit och dit och jobb i Kalmar över helgen och det ena med det tredje... Tur jag är begåvad som få.

Jag var på Ica Maxi i förrgår, bland annat i syfte att inhandla pålägg. Jag hade bestämt mig för att det skulle bli något köttigt. Rökt kalkon var det heta förhandstipset.

När jag stod där framför den breda och mångsidiga köttpåläggsdisken kände jag mig plötsligt äventyrlig, men samtidigt starkt budgetbegränsad. Jag ville ha något billigt, jag ville ha något nytt (och plötsligt kändes det som en sen kårkväll).

Jag spanade främst på jämförelsepriserna och upptäckte snart en billig grupp pålägg. Böklunders pålägg. Där fann jag! Bierwurst hette varan. Det räcker ju egentligen här. Det är billigt. Det är kött. Köttet heter Bierwurst. Jag var såld.

Den här Bierwursten var dock ingen vanlig Bierwurst. Det var en mystisk Bierwurst. Något som fångade såväl min uppmärksamhet som nyfikenhet var motivet på etiketten. Minimajs. 4 st minimajsar i en hög. Jag tänkte "Är det månne minimajs i korven?". Jag läste innehållsförteckningen, men inget stod det om minimajs. Ytterst mystiskt.
Bierwurst

Vidare avslutades innehållsförteckningen med att Bierwursten kunde innehålla spår av pistaschmandel! Jag som är en sucker för pistasch i allmänhet och pistaschglass i synnerhet kände nu ett köpbegär som var fullständigt omöjligt att värja sig mot.

Jag köpte den spännande, mystiska Bierwursten. Den smakade helt ok. Men det var för lite pistaschmandel i - och på tok för lite minimajs.

Jag har försökt kontakta det tyska charkuteriet för att reda ut minimajsens berättigande som motivbild till Bierwursten. Hoppas de mailar tillbaka snart.

Hemköp (centrum) svarade förresten för en sällan skådad charmoffensiv i tisdags kväll. Två damer bemötte mig i kassan och den ena packade glatt alla mina varor i påsen. Jag kände mig som en viktig person.

Nu måste jag städa lägenheten lite. Lägenhetsvisning imorgon...

Hejsan svejsan!

Björn


Morgonpromenad för morgonpigga

krokus
Yes! jag lyckades ta mig ur sängen direkt efter att radion skrikit ut sitt meddelande om att klockan slagit 06,32. Jag är ju egentligen ingen morgontrött människa, men problemet infinner sig alltid när jag börjar känna efter. Man ska inte känna efter... bara köra på. Upp och hoppa!

Anledningen till denna tidiga start på dagen är att jag fått höra att man ska gå 10 000 steg om dagen och att den bästa tiden för promenerande är just på morgonen innan frukost (you know: beach07).

Med min nya mobil (detta är en helt annan historia, men efter 6 år med samma mobil så lyckades jag köpa mig en ny, och denna har stegräknare! En funktion jag inte alls förstod förrän jag lusläst instruktionsboken. Nu är jag för övrigt fast och har stenkoll på hur många steg jag går per dag, hur många kilometer det är, kalorier som bränts pga promenerandet samt mitt genomsnittliga stegande per dag) har det visat sig att jag går ungefär 5000 steg om dagen, det vill säga hälften av vad man bör göramorgon. Detta måste det blir en ändring på!

Så nästan 2800 steg senare är jag tillbaka hemma. Jag måste verkligen erkänna att det var otroligt skönt, fast sängen såg lockande ut och jag fick snabbt se till att få den bäddad för att inte falla för frestelsen att återgå till snoozandet.
Även om klockan visade 07,11 när jag gick ut så är ju inte detta en jättetidig timma för många människor. Folk är uppe och hoppar, åker till jobbet, går ut med hunden eller promenerar omkring precis som mig.


Fick i alla fall med bildbevis på krokusarna vid viadukten och detta får vara tecknet för att våren äntligen kanske vågar sig fram. Kom igen nu! Jag vill ha picknick!

God morgon, och hoppas ni alla får en underbar vårdag!
/Elin

I want to ride your bicycle

Har Du en cykel som du inte längre vill ha? En cykel Du kanske rentav hatar, eller åtminstone vill bli av med? Eller kanske en cykel som du gillar, men inte behöver? En cykel du inte riktigt vet vad Du ska göra med?

 

Jag vill ha den. Nu!

 

Jag trodde egentligen inte att det var möjligt att klara sig som student utan cykel i Halmstad. Men faktiskt, det har gått bra. Promenaderna mellan Gamletull och Skolan har inte alls varit så påfrestande som jag trodde. Nu är dock våren här, vilket kräver en avsevärt högre grad av mobilitet för en student som mig. Jag kommer att förflytta mig oftare och över större arealer. Därför behöver jag en cykel. Snarast. Gärna gratis/billigt.

Cykeln skall gå att cykla på. Det är egentligen det enda kravet jag ställer.
Ytterligare plus vore om den är robust och stöttålig. Helst ska den vara byggd i förstärkt titan.

 

Du kan maila mig på bjornsnyacykel@hotmail.com om du vill skänka bort din cykel. Om den är särskilt fin och kanske värd att betalas för är jag inte fullständigt främmande för det. Iakttag dock att jag är en fattig ung man med högst begränsade tillgångar.

 

###

 

Jag gjorde inte enda målet i lördags. Vi förlorade med 0-1.

 

###

 

Schlagerafton hemma hos Kristian & Malin i lördags. Det var trevligt. Jag vann den interna tipstävlingen (så klart) och kladdkakan smakade gott.

Däremot har jag inte ett uns av ett fragment av en tillstymmelse till förståelse för hur någon människa ens med den mest vridna av musikaliska böjelser ens kan komma nära att inte ogilla Cara Mia med Måns. Få låtar/uppträdanden har någonsin berört mig så starkt. Det kan tyckas löjligt, men Cara Mia kommer undantagslöst att leda till mitt omedelbara avlägsnande från vilket dansgolv som helst, i all oändlighet.

 

###

 

I afton blir det träning och sedan umgänge med Mats. Jag tänker betala tillbaka en skuld sedan i tisdags då jag bad honom att köpa med sig en 1,5-liters Coca Cola på väg hem till mig. Han har hållit tyst om saken sedan dess. Jag vet inte om han glömt bort skulden, eller om han i tysthet har ett infekterat och jäsande förakt inom sig. Hur som helst tror jag att 20 kr ska få vår vänskap på rätt köl igen.

 

Ha en härlig VÅR, allesammans!

 

Björn


För mycket nattmat i Göteborg, men annars var det kul!

Göteborg välkomnade mig med öppna armar och regn (!) när bussen rullade in på Nils Ericsson igår eftermiddag. Åh, Göteborg är en stad jag saknar ibland och måste få en dos av, och så blev det alltså mellan lördag och söndag. Hälsade på en kompis och njöt av bakpotatis och hemmagjord räkröra. Lite vin och en sväng på Uppåt Framåt blev det också.
Självklart stod tvn på mellan 22,15 och 23 då svt visade Bingo Royale. Kan inte förstå att fler människor inte kollat in detta underskattade program. Min vän var hänförd! Och förstod mycket väl varför detta lätt blir ett lördagsnöje innan man springer vidare i klubbdjungeln.

Efter Uppåt Framåt blev det en sväng på McDonalds och alldeles för mycket nattmat. Mådde illa en stund och har idag bestämt mig för att absolut inte äta pizza, utan kanske fixa ihop någon lite nyttigare. Imorgon blir det definitivt träning och bra matplanering för resten av veckan. Har 11 dagar på mig inför Marocko07. Kanske ett bra delmål inför det lite mer seriösa Beach07...Tips: Även om våren är ingång och man kanske vill vara ute i det fria kan man kanske ta sig bort till Kårhuset på torsdag kväll klockan 18 då HUG (Halmstad University Gamers) ordnar spelkväll. De utlovar turnéringar både i sällskapsspel och på dansmatta!


Söndagshälsningar
/Elin


Upplösningen: Chokladdevalvering & Bageriutredning

"Bloggande är ju förenat med subjektivitet, och inte sällan åsikter - vilket i all sin offentlighet skapar en sorts makt hos bloggaren. Jag gillar makt."

Med de orden inledde jag mitt allra första alster på den här studentbloggen.

Men att min makt skulle anta sådana här proportioner, det anade jag aldrig. Dagen efter att jag fastslagit att Center var en godare choklad än Plopp stegade jag in på Ica Maxi. Det första jag fick syn på var någon slags utförsäljning av Plopp. Maken till hastig chokladdevalvering har sällan skådats.

Fick samma dag brev från Axa. Det innehöll en varucheck värd 30 kr och en ursäktande skrivelse som genomsyrades av ånger, skam, oro, skuld och förtvivlan:

"Vi ser allvarligt på detta. Vår kvalitetsavdelning är informerad och de har utrett orsaken..."

"Vi vill tacka dig..."

"För att i någon mån kompensera dig bifogar vi en varucheck...."

"Vi hoppas att du, trots det som inträffat, har fortsatt förtroende..."

Jag är nyfiken på utredningen. Jag ser framför mig hur ledningen tilsätter en omfattande internutredning där jakten på syndabockar får tidigare vänner att beskylla och smutskasta varandra. Jag ser hur ett välmående och harmoniskt bageri sakta bryts ner av infekterade intriger och ett nersvärtat rykte.

Tänk vad en enda saknad GI-ruta kan ställa till med...

###

Henkes sista match på Old Trafford... Vilken saga. Mål i FA-cupen, PL och CL... Så himla skönt att det bara blev 1-0 också... Tycker personligen att det är fruktansvärt irriterande om jag själv gör 1-0 i en match och någon annan råkar utöka till 2-0 i slutminuterna. Det är coolt att vara ende målskytt.

###

Träningsmatch imorgon. Slutresultat: 1-0. Målskytt: Björn Ekmark.
Hoppas.

###

Ikväll blir det träning på kårgymmet, kycklingburritos till middag och sen filmkväll med pojkarna.

Ha en härlig helg!

Björn


Det hänger på håret

19:12
Efter en alldeles för lång tid har jag äntligen fått tummen ur och köpt hårfärg. Det har varit för ljust för min smak innan och nu sitter jag alltså här framför datorn med massa klet i håret.
Det är första gången jag gör detta helt själv och om resultatet blir något flammigt kommer jag absolut köra med förklaringen: "Det ska vara så. Lite som slingor fast mer spännande."

Ska erkänna att det inte var det lättaste att färga själv. Med hjälp av världens minsta spegel har jag försökt få en glimt av hur det ser ut där bak, om jag kom åt överallt, men hur lätt var det då?
Ja, nu ska jag alltså sitta här, och absolut inte komma när någonting, och vänta i 26 minuter till.
Förmodligen kommer ingen se att jag färgat håret, då det redan innan var ganska mörkt. Fast inte tillräckligt. Men det sitter väl i huvudet. Och förresten kommer det väl blekas bort under vistelsen i Marocko.. men jag var tvungen.. okey!?

Det här med hårfärg och hår överhuvudtaget är ju en ganska viktig del av ens personlighet. Det är lite som med skor. Jag har en förmåga av att börja kolla på skor och hår när jag träffar nya människor. Kanske lite ytligt, men man måste ju ha någonting att gå efter!
Till hår och skor måste ju även musik läggas.. men det är en helt annan diskussion (som för övrigt är något jag har en förkärlek att råka ta upp till diskussion i alla möjliga och omöjliga situationer)

Jag återkommer!

-------------------------------------------------------------------------------
20:02
Nu är håret urtvättat och resultatet ser faktiskt helt okey ut! :-)

-------------------------------------------------------------------------------

Har förresten en helt annan grej jag undrar över: har uppdaterat min messenger (8.1), men kan inte hitta inställningen för att visa kontaktbilderna som stora ikoner. Nu är det bara sådana där löjliga gröna gubbar... Jag gillar bilder och vill verkligen se hur folk väljer att se ut just för tillfället. Någon som vet hur jag fixar detta?


/Elin


Svar på en av livets verkligt stora frågor

Tisdagens föreläsning blev inställd. Mitt liv kändes plötsligt tomt och innehållslöst. Meningslöst. Fanns det ens kvar något att leva för?

Ja, det fanns det. Jag kände att det var dags att reda ut ett av modern tids mest mystiska mysterier...

Innan Du läser vidare vill jag att Du ska visualisera choklad. En Plopp och En Center. Ta sedan ett ögonblick eller två och fundera över vad det är som skiljer dessa snarlika chokladsorter åt.... Det är inte lätt.

Plopp eller Center - vad är egentligen skillnaden? Och vilken är godast? Frågan har gäckat mänskligheten i årtusenden, men idag har chokladforskningen gjort stora framsteg.

Både Plopp och Center tillverkas faktiskt av Cloetta, vilket kan tyckas besynneligt med tanke på dessa båda chokladsorters likheter.

Det är inte heller så att man får en ahá!-upplevelse genom att läsa på förpackningarna...

PLOPP
"Toffefylld mjölkchoklad"

CENTER

"Mjölkchoklad med toffeefyllning"


Jag vet inte riktigt... Men JAG får inte någon direkt klarhet i om det är någon skillnad chokladerna emellan...

Jag bestämde mig därför för att göra ett blindtest eftersom jag inte ville att några förutfattade meningar skulle påverka min bedömning. Först kände jag mig dock manad att bedöma utseendet på chokladen och redan här märktes en markant skillnad.

Center hade en glansig yta medan Plopps yta var matt. Centerchokladen var dessutom några mikronyanser ljusare. Ja, Center gav helt enkelt ett mer piggt och välkomnande intryck.

Nu kunde jag visuellt identifiera de bägge chokladsorterna varför jag hällde upp dem i varsin skål som jag gömde bakom laptopen utan att veta vilken som var vilken. Sen började jag äta. Bedöma. Smaka. Fundera.

Och så här är det: Center är godare än Plopp.

Plopp hade en lite lösare, grynigare fyllning som dessutom inte smakade lika mycket som Centers. Center-fyllningen gav direkt en behaglig och fyllig smak i munnen, medan Ploppfyllningssmaken var lite blyg och uppenbarade sig först efter att den befunnit sig i munnen en stund. Center är helt enkelt en choklad med mer harmoni, med en gräddigt mustig fyllning som oblygt breder ut sig i munnen. Plopp däremot verkar vara lite osäker på sin identitet och tar inte för sig på samma sätt. Sen är den som sagt lite matt och karaktärslös till utseendet också.

Jag hade faktiskt hoppats att Plopp skulle sopa banan med Center eftersom Plopp känns lite mer klassisk och anrik än Center, men icke.

Jag följde upp mitt test för att eventuellt kunna fördjupa mig ytterligare med att besöka Cloettas
hemsida. På faq reder de faktiskt själva ut skillnaden mellan Plopp och Center:

Center föddes 1941 och är från början en Cloetta-produkt, medan Plopp föddes 1949 i Stockholm hos Choklad Thule. När Choklad Thule köptes upp av Cloetta så kom Plopp med i Cloettas sortiment och har blivit kvar där. Det är dock inte samma produkt. Center och Plopp har olika recept när det gäller fyllning och chokladandel. Plopp-fyllningen har en något högre sockerhalt än Center-fyllningen. Vidare är aromtillsatsen av helt olika karaktär. Plopp har en mera "knäck"-artad arom medan Center har en mera ren toffe, karamell eller mjölkkolasmak. Dessutom är Plopp-fyllningen lite mera lättflytande eftersom den inte kokas lika mycket och får därigenom en något högre vattenhalt.

Där ser man! Då vet ni.

Jag köpte även en Plopp med Caffe Latte-smak. Den var ganska smarrig faktiskt. Klart testvärd.

###

En annan glad nyhet är att ledningen på Axa har beslutat att ersätta mig för den uteblivna GI-rutan. En trevlig Lasse svarade snabbt på mitt klagomail och lovade att skicka en varucheck, så att jag kunde köpa nytt bröd. Undrar hur mycket jag får.... Hoppas mycket.

###

En annan grej jag snart vill ta tag i är att reda ut vilka som gör godast chips... För hur är det nu? Estrella gör godare Sourcream and Onion-chips, men OLW gör godare Grillchips... Eller var det tvärtom? Och hur var det nu med Dillchipsen? Och.. Eller... Jag glömmer alltid bort. Och hur står sig egentligen uppstickarna i sammanhanget? Icas? Hemköps? Nettos Party... nåt. Det kan bli en riktig holmgång.

###

Ta hand om er själva och varandra.

Björn


Franska fantasier och kuliga kunder

Hela denna underbara (ljug, ljug, ljug) tisdag har jag njutit (ljug, ljug, ljug) av att sitta och expediera mathandlandes kunder på Ica Maxi. Folk är inte kloka, men de är ganska roliga ibland.
En man var helt förbluffad över att jag lyckades dra igenom alla hans varor på nästintill bråkdelen av en sekund. Han hamnade nästan i chock då han inte behövde vänta in mig för att få betala, utan då jag snarare fick vänta in honom: vad snabb Du va! -Japp, jag tar det som en komplimang! Men hur kul är det egentligen att stå i kö i en mataffär? Önskar ibland att fler kassörskor hade lite energi och faktiskt öste på. I alla fall när det är kö.

För övrigt cirkulerar Marocko i mitt huvud nästan varje sekund av min vakna tid. Förmodligen även under min sovande också, för i natt hade jag tydligen snackat engelska. Underligt, då det är franska som är ett plus att kunna när man besöker detta nordafrikanska land (Marocko har varit fransk koloni, eller något i den stilen).

Detta leder mig uppenbart in på språket franska och för att vidareutveckla detta ämne ska jag tillkännage att jag faktiskt kan några fraser och har bestämt mig för att bättra på dessa. Har hittat en ypperlig kurs i ämnet på högskolan, en kurs där man inte ens behöver ha någon gymnasial utbildning innan. Det är någon slags grundkurs således och går på halvfart under hela nästa läsår. Hoppas verkligen att jag får en plats och att schemat inte krockar för mycket med min ordinarie utbildning.

Au revoir!
/Elin

Brutalt bestialisk brödbluff - barskrapad Björn bedrövad

Livet är verkligen emot mig just nu. Den som läste om min nedriga nederlagsdag eller om hur jobbigt det var för mig när collegefesten avbröts för tidigt har säkert väldeliga sympatier med mig.

 

Känsliga läsare ombedes därför härmed att avbryta läsandet, ty motgångarna i mitt skärseldsliknande studentliv fortsätter att drabba mig.

 

Igår var jag nämligen på Ica Maxi för att handla lite matvaror. Mjölk köpte jag. Jag köpte även tandkräm och ost. Dessutom köpte jag en burk tonfisk. Dessa varor är dock i sammanhanget oväsentliga. Vad jag vill berätta om är bröd.

 

Det var specialpris på Axas bröd "GI-rutan". Två för 32 kr. Det kändes som ett erbjudande för bra för att vara sant. Jag gnuggade mina ögon och nöp mina armar, men prismärkningen stod kvar. Eftersom bröden normalt kostade 17.90 kr/st tjänade jag hela 4 kr på det unika erbjudandet. Ica Maxi made me an offer I couldn't resist.

 

När jag kom hem tänkte frysa in brödrutorna i kvantiteter om fyra. Det kändes som en lagom frukostportion och var dessutom ett lämpligt antal  eftersom brödförpackningarna skulle innehålla 12 rutor.

Jag började sortera och dela in brödrutorna i fryspåsar när jag plötsligt fann mig själv först förbryllad, sedan chockad och bestört. Det saknades en brödruta! Jag hade betalt för 24 brödrutor, men erhållit ynka 23!

Var inne på Axas hemsida idag för att hitta någon slags klagomur. De skriver att det underlättar för dem om man anger produktens bäst före datum och dylikt om man vill höra av sig om en viss produkt. Så nu ska jag hem och kolla upp bröduppgifterna, sen får vi helt enkelt se vad Axa har att säga till sitt försvar.

Ser dessutom på GI Viktkolls hemsida att GI-rutan marknadsförs som ett bröd med lågt GI-värde, men att det med GI Viktkolls mått mätt faktiskt bara har medel-GI, inte lågt GI.

 

Så här lurad, ja närapå kränkt har jag inte känt mig sedan collegefesten avbröts alldeles för tidigt.

 

Min konservöppnare är dessutom fortsatt försvunnen.

Livet är en tik.

 

Björn


Mellan Ett & Noll

Känslomänniska som jag är blir jag förvånad var gång jag hamnar i ett neutralt känlsoläge. Vanliga dagar är det upp eller ner, ett eller noll, svart eller vitt. Men ibland blir det alltså vakuum, eller som Bo Kaspers uttrycker det:

För henne är det dag och natt
det är solen eller månen
Det är tårar eller skratt

norra Norrland eller Skåne

 

Egentligen är jag väl en otroligt realistisk person, men tänk vad skönt det vore att vara en obotlig romantiker, en galet olyckligt kär människa, bara låta känslorna skapa hela tillvaron. Ärligt talat hade det nog inte fungerat för mig. Jag planerar för mycket, gör för mycket, vill för mycket, föreslår för mycket, men kan samtidigt aldrig bestämma mig. Trots detta är jag en känslomänniska som blir helt förtvivlad när jag hamnar mitt emellan. Så ska det inte vara det. Det ska vara "marginal eller mitt". Undrar om man kan vara en känslomänniska av det realistiska slaget? I så fall är jag nog det.
Ska det vara, så ska det vara.

 

Denna söndag ger jag er alltså Bo Kaspers Ett & Noll:Söndagskärlek är för övrigt otroligt underskattat...
/Elin

Juha Wass - du e int' kass!

Jag har tittat tillbaka lite på innehållet i den här bloggens tidigare små alster. Hur studentlivet skildras. Det har varit en hel del feståtergivande... Jag lägger inga värderingar i det, men det kanske blir lite tjatigt?

Studentlivet är ju så mycket mer än bara galej och stoj och stim. Igår till exempel var det torsdag. Och... Eh... Ja, collegefest så klart!

Collegefest är en fin tradition inom mitt fina program, IVP. I stället för en ordinär (småstel och kanske inte 100% prisvärd) gasque arrangeras en slags helfest i amerikanskt collegestuk med jelloshots, öltunna/ölpool (nåja) och allmänt ståhej. Det var en synnerligen angenäm tillställning på Rockstugan och jag hade mycket trevligt...


MEN!


Jag fick ändå lämna kalaset i bedrövelse. Bedragen, rånad, lurad, förd bakom ljuset, hånad och snopen. Så kände jag mig när jag traskade hem. Ty när det var som allra trevligast och gemytet liksom inte visste några gränser... Då! Som en blixt från klar himmel, som en överstegsfint av Petter Hansson, som ett pris för Europas snyggaste frisyr till Kennedy Kennedy Bakircioglü... Plötsligt... Tystnade musiken och festarrangörerna förklarade festen för avslutad. Klockan 02.30! Chockad, förvirrad och villrådig försökte jag prata lite vett i arrangörerna, men envist likt bittra noshörningar stod de fast vid sitt makabra beslut.

Det fanns så mycket dryck som därmed förblev odrucken, så mycket glädje som förbyttes i djup sorg, så mycket umgänge som ersattes av uppgiven ensamhet. Jag hade ju flera timmar av kalasande kvar i mig!
Jag känner mig lurad, nästan kränkt.


När jag kom hem var det mängder av känslor i omlopp varvid jag kände mig nödd och tvungen att uttrycka mina frustrationer för Juha Wass. Jag ringde min vän. Han svarade inte, vilket jag emellertid hade räknat med. Jag var alldeles tillfreds med att hålla en monolog på mobilsvaret.

Eftersom man tydligen inte kunde prata in meddelande i all oändlighet avbröts jag dock abrupt efter ett par minuter. Så jag ringde igen. Den här gången svarade en sömndrucken Juha. Klockan var 3:50 och en förstående Jon lyssnade på mina klagosånger. Och lyssnade. Och förstod... Och lyssnade lite till. 66 minuter senare, strax innan kl 5.00 hade jag äntligen fått klagat klart.
Vilken kompis, va! Himla hygglo, Juha!

Dagen har mestadels ägnats åt återhämtning eftersom vi spelade träningsmatch i Falkenberg ikväll. Testade för andra gången Hawaiis "Kebabtallrik Mexicana" som middag och jag måste säga att jag är överväldigad. Häpnadsväckande delikat!


Helgen blir lugn. Ja bortsett från att Makkan har inflyttningsfest imorgon, lördag... Det blir nog inte lugnt. Inte lugnt alls.


Och Zlatte är tillbaka, ja... Hoppas allt funkar som det ska nu. I så fall måste Elmander-Ibrahimovic vara ett av världens jobbigatse anfallspar att möta! Elmander som är stor och stark, springer precis hela tiden, och gör det dessutom snabbt som attan. Och Zlatte - stor och stark, elak och... Ja Zlatan!


Tjofaderittan, EM - here we come!

Björn


Tidig hemgång & filmstjärna i 11 minuter

Kalashumöret var på topp igår när jag och tjejerna la grunden för en helkväll på Kårpuben. (Tack Bella (lilla bilden) för schysst musik och vattenpiperökning. Nice!) Och när jag använder  ordet helkväll så menar jag egentligen fram till 00,46.
Då tröttnade jag på att mingla runt och vara trött (full?) och ville gå hem.

ElinSara
Snälla Sara (bilden) gjorde mig sällskap ända fram till porten och den där pastan med curry utanför Kåren gjorde sig riktigt bra i min mage.

Ibland är jag så himlans duktig och ställer fram en vattenflaska vid sängen innan jag går på fest. Men icke igår! Vaknade med en öken i munnen och höll på att dö av törst när klockan visade 06,10. Upp ? leta ? leta ? leta. Hittade flaskan som tur var innehöll vatten och: NJUTNING! 

Somnade om i ett par timmar innan klockan ringde för uppstigning 7,30. I kursen jag läser nu, 5 poäng Specialpedagogik , ska vi tydligen spela in ett fabricerat utvecklingssamtal. Sagt och gjort. Klockan 9,00 var man filmstjärna och improvisationen var stor. Pierre, vad gör en filantrop och är det verkligen är yrkesutövare? Och varför väljer man att åka på semester till Burkina Fasor när man ska hitta på ett resmål? Jaja? det blev ett utvecklingssamtal till slut i alla fall.. mer eller mindre realistiskt? 

För övrigt undrar jag ibland om hjärnan, eller då speciellt minnescentrat, tar små smygsemestrar utan förvarning. När jag skulle lämna min enkla boning igår lyckades jag först glömma vantarna. Uppe och hämta. Sedan kom jag på att det kanske kan vara bra att ha med sig glidpassen ifall det är kö. Upp och hämta. Väl nere vid dörren ut kommer jag på en annan grej: vin! Brukar man inte ha med sig lite vin när man går på fest? Upp och hämta!

Ska nog slappa framför ett avsnitt av Seinfeld nu och sedan slumra in och njuta av att det är fredag imorgon.
Fredag = fika och tvättkväll (kanske sushi någon?) 


/Elin - som blir galen på bloggen när det segar. Måste lära mig att inte skriva inlägg på kvällen, det går så segt då.