Inlevelse

Vissa stunder är finare än andra. Vissa stunder har guldkant.

Vill dela med mig av följande insiktsfulla, inlevelsefulla, tydligt målande citat från Jon, från när han drömde sig bort, och in i, min visningsbild på msn:

Jon säger (21:51):

Jag föreställde mig hur jag var med i din visningsbild och vean, du o mats stod och väntade på att jag skulle svara på den nyss ställda frågan. Ni står o tittar på mig... Vean, lite slappt halvintresserad. mats genuint intresserad och spänd på ett nyfiket o glatt sätt...och du, som nyss ställt frågan med en överlägsen röst, förnäm och nedlåtande.


Ja, det kallas att leva sig in i en situation.

Och jag undrar om inte 62 ord säger mer än bilden i det här fallet.

image166


Ett litet steg för en människa, men ett stort steg för mig

Jag spelade ett högt spel.
Med min värdighet. Med andras känslor.
Och blev en bättre, starkare människa på köpet.

snabbköpet.

Jag var på Ica Supermarket i Sundbyberg, när jag, för jag vet inte vilken gång i ordningen, ställdes inför en särskilt besvärlig och obekväm situation.

Upprinnelsen sker när jag beslutat mig för att ett paket knäckebröd (Wasa Sport Plus), en rulle Singoalla, samt en dubbeljapp är allt jag behöver inhandla.

Jag beger mig mot kassorna och ser att de bägge köerna ser ut att vara väldigt jämna. Vilken som kommer att gå snabbast är extremt svårbedömt. Till och med för mig.

Jag väljer den högra, samtidigt som jag uppmärksamt följer skeendet i den vänstra. Jag får snart känslan av att utvecklingen i den vänstra kön gör den betydligt mer gynnsam. När jag till slut på allvar närmar mig beslutet att byta kö händer det...

Nästa person som ska köa kommer, och ställer sig bakom mig!

Eftersom jag, som köperson nr 4 i min kö redan gjort bedömningen att det är smartare att vara köperson nr 4 i den vänstra kön, är det ju underligt att nästa person som kommer väljer min kö, den långsamma kön, där han dessutom hamnar ännu längre bak. Han väljer att vara femma i den dåliga kön framför att vara fyra i den bra.

Nu finner jag mig i en prekär situation.

Att byta kö nu är ju en helt annan sak.

Byter jag kö är det ju dels något av ett hån mot den bakomvarande personen. Det är ju han som ska känna att den andra kön är kvickare före mig. Om inte vid det direkta kövalet, så efter en kort stund som köande i min kö. Om jag då, i en BÄTTRE position än denne person väljer att byta kö är ju det en aning kontroversiellt och uppkäftigt.

Jag velar. Jag ger personen möjligheten att byta kö, att inse sitt misstag. Men ingenting händer. Varför står han kvar i min kö!?

bestämde jag mig.
Jag bestämde mig för att byta kö.
Den bakomvarande personen till trots.

I och med att köväljande är förenat med en hel del ovisshet (man vet aldrig vilken slags krångel som kan uppstå, eller exakt hur omständliga (det stavas faktiskt med l (och kan man ha en parantes inom en parantes, eller som i detta fall en parantes inom en parantes inom en parantes)) personerna i kön kan vara) sätter jag min värdighet på spel. Skulle det uppstå något slags debakel i min nya kö som drar ut på tiden och personen som stod bakom mig i den högra kön därmed får betala före mig - ja då står jag där med dumstruten på. Förnedrad och utskrattad.

Så även om mina steg mot den nya kön utstrålar pondus och självklarhet är det med nervösa fingrar jag plockar upp en hundralapp ur fickan, för att vara beredd när det ska betalas.

Jag sneglar mot personen som tidigare stod bakom mig i kön. Han ser nonchalant ut och undviker min blick med illa dold medvetenhet.

Han förbannar säkert sig själv och sitt usla köval. Känner sig bortgjord och skamsen. Men försöker hålla god min och verka brylös.

Jag ser dock hur mycket han hoppas att damen framför mig vill krångla om priset på kaffet (jag såg att det var icakortserbjudande på just det kaffet, och om hon inte har förstått det och inte heller har ica-kort kan hon tänkas ställa till med en scen), eller att någons betalkort inte vill fungera.

Jag vänder mig framåt igen. Försöker se självsäker och cool ut. Det känns som att jag lyckas. Jag känner att jag utstrålar lugn och trygghet. Cool.

Och när jag lämnar butiken har mannen bakom mig i den första kön fortfarande inte fått betala.

Björn


Garanti för lyckligare stunder - eller: hur lätt det är att klippa gräs

Det känns något underligt att för tillfället bo i villaområde. Mitt uppdrag för vistelsen här hemma var att klippa gräset och ta hand om de eventuella gurkor som skulle visa sig för världen. Gräsmattan har nästintill växt sig till en gigantisk äng med flera olika botaniska skapelser. Huset har knappt varit synligt från utsidan och jag är lycklig som vet att det faktiskt finns ett hus bland alla strån. Djungeln var alltså total när jag skådade mitt barndomshem för första gången dagen före midsommarafton.
Men innan gräsklippningen skulle det som sagt firas midsommar och jag har ju starkt räknat med solsken under min tvåveckorssemester.

Solen lät vänta på sig och så även gräsklippningen alltså.

I måndags var det nära att gräsklipparen drogs fram men med min tur skulle de tunga molnen på himlen abslout få för sig att gråta om jag skulle ställa till med denna syssla. Jag väntade alltså en dag till.

Tisdag: regnet stod som spön i backen och Ikea verkade betydligt mer lockande. Sagt och gjort. 355 kronor fattigare(hur man nu lyckas med att "bara" göra åt 355 kronor på Ikea är ett mysterium) kom jag hem glad i hågen med ett diskställ, krokar, ställ för schampoflaskorna i duschen och sådana där små klämmor att försluta påsar med. De sistnämnda tycks ha en väldigt lätt för att försvinna.
Att välja diskställ är faktiskt inte det lättaste.
image163Föll som en fura det det underbara disktället ORDNING. Detta måste ju vara diskställen Rolls Roys. Underbara former, stadigt och med namnet ORDNING måste det ju bara fungera.
Eller inte?
Kostar ett diskställ 229 kronor skulle jag vilja ha garanti för att lyckliga stunder frambringas under diskandet.
Detta är nog något för mycket begärt och då min plånbok började skrika av image160förskräckelse vid blotta åsynen av prislappen fick jag nöja mig med ett diskställ i Opelklass... Namnet KVOT har jag ingen aning om vad det syftar på. Fick diskstället kvoteras in för att det skulle finnas ett billigt alternativ till ORDNING? Ja, jag tror väl egentligen att jag och KVOT kommer ha många trevliga stunder ihop också.Åter till gräsklippningsuppdraget.
Idag äntligen visade sig solen och om jag inte var den första att dra ut gräsklipparen i området så var jag i alla fall inte den siste. Jag, inklusive alla andra, har idag klippt sina gräsmattor!
Nu i efterhand kan jag erkänna att jag och gräsklipparen kanske inte kommer bli de bästa av vänner.
Till en början gick det bra. Jag fick igång den, rullade iväg och lyckades även finna spaken för att få den att rulla själv.
Sedan började funderingarna kring vart gräset kommer ta vägen. Det sitter en låda på, men efter att ha öppnat den efter en ganska lång stund av gräsklippande finner jag att inte mycket gräs är där i. Typiskt. Då måste jag ändå kratta upp överblivna rester sedan.
Att få igång klipparen var till en början inga problem, men tydligen ska det krångla för helt plötsligt la den av. Och vägrade starta!
Då tog jag en lååång kaffepaus, svor några gånger och klappade sedan ömt på den för att efter andra försöket lyckas få liv i den. Lycka!

Klockan är nu halv två och det innebär att det är 90 minuter kvar av de bästa (alternativt: farligaste) soltimmarna. På med bikini och ut på altanen!
/Elin


Pratar jag sådär?

Väl hemma i det underbara Bohuslän inser jag en sak: vilken konstig dialekt jag måste ha.. undrar verkligen om jag pratar som de gör här uppe och jag blir nästan lite rädd vid tanken. Det känns nämligen som de förbipasserande som jag tjuvlyssnar på pratar lite "bonigt". Inget illa menat om bönder (åh, nej, nu hamnade jag i en icke alltför enkel diskussion..), men man vill ju ändå låta lite "ren" i munnen.

Dock kan jag se mig själv så pass distanserat att jag faktiskt inser hur mycket jag ändrar dialekt när jag far över landskapsgränserna. Undrar om det bara är jag själv som hör det eller andra också?
Och undrar om jag verkligen ändrar min dialekt eller om det bara sitter i huvudet?

Fast jag borde väl ta mitt förnuft till fånga och breda på med dialekt vart jag än befinner mig. Problemet ligger väl snarare i att jag ändrar dialekt alltför lätt. Det måste bli ändring på detta!
Men hur pratar jag egentligen då?


midsommarMidsommarfirande:
Klassiskt midsommarfirande med långbord, sill (inte jag), potatis, jordgubbstårta, nubbe (Halländsk fläder) och dans runt en ickeexisterande midsommarstång (vid ett tillfälle var det en ölburk senare bara luft). Kalaset hölls i en lada och tur var väl det då regnet piskade mot taket.
Efter en helg med alldeles för mycket onyttigt i matväg kan jag konstatera att olika krämpor infunnit sig. Så över till nästa punkt:
Dagen krämpa:
Ont i magen. Känner mig allmänt onyttig och har lusläst
Motionshusets passchema men inte funnit något av intresse för stunden. Förutseende som jag är har jag plockat med mig mitt träningskort som nämligen gäller på en anläggning i Uddevalla också och mitt mål är att träna två gånger under tiden jag är här uppe. Man ska sätta upp realistiska mål när man har semester... två gånger känns lagom.
Sedan kan jag även nämna att min högra vrist också gör lite ont. Kan bero på galen shopping under gårdagen, men inget ont om shopping så därför skyller vi på att jag kanske sovit konstigt (otroligt långsökt, men vad fasiken)

Nu ska jag ta tag i min första riktiga semesterdag. Gräsklippning stod på schemat men då molnen hopar sig får det bli en biltur (jag har tillgång till bil :-) istället.

Ta hand om er!
/Elin

I väntan på att bli uppspårad

Var på Solvalla ikväll. Jag är som nämnts tidigare inte bara student, utan även travjournalist. Idag var det lite familjedag på Solvalla. Sverigeloppet. Och för barnens skull fanns Elin Lanto, Emilia, Jimmy Jansson och Emmy på plats för att uppträda och skriva autografer. Jag ska villigt erkänna att jag aldrig tidigare hört talas om artisten Emmy. Men hennes glada sommarvisa "Sommar varje da" är skönt opretentiöst fantastisk. Videon är skapad med vad som verkar vara en miljardbudget. Otroligt välgjord, genomtänkt och påkostad. Ett MÅSTE SE!

Nåväl, artisteriandet ägde rum inför själva travtävlandet, vilket gjorde att jag alltså missade showen. Under tävlingarna agerade artisterna stundom prisutdelare, men mestadels satt de vid ett bord borta vid vinnarcirkel där de skrev autografer och signerade skivor åt alla barn. Så sades det iallafall i högtalarna där jag befann mig på pressläktaren.

Jag blev nyfiken.

Jag gick dit.

Och visst, där satt de. Redo att skriva. Redo att signera.

Men kön var inte kort.

Den var inte heller lång. Den var inte alls. På 10-15 meters avstånd stod dock en del smågluttar och beundrade världsstjärnorna med stora ögon och djup respekt.

Jag tyckte att det avståndet kändes lite närgånget. så jag ställde mig cirka 30 meter bort för att bevaka händelserna. Sen tog jag mig mod och gick fram. Jag tänkte att Juha (Jon, min vän/granne) skulle få lite presenter i form av autografer.

Och shit vad trevliga de var. Emmy skojade förnärmat när jag kom fram om att hon minsann visste hur "Juha" skulle stavas, när jag höll upp en förberedd lapp på vilken jag skrivit Juha, i syfte att undvika eventuella missförstånd där de skulle kunna tro att jag sade "Johan". Emmy sade sig nämligen vara halvfinsk. Och då vet man givetvis hur Juha stavas. Jag glömde i min kaotiska extas bort att fråga om det var hennes mor eller far som härstammade från landet i öst.

Nåväl. Jag vände mig vidare mot Emilia och Elin Lanto. Och shit vad trevliga de var. Elin Lanto påpekade vänligt att jag hade ett ögonbryn som satt fast på mina solglasögon. Jag fattade först ingenting. Sen fattade jag. Det var ett ögonbryn på mina solglasögon. Jag tog av mig solglasögonen och avlägsnade ögonbrynet.

Elin skojade om att jag nog egentligen ville ha autografen själv. Lite rätt hade hon, men mest ville jag att Juha skulle ha en. Sen hade vi ett långt och förtroligt samtal om mitt yrke, om hennes hästrädsla, om hingstar är snabbare än ston och sådant.

Till slut tog jag även Jimmy Janssons autograf.

Jag undrar om inte Elin Lanto mest påpekade ögonbrynet på mina solglasögon för att få chansen att se mina ögon? Jag tror det.

Hur som helst. Juha blev satan glad över sina presenter. Han blev så glad att han bjöd på glass. En ny sorts glass. Sias Violglass. Den var en stor besvikelse. Påtaglig avsaknad av violsmak. Och när jag äter violglass, ja då förväntar jag mig violsmak.

Sen tittade vi på filmen Stranger than fiction. Jag tyckte den var bra. Juha tyckte den var dålig.

Måste även nämna att Elin Lanto verkligen var hur trevlig och skön som helst mot alla barn som kom fram och ville prata och bli fotograferade under kvällen - fick jag både beskåda och höra av andra. Det gäller även de andra artisterna. Gjorde många barn glada. Men de andra ska jag nog inte gifta mig med. Det ska jag nog med Elin Lanto tror jag. Men vi får se.

Jag skrev ett litet tack i gästboken på Elin Lantos hemsida, så nu räknar jag med att hon spårar upp mig för en uppföljning av vårt första möte.

Min cykel, som egentligen inte är min, gick sönder när jag cyklade hem. Det är Vivians cykel som jag lånar över sommaren. Hoppas den är billig att laga.

Läggdags nu.

Gute nacht.

Björn


Kidnappad tvätt

Nu kan jag berätta vad som händer om man lägger i tvätt i de vänstra tvättmaskinerna istället för i de högra (om det är dessa man bokat): tvätten blir inlåst i maskinen och den går inte att få ut. Nej, jag kände mig verkligen inte dum när detta otroliga missöde inträffade. Och går det att boka om till de vänstra? Svar: nej.
I 50 minuter väntade jag i trapphuset, och jag säger bara: tur att man prenumererar på HallandsPosten så man har sysselsättning i väntan på en hjälpsam själ.

06,27: Och så kom hon, räddningen, från min korridor. Tanken var att han skulle boka de vänstra maskinerna för att jag på så sätt skulle komma åt min tvätt. Trodde jag..
- Hej! Kan Du boka en tvättid så jag kommer åt mina kläder som jag råkat lägga i fel maskin?
- Ähm.. nej, jag bor inte här och han som jag var hos tvättar aldrig här.
Vaddå snopen?!

06,54: Strosandes nedför trappen kom nästa försök till lösning av problemet. Självklart ville han hjälpa en kvinna i nöd och sprang upp och hämtade sin tvättnyckel.
Men pyttsann heller! De vänstra var bokade och min tvätt förblev fast.

Frågan man nu kan ställa sig är: vem hade bokat maskinerna? Varför kom inte den skyldige?

Turen kom till att klockan slog 07,00 och den bokade tiden klockan 06 blev fri för andra att boka. Räddningen visade vara en trevlig mörkhårig tjej från någon av övervåningarna. Hon kom från hissen och det kändes verkligen att denna tredje person måste vara den rätta, och hon hade till och med sin tvättnyckel i väskan.
Och hon hjälpte glatt till och lyckades boka de vänstra maskinerna.
Min tvätt gick att plocka ut!

Klippning står på programmet och sedan arbete.
Trevlig tisdag!
/Elin

Sumobrottare med stavar stoppade älg

Ja, exakt så lyder faktiskt nyhetsrubriken på Svt:s texttv, sidan 129 i skrivande stund. Skrivande stund var i natt, runt 3-tiden. Detta försatte mig i ett sådant tillstånd att jag fick lite energi att faktiskt publicera en blogg. När jag skulle publicera hade dock hela bloggsajten havererat, så jag publicerar nu, kl 12 i stället.

Mangojakten kanske är värd att följas upp. Vi kom aldrig iväg till den där butiken efter att de pakistanska mangorna levererats. Däremot sprang, av en slump, Jonne på en mangosamling i matbutiken "Vi" vid Fridhemsplan, efter att han tränat. Cirka 30 kronor gick en Pakistansk Mango på. Smakar det så kostar det.

På kvällen var det dags för högtidsstund. Men... Jag vet inte varför. Jon vet inte varför. Vi vet inte varför. Varför den ohämmade smakorgasmen inte inträffade i våra respektive gommar. Den uteblev. Vi fick nöja oss med en hyfsat-sex-utan-klimax-smakupplevelse.

Visst var det gott. Ja, rentav väldigt gott. Men det var inte så gott som vi mindes. Eller ville minnas? Berodde det på att frukten inte skars och serverades av en äkta pakistanier, som vid vår pakistansk mango-debut? Berodde det på att Vi:s pakistanska mangoer är sämre än de pakistanska mangoerna i den där speciella Afrika-Asien-butiken? Eller hade vi helt enkelt överdrivit våra intryck från första gången?

Jag vet inte. Jon vet inte. Vi är förbryllade. Ja, konfunderade rentav.

Nåväl. Tydligen var det en 78-årig värmlänning som i skogen utanför Karlstad blev attackerad av en ilsken älg. Enligt egen utsago gick då gubben ner i sumobrottarställning och försökte sticka älgen i ögonen med sina gångstavar när älgen kom rusande. Efter åtta försök sägs älgen ha givit upp och avlägsnat sig.

Det där är vad jag kallar nyheter.

78-åriga sumobrottarmatadorer i de värmländska skogarna, det är sådant som skänker glädje. Hade vi haft en svensk Leno eller Letterman hade vår hjälte kunnat få komma till studion och demonstrera hur han gick tillväga. Jag hade suttit som klistrad. Vår svenska Leno eller Letterman hade frågat 78-åringen om han hade varit i Japan någon gång. Antagligen hade 78-åringen svarat att han inte hade det, men att han hade sett sumobrottare på TV.

Frågan som hade förblivit oställd, men som jag grunnat över:
Vem skulle vinna om en riktig sumobrotare hamnade i fejd med vår värmländske 78-årige sumobrottarmatador, utrustad med gångstavar.

Jag kommer aldrig få veta.

Men nu ska det jobbas.

Ha en finfin vecka.

Björn

Premiärtvättande

Förstår inte varför man väljer att boka tvättitv?ttden mellan 06,00 och 10,00. Men det har ju en annan lyckats med. Och faktum är att jag var duktig och faktiskt gick upp när larmet gick igång klockan 06,00 och strosade iväg de 10 metrarna till tvättstugan.

Det där med att tvätta har jag inga problem med, men det är alltid lite underligt när det ska premiärtvättas i en ny stuga. Här visade det sig att det fanns fyra maskiner, två på var sida om rummet. Hmm... undrar om jag får använda alla eller bara två? Inte värt att chansa, jag använde två. Hade i och för sig inte mer tvätt än att det räckte. (Note: när jag kom in i tvättstugan senare var de andra två igång också, så tydligen tog jag rätt beslut)

Sedan tog det alldeles för lång tid innan jag kom underfund med vilket program jag skulle köra (hur svårt kan det vara?). Men har ingen aning om hur man väljer bort förtvätt. Antar att det går att välja bort förtvätt då det står på bruksanvisningen: "här hälls tvättmedel om förtvätt är vald". Jaha, och om jag inte vill ha förtvätt? Så smutsiga blir ju inte kläderna så ofta...
Det visade sig i alla fall att 60 grader tar ungefär 1 ½ timme och vanlig 40-gradersprogram tar 40 minuter. Behöver man verkligen tvätta i högre temperatur än 40 grader? Blir tvätten renare? Nja.. jag är verkligen osäker på detta och om det inte är uppenbart när jag nästa gång kör handdukarna i 40 grader kommer jag hålla mig till detta. Det är ju faktiskt en fördel om maskinerna blir klara samtidigt (i-landsproblem...)


Dagens plus & minus:
+ misstanken om att solen ska värma idag är överhängande, kan det bli solning?
- skräcken inför årets sommarplåga på radion. Nyfikenheten är enorm (not!)

Uppdatering: har skrivit en fin och färgglad lapp om att möbler sökes på ytterdörren till mitt nya hus. Nu håller vi tummarna.

Over and out
/Elin

Att byta värld

flyttkartongerFrån 75 kvadrat till 29. Nej, det är inte lätt. Jag har 20 miljoner prylar och bara underliga möbler. Ofta kanske man börjar med en säng, ett bord en soffa. Men icke! Här är det säng, köksstolar, skrivbord, liten bokhylla och en byrå.

En kanske underlig dröm har dock kommit i uppfyllelse i och med denna plötsliga flytt. Detta kan te sig otänkbart för många, men för mig innebär det en otrolig frihet. Efter att ha kopplat in tv:n så upptäcker jag att jag bara har SVT1, SVT2 och TV4.
Åh, jag kommer inte bli lika mycket slav under tv:n som tidigare då jag faktiskt inte kommer kunna ha möjlighet att slökolla på alldeles för många onödiga och dåliga sitcomes. Jag kommer frigöra så mycket tid! (ähm.. tid att plugga?)


Efter att ha räknat efter lite har jag kommit fram till att jag har 17 sittplatser och ett litet runt utebord i plast.. hmm... sälja bord någon? Söker faktiskt en liten, liten soffa för sisådär 200 spänn också.. Den behöver kanske inte vara blå, men annars funkar de flesta färgerna.


Dagens plus & minus:
+ har tid för massage kl 13,20. Det är jag värd!
- det var för kallt för att äta frukost ute så jag tog in mitt utebord. Det matchar inte med mina fina stolar.. i-landsproblem?

By the way:
Inte nog med att det var populärt de senaste åren att pimpa sin bil, telefon och hund. Nu kan man även
pimpa sitt kreditkort... ähm...är det nödvändigt?


Björn: hur går det med mangon?

Take care!
/Elin

Den Vilda Mangojakten

Frukt är inte godis. Men satan vad gott det kan vara.

Jag är nyinflyttad, för sjunde gången, i Stockholm. Den här gången hyr jag en studentlägenhet i Västra Skogen, i huset bredvid min gode vän Jon. Jon bor i korridor, granne bland annat med Ajet. Ajet kommer från Pakistan och verkar vara en riktigt trevlig prick.

Härom dagen (i lördags) satt jag och Jon och grillade på gården, när den gode Ajet gjorde oss sällskap för en stund. Han tänkte mumsa lite frukt, och lät oss väl smaka. Han bjöd på mango. Men inte vilken mango som helst. Nej, nej, nej... Pakistansk mango. Gul mango. Fantastisk mango. Himmelsk mango.

Jag och Jon var hänförda. Fascinerade. Vi var i extas. Att frukt kunde smaka så här mycket! Så fruktigt, friskt, fräscht och fantastiskt. Smaken är svår att beskriva, men den är som inget annat.

We wanted more.

Pakistansk mango är tydligen inte helt lättöverkommen. Säsongen lär nyligen ha börjat och Ajet tipsade om en särskild afrikansk-asiatisk affär inne i stan där man kunde få tag på frukten. Runt 45 kr/kg skulle den kosta, sade han.

Söndag bar det av till butiken. Stämningen var spänd och förväntansfull. Ajets vägbeskrivning visade sig stämma. Men! Butiken har tydligen stängt på söndagar!

Vi gav inte upp så lätt. Vi tog en ny tur på måndagen. Nu var stämningen om möjligt än mer spänd och förväntansfull Vi klev in i butiken, letade oss fram till den lilla frukthyllan... Men! Där fanns bara tre, gamla, övermogna, halvruttna, fula och sorgliga pakistanska mangor kvar! Åh! Denna vånda. Expiditen meddelade dock vänligt att en ny leverans väntades tisdag eller onsdag.

Ok.

Eftersom jag jobbar idag, tisdag, fick Jon bege sig till butiken i stan för att leta pakistanska mangor. Nyss ringde han mig. Han befann sig tjugotalet meter från butiken och närmade sig med raska steg. Med spänning följde jag nervöst händelserna. Jon gick in i butiken. Upp för den lilla trappan. Bort till frukten. Och han fann.... Inga pakistanska mangor! Inte idag heller!

Besviket hörde jag hur han gick fram till expiditen och frågade när de skulle få in nya mangor.
Då kom beskedet.... Kl 15.30 levereras pakistanska mangor till butiken! Om bara några timmar!

Jag undrar hur många i stan det är som har den här exklusiva informationen... Kan ju inte vara många! We will be there.... Awaiting the mangos! IKväll! Ikväll ska jag sätta i mig en pakistansk mango!

Det ska bli så gott.

Until weiter.

Björn

Reklam

Reklam kan vara konstig ibland. Men sällan har jag blivit så förbryllad som igår.

Två helgula, tillsynes halvt efterblivna, plasttomtar ligger i vad som skulle kunna betecknas som en klassisk 69:a (se bild).
- Vad gör du, frågar den ene tomten.
- Vet inte riktigt, svarar den andre tomten.
- Fortsätt, uppmanar då den den förste tomten.

image157

Sen är reklamen slut.

Sedan är tanken att jag ska vilja byta mitt telefonabonnemang. Men jag vet inte riktigt.

Mest undrar jag varför...

Ni har säkert sett de störiga tomtereklamerna med de störiga tomterna, vars repliker är intalade baklänges, så att när man spelar upp ljudspåret baklänges och det därmed blir rätt, men låter knäppt. "Billigt! Billigt!" brukar de ju säga....

Men nu plötsligt var det värsta snuskchocken, mitt under reklamen...

Mycket ska man se...

Så länge.

Björn

Ångest

11:47
Egentligen inte min dag att skriva inlägg då Björn redan ordnat med det, men jag är tvungen att få ur mig den: ångesten.
Har hört att det är helt normalt att ha lite ångest då och då, men vad fasiken. Sommarlovet har börjat och detta skapar viss ångest hos mig. Känner mig stressad över att inte behöva känna mig stressad.
Lite tomhetskänsla liksom.

Ångestskapande:
*sommarlov
*packning
*rensning bland alla mina grejer
*framtiden
*baktiden (ja, eller har ni något mer fantasifullt ord i motsats till framtid?)
*och vad ska jag egentligen äta till lunch? Har ätit lax alldeles för ofta det senaste, men så sålde de fyra bitar för 39 kronor på Maxi igår och jag kunde inte låta bli. Köpte två förpackningar och inser idag att det inte finns så mycket mer i frysen att välja på. Köpte även tre avokader, så någonting med lax och avokado känns som trolig lunch/middag (dagens varma mål).

Inget "Dagens plus & minus" idag då minus känns som något som mer liknar temat över hela dagen. Något plus måste det väl finnas, men i så fall får jag återkomma.
Dock kan jag meddela att jag fick plötslig värk i höger höft igår på väg in till Hemköp. Det gick i och för sig över efter ungefär 30 sekunder, men det gjorde faktiskt himlans ont. Tycker att det är lite väl mycket ont i min högra del av kroppen lite för ofta, men jag gillar ju inte högern så det gör inte så mycket...

Imorgon ska jag besöka min doktor för diverse åkommor (två styck) och få klarhet i viss undran över eventuell laktosintolerans (en av åkommorna). Otroligt spännande!

Firandet av 6:e juni har jag bojkottat då jag gillade att vara ledig på annandag pingst istället, vilket gjorde att helgen blev längre. Men hoppas ni andra firar med flaggor och kollande på kungen :-)

/Elin (nej, jag är inte bitter i verkligheten)

A working class hero is something to be

Så var Halmstad lämnat... För den här gången? Eller för gott?
Jag vet inte... Har läst klart tre år, tagit min fil.kand... Om det blir ytterligare ett fjärde år står skrivet i stjärnorna.

Sommaren ska ägnas åt mitt gamla vanliga sommarvikariat på tidningen Travronden i Stockholm. Sen får vi se.

Det har varit ganska sentimentalt den sista tiden... Uppbrott...
Var nog inte bara mina ögon som var lite glansiga när jag sade hej då till Mats och Stina i söndags kväll...

Examensmiddagen på Lilla Helfvetet var succéartad, en riktigt lyckad kväll! Om man bortser från att den krockade med matchen Danmark-Sverige... Vi hann se första 20 minuterna hemma hos Ivar innan vi var tvungna att bege oss. 1-0 stod det då.  När vi hade hunnit gå ungefär 50 meter stod det 3-0.

Resten av matchen följdes vid bordet på Helfvetet, genom Patriks kortfattade andrahandsreferat då han hade en radiolur i örat via mobilen. Det rådde hyfsad förvirring i lokalen under slutminuterna kan jag säga...

Men då är då och nu är nu och nu är det Stockholm. Trav. Och Jon. Som inte bara är min vän, utan numera även min granne. Och för ytterligare några dagar, min sambo... Tjoho!

Nä, läggdags... Ska ju upp tidigt och jobba imorrn...

Glad Nationaldag! Heja Sverige!

Björn

Allting flyter

Åh, Panta Reis avslutande föreställning på 700-årsjubileumet var spektakulärt! Jag gillar verkligen när man ser hur synkat allt är. Hur fackeltåg på andra sidan Nissan ger en extra kryddning till det skådespel som sker mitt framför mig. Hur effekter av flygplan och skepp ger en så mycket starkare upplevelse. Att det är 600 medverkande sätter sina spår. Me like!

Sällskapet undrade dock lite försynt efter de inledande minuterna: var det kultur Du sa att det va?
Åh, ja! Kultur, kultur, kultur!
Jag gillar kultur som man känner i huden, som ger rysningar, där man blir en del av kulturen. Precis så är det även på Svea Larson Art Space, en utomhuskonsthall vid Länsmuseet.
Me like again!
Man kan ta på konsten, uppleva den, känna, lyssna och medverka i den. Och bästa titeln på ett av verken är: "Där uppe där det lyser, där har vi släkt." Aaahh! Visst, en gammal ordvits, men ordvitsar går aldrig ur tiden. Art Space är öppet till 22 juli, och jag räknar stark med att göra ett besök, helst flera, innan dess.

På tal på besök: kungen och drottningen kommer på onsdag. Funderar starkt på att bojkotta. Är det sol blir det hellre besök i parken med filt och bästa boken.

Hade faktiskt varit trevligt med en tur i Paddan medan den fortfarande är i stan. Men 60 kronor för att åka på Nissan upp och ner går nog bort. Jag tar promenadstråket istället, så får man lite motion också.


Dagens plus & minus:
+ har lämnat in RET:en
- idag börjar sommarlovet, och molnen ligger som ett täcke mellan mig och solen

Ta fram sommarlovskänslan och njut från och med klockan 12.
/Elin

Det Stora Telefonkriget

För lite drygt en vecka sedan ringde det på min mobil. Det var ett 08-nummer. Eftersom jag stod mitt i ett trevligt samtal med en person jag träffar ganska sällan och inte kände igen numret tryckte jag bort samtalet.

När jag kom hem kollade jag upp numret. Det gick till
Vendator Resultat, ett företag som levererar tjänster inom telemarketing, försäljning och kundservice. Jag jublade inombords över min ignorans av samtalet. Jag hade screenat en telefonförsäljare! Triumf!

Trodde jag...

Men kriget, en marathonstrid utan dess like, var blott i sin försiktiga begynnelse.

Björn Ekmark vs The Most Resistent Telefonförsäljare Ever

Ty jag tycktes vara en alldeles särskilt viktig kund. Samtalen fortsatte att komma. De blev fler för varje dag. Andra dagen ringde det typ tre gånger, mitt på dagen. Altt eftersom dagarna gick blev samtalalen dock fler och fler,. utspridda över större delen av dygnet. I vetskapen om att det är en telefonförsäljare har jag dock enträget låtit bli att svara.

Jag kände att det jag höll på att trötta ut min antagonist. Även om samtalsfrekvensen ökade med dagarna kände jag på mig hur tålamodet hos den ondskefulle telefonisten höll på att tryta.

Då kom vändningen. När telefonförsäljaren började strunta i vedertagna krigsregler. När kriget blev smutsigt.

"Hit him where it hurts!" verkade den genuint onde telefonförsäljaren tänka. Och började inleda dagarna med ett samtal runt 08.30, vilket alltså har väckt mig de senaste dagarna.

Ringa mitt i natten! Bara för att trakassera mig!

Det är lågt.

Det är terror.

Och idag var droppen. Jag blev väckt två gånger av samma försäljare. Det var då jag bestämde mig för att svara nästa gång det ringde för att så innerligt snabbt som möjligt avfärda försäljarens tjänster.

11.15 ringer det för tredje gången. Killen verkar närmast chockad över att jag svarar. Han verkar nervös. Och maken till fräckhet!

- Björn! (Med bestämd och pondusdrypande, ja närmast arg, basröst)
- Hej! Det är XXXX från Telenor...
- Mmm....
- Ja ditt abonnemang går ju ut om tre månader. Så om du förlänger med 12 månader så bjuder vi på månadsavgiften för de närmaste tre månaderna!
- Jaha...
- Fungerar allt som det ska? Mobil och abonnemang?
- Ja, det gör det väl.
- Bra! Då förlänger vi ditt abonnemang! Vad har du personnummer?
- Va!?
- Ja alltså för att bekräfta att...
- Du, jag vill inte förlänga nu. Jag vill kolla lite på egen hand innan jag avgör vad jag ska ha för abonnemang i framtiden...
- Jaha... Men... Du, det hörs rätt dåligt....
- Ja, det kanske har med abonnemanget att göra...
- Eh...
- Du får ringa någon annan gång. Jag har inte tid nu.


En sån fräck liten sate! "Då förlänger vi ditt abonnemang!"

Undrar hur många som låter sig blir överkörda på det viset? Hoppas han inte ringer fler gånger. Väcker han mig en ***** gång till ska jag fanimej säga upp mitt Telenorabonnemang på stubben.

Nä vi hörs hörni.

Björn

Ödet?

Jag var på Hemköp och köpte päron igår. De två finaste.

"A pear" mumlade jag för mig själv i mina tankar, multilingvistisk som jag råkar vara.
Då slog det mig.

Fonetiskt är ju "a pear" (ett päron) väldigt likt "au pair". Och "ett päron" är ju slang för "en förälder" samtidigt som en "au pair" ju är en typ av assisterande förälder. Kan det verkligen bara vara slumpen? Eller är det rent av en tillfällighet?

Själv tror jag det är ödet.

Ett Päron till Farsa-filmerna tyckte jag inte om när jag var yngre. Nu när jag är äldre ser jag dock tjusningen i dem. Jag tror det hela vände när jag såg Ett Päron till Farsa i Las Vegas när jag själv var i Las Vegas.

Mjuka päron klarar jag bara inte av. De måste vara hårda. Bonaquas päronsmaksatta mineralvatten är nog det godaste mineralvatten jag druckit.

Uttrycket om att jämföra äpplen och päron känner jag är lite underutnyttjat. Det är ju så himla poetiskt vackert och distinkt träffande. Som i frågan om vem som ska spela av Allbäck och Zlatan.

På originalspråk heter de fyra Ett Päron till Farsa-filmerna inget alls med päron. De heter "Vacation", Vegas Vacation", "Christmas Vacation" och "European Vacation".

Glad junihelg.

Björn