Lördagskväll

Mmm.... vin och lakrits måste jag ändå rekommendera. Att äta en sötlakritsbit, Du vet, en sådan där som man petar bort från Gott&blandatpåsen, den med hål igenom sig, och tugga klart, sedan ta en mun med rött vin och bara njuta. Studentlivet är härligast när tentaångesten har lagt sig och man kan fokusera på något annat. På måndag kommer den vara åter men då har lördagskvällen gjort sitt.

Såser

Har precis avnjutit en 20 kronors-falafel från F-falafel bakom Nyhems studentlägenheter. Men istället för den traditionella mildsåsen provade jag mangosås(!) Man lever ju bara en gång tänkte jag… Betyg: Okej, men jag föredrar helt klart den milda såsen. Har kommit underfund med att jag är en ”sauceman”. Min favorit är nog jordnötsås. Andra såser som slåss i toppen är black&white och bearnaise. Har på senare tid börjat använda turkisk yoghurt som med sin milda smak gör måltiden till en smärre fest. Fungerar tillsammans med ketchup bra som en alternativ dipsås.

Glöm nu inte att komma och stötta herr- och damlaget i Halmstad Basket nu i morgon i högskolehallen. Inträdet är endast 20 kr. Herrarna lirar kl 13.00 och damerna kl 15.00.

/Micke


Gula gubbar

Gula gubbar Dessa gula gubbar finns cyklandes utanför HFAB's lokaler. Jag gillar dem, de liksom visar något om detta eviga cyklande i staden.

Imorgon är det åter helg. Ibland går veckodagarna fort, även när man har tentor hängades över sig.  På kvällen imorgon har
after worken oktoberfest som tema. Mellan 17 och 22 stå portarna öppna och alla är välkomna, även de som inte är studenter på skolan./Elin

Gratis saker

”Gratis slår aldrig fel”, brukar jag säga ibland. Jag förmodar att det gäller många andra också. Speciellt de som månad efter månad är tvungna att vända på varenda krona. Då kan en titt på denna websajt kanske vara till nytta.

/Micke


Datum för nöjes skull

Tänkte bara skriva upp några datum att hålla reda på om man vill gå på konsert:
Nu på lördag spelar David and the Citizen på Diezel.
Den 12:e oktober kommer Marit Bergman till Diezel och dagen efter gästar Mando Diao B&B:s MidnightRock. För den som gillar lite mer lågmäld musik så kan Anna Ternheim rekommenderas. Hon är på teatern den 30:e oktober.Uppdatering: Vad hände med min kökslampa? Jo, jag hittade allt en fin orange i plåt   :-)Min kökslampa/Elin, som för övrigt njutit i solen en stund på balkongen med en bok och en kopp te. Sista sommardagen?

Basketpremiär!

Nu på lördag den 30/9 smäller det! Då har både herr- och damlaget i pånyttfödda Halmstad Basket hemmapremiär i sina respektive div 2-serier. Kl 13.00 möter Dawgs (herrlaget) Malmölaget Oldbas och kl 15.00 är det dags för Wildcats (damerna) att ta sig an Helsingborg Pearls. Plats är den fräscha högskolehallen med plats för drygt 400 åskådare och priset är endast 20 kr. Så ta med er alla ni känner och skrik er hesa. Skulle uppskattas oerhört mycket då vi behöver ert stöd!!

/Micke


Tentaångest

Nu är den här.
Ångesten fyller hela huvudet, själen, tankarna, hjärtat, livet.
Hemtenta är det som gäller och detta är en form av examination som jag faktiskt föredrar, men ändå är de här. Nerverna, svettningarna, oroligheten. Har jag fattat frågorna rätt? Vet jag vad jag snackar om när jag trycker ner orden på dataskärmen? Kan jag förankra detta i kurslitteraturen? Och åh, vad gott det vore med kaffe...
Tankarna är inte snälla i det här skedet. Dom snurrar, snurrar och snurrar. Dag och natt.
Denna fredag hade jag tänkt att komma igång ordentligt, men jag vet i ---. Ska i alla fall ta en paus nu för att ta cykeln mot Flygstaden och jobba lite. Stålar är ju tydligen viktigt i vårt konsumtionssamhälle...

Ha nu en riktigt trevlig och ångestfylld helg!

/Elin, som dagen till ära kommer att matcha örhängena med den röda arbetströjan.

Onsdagsfest

Drinkar

Gårdagens pubafton blev mer än lyckad! Lärarstudenterna hade gasque vilket gjorde att både läppar och ögon såg glada ut, hoppas att de hade lika kul som de såg ut att ha.
Kön till entrén under kvällen ringlade lite lagom snabbt och jag hoppas att alla som ville in fick plats. Lyckan för en annan var gjord när Lilla dansgolvet var öppet och jag fick lov att spela härlig pop till några få beundrare. Lite hårdrock blev det allt också då vi var två vid skivspelaren som skulle samsas.
Bortvillade studenter som letade vänner, hånglande par och öldrickande utbytesstudenter som aldrig ville gå hem kantade kvällen så när jag kvart över tre på morgonen ramlade in i lägenheten var sängen min bästa vän.


Och ni som besökte kåren igår, hur kändes musiken? Försöker få lite variation inne på Lilla dansgolvet, men man orkar ju inte bära med sig alla sina skivor till skolan. Ett utlåtande tas mer än gärna emot!

/Elin, som vaknade 11.23 och inser att dagen nästan är slut.

Roliga samtal

Ibland uppstår det riktigt roliga samtal där människor kläcker ur sig de mest klockrena eller otajmade kommentarer. Hittade en websajt där sådana samtal har blivit avlyssnade och nedskrivna. Man kan ju ifrågasätta huruvida dessa konversationer har inträffat på riktigt eller är påhittade. Sant eller ej, rofylld läsning är det i alla fall.

Tidigare idag fick jag, vad jag minns, för första gången i mitt liv skriva autografer! Detta inträffade när jag och två av mina lagkamrater i Halmstad baskets regi var ute på Eldsbergaskolan och höll i ett pass för att värva medlemmar till klubbens ungdomsverksamhet. Mycket uppskattat från båda håll.

/Micke

Upphittaren

Tänk vad en borttappad mobiltelefon ställer till med problem. Kalenderuppgifter, nummer, adresser, meddelanden som kanske aldrig återses igen.

Men ibland ska man ha tur!
Birgitta Svensson, universitetslektor med rum på sektionen för Humaniora hade tappat sin mobiltelefon i buskarna utanför Dormer. När studenten Fredrik Eriksson går förbi ringer telefonen, han finner att signalen kommer från buskarna och svarar förstås i den. Han får förklarat för sig om vems telefonen är och går genast upp på expeditionen och återlämnar den.
Birgitta är otroligt lycklig över detta och hälsar ett stort, varmt tack till Fredrik!

/Elin

Oengagerade studenter

Varför är det så svårt för studenterna på högskolan i Halmstad att engagera sig?

Självklart ska man inte behöva jobba som vakt i entrén till kårpuben om man inte vill och kanske är man så nöjd med sin utbildning att man inte väljer att engagera sig i något av skolans nämnder och råd för utveckling av utbildning. Problematiken uppstår snarare när vissa oengagerade studenter klagar över att bara ett dansgolv på kårpuben är öppet under onsdagskvällen och när samma studenter tycker att kåravgiften är alldeles för hög. För att få ändring på detta måste man säga till, sätta sig ner och fundera över hur kåravgiften kan sänkas och ta reda på varför inte båda dansgolven är öppna. Om svaren man får inte duger finns det flera chanser till förändring.
Vissa saker är naturligtvis lättare att påverka än andra. Angående kårpuben återfinns lösningen många gånger i att det inte finns tillräckligt många bartenders för att hålla barerna öppna.

Hur svårt kan det vara att servera öl en kväll?
Om alla studenter tog sig i kragen och drog med sitt kompisgäng en onsdag per termin och ställde sig i barerna eller entrén så skulle jag vilja påstå att vi skulle få en roligare kårpub med fler öppna ytor och bättre variation i högtalarna. Förresten får man faktiskt en gå-före-i-kön-biljett varje kväll man jobbar på kårpuben, så är man ett helt gäng som jobbar en onsdag kan allihop gå före i kön nästkommande vecka.

Kom igen nu studenter i Halmstad, vi behöver en förändring!

Kontaktuppgifter för de olika mästerierna.

/Elin (som är DJ på Lilla dansgolvet på onsdagspuben den 20/9)

DJ Elin

Tandläkarbesök

Tidigare idag gjorde jag ett besök hos privattandläkare Anders Billberg här i Halmstad. Anledningen till mitt besök var att genomföra den första av de två behandlingarna som innebär att byta ut min plasttand mot en porslinstand. Behandlingen tog 70 min. Att sitta och stirra upp i det vitmålade taket med en nästintill konstant gapandes käft samt ljudet från de olika borrarna som tränger in i öronen tillhör inte direkt de mest rofyllda sakerna i mitt liv. Så jag kläckte den smått genialiska idén att höra mig för om möjligheterna att ta med sig en mp3-spelare. Inga problem blev svaret, vilket givetvis var positivt då det kändes som att tiden flöt på snabbare. Anders Billberg är enligt mig en skicklig tandläkare med en lättsam attityd som underlättar förmågan hos en att slappna av, m.a.o en tandläkare jag varmt rekommenderar. Gå in här om du är sugen på att ta reda på mer om tandvård.


/Micke


Grattis B&B 2 år!

Födelsedagskalas
Mingel, mingel, mingel.
När Halmstads egna (och enda)
rockklubb firade tvåårs-jubileum i fredags var skrivande student med vänner där och grattade, åt, festade och njöt av att få vara en del av något behövligt i staden. Tårtan smakade rock 'n roll och Strängen från Hellacopters matade våra öron med rockgodis.
Tårta2       SträngenHåkan gästade Halmstad
Annat örongodis delades ut på Diezel under lördagskvällen. Säga vad man vill om Håkan Hellström, men att göra en och annan lärarstudent förälskad kan han! (Tragiskt men sant är att vissa ovannämnda studenter glömde kameran hemma -Fy!)
Håkan är inte den enda schyssta artist som är i stan under hösten. Namn som Marit Bergman, Mando Diao och Anna Ternheim kan läggas på minnet för alla popälskande nördar.
Fast jag hoppas just nu mest på att det lokala popbandet Paperflower ska få göra en spelning på Kårpuben och att vi studenter ska få dansa våra lurviga i glädjerus.

/Elin, som även har gjort sin plikt för demokratin denna valdag.

Konsert

Mitt bland alla paket och pallar på jobbet i måndags morse bestämde jag mig för hur jag ska lyssna in mig ordentligt på hiphopgruppen Jurassic 5 inför deras konsert på Trädgårn i Göteborg den 13/10. Tidigare hade mina tankar kring detta smärre problem kretsat kring möjligheterna att låna gruppens albumskivor av någon eller be denne eller någon annan att bränna låtarna på CD-R skivor.

Men nu hade jag alltså bestämt mig för något helt annat, nämligen att införskaffa skivorna via Internet. Sagt och gjort surfade jag senare under dagen in på en nätbutik och beställde de hittills tre utkomna albumen. En vild chansning kan tyckas då jag enbart hört ett fåtal låtar från gruppens andra album. Dessa låtar föll mig dock i smaken, så jag har intalat mig själv att majoriteten av det övriga låtmaterialet också kommer att göra det, hoppas jag har rätt. Sen föredrar jag att äga skivbolagsutgivna skivor framför privatbrända skivor även fast utgifterna blir högre.

Klicka
här om ni är ni sugna på att uppleva denna eller kanske någon annan konsert.

/Micke


Bilder av Halmstad


Picasso  fågelbibliotek


Tänkte glädja läsarnas ögon med lite bilder.
Kanske inte så spännande, men vardagen är inte alltid på spännande. Observera att det i Halmstad inte bara finns gräsänder utan även sådana här fåglar (någon som har namn på denna art får gärna göra en kommentar!)
Nedersta bilden visar biblioteket såhär på tidig höst.
Picassostatyn överst är fascinerande då den ger olika intryck från olika håll som den beskådas, samt så ger skuggorna in bild och ger åskådaren ännu något att fundera och reflektera över! Bonusfakta: egentligen skulle statyn bli 18 meter hög, men förklaringen till den 3 meter kortare statyn är att den skulle ha blivit alldeles för dominerande i parken annars. Fin är den i alla fall!


/Elin

För få studenter

Möten med olika människor är en oftast en härlig känsla. Att bara vandra runt på Campusområdet och träffa på personer man känner eller inte känner. Att bara sitta ner ute i det för närvarande vackra vädret och studera människors beteende. Att bara vistas bland trivsamma individer och utbyta tankar och erfarenheter.


Att bli helt utelämnad och utstött av samhället och ens närmaste är nog en oerhört obehaglig och ovälkommen känsla hos många. Det är det i alla fall hos mig. Jag har inga problem med att vara ensam, då jag vet att jag har nära och kära som bryr sig om mig och som jag kan träffa om ensamheten tär på mitt behov av socialt umgänge. Jag är heller inte orolig för att jag ska bli utstött och utelämnad, men det är nog ett av mina största skräckscenarion.

På tal om att träffa olika människor på Campus så läste jag nyligen en artikel om att för få studenter är inskrivna på Högskolan i Halmstad. Vad kan detta bero på då? Jo, jag tror att en av anledningarna kan vara att många ungdomar helt enkelt inte vet vad de vill syssla med i framtiden och vill därför inte slösa studiemedel på en utbildning som kanske inte alls tilltalar dem. En annan orsak kan vara att det jobb och den fasta inkomst som en del ungdomar för närvarande har är en stor trygghet och därför kan en utbildning som inte garanterat generar i ett jobb verka lite avskräckande.


/Micke


11/9

Marcus Birros röst ligger fortfarande kvar i örat.


Lördags föreställning på Diezel under Kulturfesten var enormt bra! Han talar om att poesi är som vilket jobb som helst. 9-17 kan man vara diktare och resten av dagen kan man vara ledig. Birro beskrev tillvaron för sig själv samt sin relation till oss "vanliga människor" och om hur han började sitt författarskap i en etta på 21 kvadrat i Göteborg, hur han hängde på sunkiga pubar i Majorna och under hela tiden knackat på Kulturens dörr men att den förblir oöppnad. Under föreställningen gång förflyttar han sig själv från sin sida av planhalvan till en bit in på vår med insikten om att vi alla har en bit vanlig människa i oss. Även han.


Ett alltid lika hett ämne för samhället, Sverige, världen, är jämställdhet. Just nu pågår en uppsatstävling i ämnet som behandlar jämställdhet både i teori och praktik. Tre skribenter belönas med 3000 kr var och sista inlämningsdag är 31 januari 2007. Kolla in här för mer info!/Elin
Ett tillägg:

Fem år efter - - - . Hur ska jag kommentera att 3000 liv försvann på ett rättvist sätt. Var dag skördas offer i andra länder, offer utan amerikanskt ursprung. Den siffran är långt över 3000 och för många av dessa hålls ingen tyst minut, inte ens en tyst sekund. Självklart är det tragiskt, det som hände. Jag lider med offrens familjer, men jag lider även med de andra civila offer som fick ge sina liv på andra sidan Atlanten när "Kriget mot terrorismen" fick en titel. Är man stor och mäktig får man räkna med motangrepp.
Åsikterna är helt mina egna och jag välkomnar en debatt eller kommentarer kring tankarna. Jag är absolut ingen expert på ämnet och har inte mycket kunskap därom, men känslor och tankar föds när världen ser ut som den gör. /Elin


Dags för högskoleprov

Nu är det hög tid att anmäla sig till högskoleprovet om man ska göra det. Sista anmälningsdag är den 15 september. Det lönar sig att göra om provet om man inte är nöjd med sitt första resultat. Enligt GöteborgsPosten så får sex av tio ett bättre resultat vid andra omgången. Och jag ska säga att detta faktiskt gällde mig. Misstänker att det har att göra med att man vid andra gången redan sett provet en gång och vet lite bättre hur man ska lägga upp tiden.
Jag minns att jag var otroligt nervös första gången jag skulle göra högskoleprovet. Hade bunkrat upp med frukt, choklad och dricka samt sett till att mamma skulle stå färdig med köttfärssås och spagetti när lunchpausen kom. Självklart var det lite läskigt att göra provet, men andra gången jag gjorde det kändes det som den mest naturliga sak i världen.
Kolla in detta
testprov och gå in här för anmälan!


/Elin

Studenthälsan

Igår kväll innan basketträningen började brottades min vilja med mitt förnuft eller mitt hjärta med min hjärna om man så vill. Konflikten bottnade i en väldigt mild obehagskänsla i halsområdet. Viljan vann och jag genomförde basketträningen till fullo. Resultatet blev påtagligt under andra delen av träningspasset då jag kände hur utmattningen började smyga sig inpå. Åter igen startade en brottningsmatch mellan min vilja och mitt förnuft. Även denna gång vann förnuftet och jag genomförde de avslutande sprintlängderna med mina ”sista” krafter.


Med facit i hand, då jag nu erhållit lite snuva samt känner en viss trötthet i kroppen, hade det nog varit bättre om förnuftet hade vunnit. Å andra sidan hade troligtvis kroppen reagerat på samma sätt även om jag inte hade tränat, då en förkylning ofta brukas föregås av halsont. Halsont i samband med hårt arbete kan vara påfrestande för hjärtat och vill det säg illa kan det leda till hjärtmuskelinflammation. Detta hade jag i åtanke innan träningen, men jag befann mig så att säga i förstadiet till halsont och tog därför beslutet att genomföra träningen. Man ska ändå vara rädd om sin kropp och inte äventyra hälsan, men jag vet, det är inte alltid det lättaste… Men står du inför liknande val som jag kan du ju alltid ha de senaste årens dödsfall inom både elit- och amatöridrotten i åtanke.

Har du ont i halsen, ångest inför den stundande tentan eller kanske bara vill prata med någon om livets mening? Du kanske vill göra en hälsoprofilsbedömning, få kostrådgivning, träningstips, taktil massage eller bara andas ut. Då tycker jag att du ska utnyttja den fina
Studenthälsan som finns här på Högskolan.

Lev väl

/Micke


Kulturfest

                                                         
Kulturfest

Förhoppningsvis är dagens regn bortblåst på fredag när stadens
Kulturfest drar igång.
I dagarna två ska vi vara kulturella och sociala med varandra. Programmet lovar både det ena och det andra för både stora och små. Jag själv lockas av alla olika quiz som ska hållas på kvällarna i bibliotekets café. Vad säga som popquiz, konstqiuz och t o m Beatlesquiz! Allas vår Midnight Rock-DJ Pierre Rosén håller i det förs- och sistnämnda och konstquizet håller Mjellby konstmuseum i.

Med ett så fullspäckat helgprogram får jag redan ångest över allt pluggande som jag inte kommer göra...typiskt mig. Har t o m hittat alla böcker vi ska ha i kursen nu, men det är både roligare att jobba, diska och städa än att öppna böckerna. Underligt, nu efter sommaren borde man vara lite taggad, men icke. Ska ta tag i det på fredag en stund. Jag lovar! Men tills dess har jag fullt upp med gruppdiskussioner, extrajobb och bakning av frallor (japp, en ursäkt till att inte plugga).


Jag såg att de skulle ha poesiläsning under kulturfesten också. Jag tycker att de som vågar ställa sig på en scen helt apropå och läsa en dikt för massa människor ska ha otroligt mycket cred. För oss andra som har scenskräck kan jag rekommendera Studenthälsans Våga tala-kurs. Någonstans inom oss så finns den där poeten som vill stå i strålkastarens sken och njuta av publikens blickar!


/Elin


Valdebatt

Tisdagen den 12/9 kl 13.00 är det dags för valdebatt i Kårhusets stora danssal. Glöm heller inte introduktionsdagen för nya studenter i morgon kl 8.30-12.00 i Malcussalen.

Har för tillfället Seinfeld-feber. Febern brukar slå till när en ny säsong släpps, men nu uppstod den när jag för tre veckor sedan började titta på en utav de sex hittills utkomna säsongerna (finns totalt nio), som jag för övrigt är stolt ägare till. Efter att några dagar senare avnjutit hela säsong sex fanns det ingen återvändo och jag beslutade mig därför för att plöja igenom resterande fem säsonger. Nu återstår det bara två avsnitt innan jag kan börja fokusera på att packa upp de resterande flyttlådorna… Seinfeld är enligt mig världens genom tiderna bästa sitcom. Karaktärerna, konversationerna om ”ingenting” och de extrema situationerna som uppstår är i en klass för sig. Den 30/12 smäller det, för då släpps säsong sju!

/Micke


Kökslampa?Minisemester till Borås över helgen. Underbart kul att hälsa på bästa kompisen och ta ett glas vin på rådhuset. Det är bra att byta miljö ibland, inte minst för att få tillgång till lite andra affärer ;-)
Hittade ett riktigt reakap på Åhléns. Har nämligen kollat in en väska sen i våras, men känt att den varit lite dyrt. Men ibland har man tur, 50% på reapriset = 75 spänn, där ordinariepriset var 249. Kan man bli lyckligare?
Efter att ha tokshoppat hela lördagen umgicks vi med hennes arbetskompisar och lite andra vänner. Riktigt trevligt!

På söndagen tog vi en sväng till Göteborg för att kanske göra ytterligare fynd. Det blev inte så många kassar därifrån dock, men kanske hittade jag min framtida kökslampa?

                                                                                                   Kökslampa?


/Elin  (som redan ser fram emot CSN-pengarna)

Introduktionsdag

Är du ny student? Då får du inte missa introduktionsdagen onsdag den 6/9 kl 8.30-12.00 i Malcussalen. Gå in här för att läsa mer.

På tal om något helt annat, så tycker jag det är lite ironiskt att duschutrymmena i Högskolans idrottsanläggning, som för övrigt är moderna och fräscha, inte rymmer några handdukskrokar… i alla fall inte det duschutrymme som jag använt. Även fast detta helt klart är ett ”i-landsproblem” är jag ändå lite nyfiken på vad som ligger bakom beslutet/missen.


Trevlig helg!

/Micke