Björns Blogg-Gala

Nu när jag är på väg bort från stan tänkte jag passa på att utse "Halmstads bästa" i olika kategorier. Ur mitt perspektiv. Mina favoriter. Baserat på erfarenhet, insikt, omdöme och känsla. Detta är mitt näst sista blogginlägg. Halmstads...

FRÄMSTA ANSTÄLLDA PÅ SYSTEMBOLAGET I STAN
Nominerade:
Han den sprallige korte mannen (halvskallig?) som alltid skojar
Han som är så stor och ser farligast ut
Hon som har en piercing på näsans högra sida

Han som ser farlig ut har ingen chans. Gubben som alltid är glad och skämtar piggt var en stark kandidat, men priset går till damen. 30-nåt gissar jag, mörkblond med en liten piercing på sin näsas högra sida. Jag vet inte riktigt varför. Jag har nog aldrig pratat med henne. Jag tycker bara hon verkar skön. Avslappnad och soft. Hon har en skön utstrålning på nåt sätt. Aldrig nåt krångel med legvisning och annat som en del andra pysslar med. Jag tror hon är riktigt trevlig faktiskt. Jag väljer alltid hennes kassa när jag har möjlighet. Vet inte vad hon heter.

BÄSTA PIZZERIA
Nominerade:
Medya
Hawaii
Mickedala

Ett ämne som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Och det är med pizzerior som med kärleksaffärer. Med exempelvis Hawaii får man ett tryggt och trevligt förhållande utan direkta överraskningar, varken negativt ellet positivt. Snällt och fint. Men det saknar hetta. Passion! Lidelse! Annat är det då med vinnaren, Medya. Där snackar vi passion och hetta, men det är ett stormigt förhållande. När man har det som bäst är man världens lyckligaste, men det finns även många svåra stunder när man känner sig negligerad och värdelös. Men så länge det rör sig om äkta kärlek kan man ta sig ur sådana kriser. När Medya är som bäst har de inga övermän. De regerar marknaden. Och har vunnit mitt hjärta. Mickedala är nog sämst i landet.

BÄSTA FEST
Nominerade:
Halmstad 700 år
Günther and the Sunshine Girls spelning på kåren
Nakenfesten på Gamletull (2004)

Har man upplevt Nakenfesten på Gamletull har man upplevt allt.
Har man upplevt efterfesten på Akuten tillsammans med Mats och Toffe (offer) har man upplevt ännu mer.

BÄSTA STUDENTBOENDE
Nominerade:
Bolmens
Gamletull
Nyhem

Jag har visserligen bara bott på Bolmens och Gamletull, men har spenderat en ansenlig mängd tid i diverse Nyhemslägenheter, samt på Gladan och Fartyget. Och vinnaren är... Gamletull. De saknar visserligen den direkta närheten till exempelvis gräsplaner och beachvolleyplaner, vilket å andra sidan kanske kan vara positivt ibland. Gamletull största nackdel är att det är studentboendet med längst avstånd till skolan... vilket ju med råge vägs upp av den fantastiska närheten till stan och stadsbiblioteket. Sen har vi ju den moderna och trevliga tvättstugan och allt. Gamletull är helt enkelt bäst. Utan tvekan.

BÄSTA PROGRAM - IVP BORTRÄKNAT
Nominerade:
Maskin
Lärarna
Data

Det blir ändå IVP. Resten är ju bara mög.

STÖRSTA BLÅSNING
Nominerade:
Laholmsvägen
Motvinden (tidningen)
Studentboendet på Östra Stranden

När jag flyttade till Halmstad fixade jag med bostad ganska sent. Jag var riktigt skitnöjd med att ha lyckats få tag på en mysig liten stuga nere vid Östra Stranden. Riktigt gött skulle det bli. Såg fram emot det. Tänkte att det skulle bli väldigt bra...

Case closed.

Dessutom minns jag att det blåste medvind en gång när jag cyklade på Laholmsvägen. Fast vid närmare eftertanke var det antagligen väldigt svag motvind bara - som gjorde att det kändes som medvind...

STÖRSTA PROFIL
Nominerade:
Janne Andersson
Per Gessle
Panttanten

Alla älskar vi henne. Den timida damen i täckjacka som smyger runt Bolmens om vårarna/somrarna och samlar upp våra ölburkar. Ni vet vem jag menar. Ett av mina stora projekt under mitt senaste halvår har varit att få till en intervju med Panttanten. Jag har gjort en färdig Intervjuguide som jag alltid haft till hands sedan jag kläckte idén i våras. Robban, som bodde på Bolmens, var min spanare. Varje gång han såg henne ringde han - men jag var indisponibel varje gång! I höst har jag inte sett henne så ofta, trots att jag bott på Bolmens. Jag har verkligen velat göra den här intervjun - men nu rinner den ut i sanden.
Eller? Om Lena eller den nye bloggaren kan tänka sig att ta tag i detta projekt ska jag med glädje ge er intervjuguiden, så ni kan skriva det bästa och mest intressnta blogginlägget i världshistorien; Panttanten talar ut!

Jag minns en midsommarafton när det var festfestival på Bolmens gräsmatta. Panttanten strök runt och samlade burkar. En tjej från bordet bredvid oss bjöd Panttanten på en bit tårta - och hon blev så himla glad. Jag blev också himla glad, och alldeles varm i hjärtat. Panttanten är min favoritperson i hela Halmstad. Min näst största favorit är hon som bjöd Panttanten på tårta. Jag vet inte vem hon är.

MEST IRRITERANDE
Nominerade:
Polisernas hetsjakt dygnet runt efter cyklister utan lyse
När pizzeriorna tar mer än en timme på sig för att köra ut
Att det är så långt till Tylösand

Alla vinner.

STÖRIGASTE
Nominerade:
Vädret
Att man måste anmäla sig till tentor... Allvarligt talat, hur fan är det tänkt att en stackars student ska orka hålla koll på såna dumheter!?
Att de har höjt priserna till fullkomligt orimliga priser på Kårpuben

Alla vinner.

BÄSTA LÄSNING
Nominerade:
Motvinden (tidningen)
Hallandsposten
Studentbloggen

Det finns en anledning till att du läser det här, eller hur?

Just det...

/Björn

En liten lista

Så är jag då min sista helg i Halmstad på ett tag. Nu är det slutpluggat. Finito. 2003 började jag, läste två år i rad innan jag tog ett sabbatsår läsåret 2005-2006. Så man är gammal i gamet här...

7 terminer som högskolestudent har onekligen genererat en massiv samling oförglömliga minnen. Tänkte jag skulle försöka lista några av de bästa.

HALMSTADMINNEN TOPP 10

10. Riketgänget 2007
Björn - Oscar - Matte - Christian
Plöjde igenom alla Riket-avsnitt under några fullständigt magiska aftnar på Marathonvägen hösten 2007. Bättre TV kommer aldrig att göras. Ernst-Hugo Järegård - en legend.

9. 25-årshelgen
Det var i maj nu i våras. Jag ordnade med fest och det dök upp en hel drös med utflyttad gamla vänner - och en jättedrös totalt. Det vara bara så jäkla underbart att träffa allihopa igen - samtidigt. Och så fick jag spela match med en privat liten klack (och göra mål), fick en magnifikt skapad björntårta, det blev en sjutusan till fest. Men framförallt var det underbart att ha så många vänner samlade på samma plats.

8. Återkomsten
Maj 2006. Efter ett sabbatsår, bland annat innehållande jorden runt-resa med Martin och Jon, återvände vi dagen innan vår klass hade avslutningsdag med champagnefrukost på Bolmens och sittning på Lilla Helfvetet. En sagolik dag. Att träffa alla vänner igen. En sådan vacker dag det var. Så glada alla var. Vilken fest det var. Vilken natt det var.

7. Flyt med grupperna
Vårterminen 2007 var bra på många sätt. Bland annat för min grupptur... Först missade jag uppropet till en 5-poängare, med 2 veckor. Jag anslöt lagom till en workshop/seminarie. Sa inte ett ord. Fick gå med i en grupp, som hade gjort ett jäkla jobb och intervjuat en organisation 2 gånger. Jag fattade ingenting. Sedan skulle alla 4 i gruppen skriva ett individuellt arbete om organisationen ur ett HRM-perspektiv. 2 st fick G, 2 st fick VG. Jag fick inte G...
Sedan, i arbetspsykologin, hade jag ett jättearbete framför mig. Jag hade missat hur stort det var, samt att man inte skulle skriva individuellt. Jag hade en helg på mig. Då frågade två vänliga flickor om jag ville vara med i deras grupp. De var i princip färdiga. Jag ville gärna vara med i den gruppen. Hjälpte lite med den avslutande diskussionsdelen och hade sedan en skön helg.

6. Uppträdanden på kåren
Grädbulls-strip med Patrik, upprepade framträdanden med "IVP-låten" och "Mild", "Up where we belong" tillsammans med Mats iförd äkta brandmansuniform (Satan vad sexig man är i en sån!), "Walk of shame (version av Wolk of life) med Oscar, "Nothing compares to school" (version av Nothing compares to U)... Ja, det har blivit en del sångnummer på scenen genom åren. Borde kanske släppa en Best Of snart. Kul har det varit åtminstone.

5. Instruktionsfilmen
Jag och Toffe/Christer/Bullen läste idrottspsykologi tillsammans och skulle göra ett arbete + presentation om att lära ut ett särskilt moment i en idrott för en "amatör" och ett "proffs". Vi valde att skriva om Språngnickens ABC och gjorde en instruktionsfilm där den fryntlige amatören Bullen och mästaren Henrik Larsson fick genomgå vårt anpassade träningsprogram. Alla övningarna filmades på Bolmensplanen - som var täckt av 2 dm snö... Filmen innehåller klassiska höjdpunkter som när...
- Henke ligger på mage på en stor snöboll och lär sig flygteknik... "Fiiiiiiin svank.... Ja, håll ut fingrarna sådär, som spock..."
- Stolen som vi hoppar från syns varje gång när vi filmar de slutgiltiga, framrtänade förbättrade språngnickarna.
- Arvid slår alla inlägg - och står i mål - samtidigt (i filmen).

4. Fotboll & Pizza-helgerna på Gamletull
Med tillgång till Canal+ blev min lägenhet till nån slags helgfritidsgård för bakisvänner, vilket ju var helt i sin ordning. Mackan somnade på golvet - varje gång. Christer somnade i sängen - varje gång.
Den ständiga frågan... "Hur lång tid har det gått?", gällande pizzabeställningen... Och det ohämmade och unisona glädjejublet när det äntligen äntligen äntligen plingade på dörren.
(En gång när jag sov middag väcktes jag av ett pizzabud... Han hade gått fel, men förklarade sig med att han var så van att gå till min dörr...)

3. The Spelbolag slår till
I början av 2003 bildades ett litet spelbolag i klassen. Jag höll väl i trådarna en del... 13 kompisar var vi som spelade V75 och Stryktipset ihop. Det gick inte så bra. Framgångarna var lätträknade - och små. Den 12:e mars 2005 anordnades V75 på Mantorp. Jag hade trixat ihop ett system som innehöll sju rätta pållar, vilket gav oss nästan 200.000 kr att dela på. 15.000 kr var.
Maken till fest det blev för en skara annars ytterst fattiga studenter. Ett sanslöst glädjeinferno. Ringdans och aldrig ändande allsång till We Are All The Winners, Oslagbara (Strömstedt) och allehanda andra vinnar-låtar.
Och kvällen till ära avslöjade Per Lif att hans små krigare minsann kunde simma!

2. Nollningen 2003
Den 10 dagar långa, besynnerliga festen var helt enkelt en perfekt start på högskolestudierna. En oslagbar social investering. Genomtänkt, omväxlande, lättsam, rolig... Ja djävligt bra helt enkelt.
(Sedan dess har det varit en del förändringar. Dels gällande boten... I den frågan ställer jag mig väldigt frågande till förändringen. Tänker inte sväva ut om det dock.
En annan förändring gäller finsittningslokal... Här skulle jag kunna skriva en bok i frågan gällande initiativet till förändring som skedde 2005. Det tänker jag inte göra. Jag har hört alla argument för byte av lokal, men kan bara uppgivet skaka på huvdet. Hade jag skrivit en text hade jag använt ord som galenskap, skandal, inkompetens, trångsynthet och liknande... Många förstår nog inte vad jag menar, men strunt samma. I övrigt är nollningen säkert fortfarande jättebra.)


1. Nollningen 2004
Egentligen är hela nollningen ett enda stort minne. Hade lätt kunnat göra en Topp 100 med höjdpunkter från de här 10 dagarna... Eller kanske 8 månader - för det är ju en lång process...
Jag, Mats och Veronica utgjorde staben för IVP och hade i 8 månader kämpat och planerat för att arrangera en så bra nollning som möjligt. Vi hade själva haft en riktigt bra nollning 2003 och nu var det upp till oss. Tillsammans med ett fantastiskt drygt 20-hövdat team lyckades vi uppnå, kanske överträffa våra förhoppningar.
Jag minns särskilt söndagen (nollningen började på torsdagen). Det hade varit lite lite smådarrigt de första dagarna. Men söndagen var dagen då alla bitarna hade fallit på plats. Vi hade helt hittat och kommit in i våra respektive roller, vars dynamik var briljant. Och det märktes på våra nollor att gruppen hade satt sig. De hade funnit varandra och verkade äntligen fullständigt bekväma. Det var en oerhört tillfredsställande känsla - att allt hårt arbete och planering bar frukt.
Dagen var dessutom oerhört rolig då det var IVP som arrangerade Fireball-turnering under vilken vi i staben fick mottaga fjäsk och spex. Det kanske är ett sånt där "you had to be there moment", men ett oslagbart ögonblick var när jag med mina ack så gympadojesvettiga och odörrika fötter fick mottaga fotmassage av en maskinnolla - sittande i min tron/soffa till brassestol - och när jag vid påtagandet av skorna fick akut och kraftig kramp i ena vaden. Mina hysteriska dödsskrik liggande på marken möttes enbart av maniska skratt och ännu mer skratt. Mina rop på hjälp uppfattades inte, kanske ignorerades de.... Men kul var det .
Det hände så mycket hela den nollningen som jag aldrig kommer glömma. Tack vare alla involverade. Och jag vill tacka alla som var med och bidrog till den upplevelsen.

Bubblare:
Plankningen på kåren, Datasalsnätterna, Flykt från polisen efter nattlig innerstadsgolf, fotogenomgångarna med tillhördnade pizza tillsammans med Jon & Martin alla "dagen efter-dagar", Soldagarna med beachvolley/grill/lek på Bolmens, Robert & Gustav skriker fula ord på kårtoaletten, Den legendariska nakenfesten... Med mera...

Med reservation för att jag har missat hur mycket som helst.

/Björn

Över och förbi - nu är det bara resten kvar då.

Det ösregnar ute.
Ingen snö.
Min jul är stulen.
Över och förbi.
Nu väntar allt annat.

Juldagens afton blev en rolig kväll.

Träffade en massa trevliga människor och ljuset var dämpat till min stora glädje.

Lekte professionell kamerakvinna, skuttade runt och tog bilder på mina nära, kära och annat folk.

Dagen efter radade det upp sig över trehundra bilder på min dator när jag överförde från kameran. Så jag hade fullt upp kan man säga.


Nu vankas det tentaplugg och ångesten som kommer med det.

En kurs där jag inte har en aning om vad det är jag ska plugga på, eller vad det är jag ska kunna egentligen.

Boken är på engelska.

Hjälp.

Och en annan kurs som jag vet exakt vad det är jag ska kunna, men det blir istället överväldigande för det är så mycket.


Mitt i allt detta ska jag provskutta för att bli instruktör.

Har jag hittat musik ännu?

Nej.

Vet jag vad det är jag ska göra?

Nej.

Beats per minute - går det att äta?

Nej.

Är detta typiskt Lena?

Ja.


Så sorry gott folk, här avrundas detta inlägg för jag har inte hjärna eller hjärta att sitta här och mumla när hela mitt liv behöver schemaläggas och inga tidsmarginaler får brytas.


Minifilosofi: Ta en sak i taget.

/Lena


Jultomten på toaletten

Nere hos föräldrarna i Skåne fortfarande. Snart beger jag mig tillbaka till Halmstad för lite nyårsfirande.

Här nere i mitt föräldrahem har vi en herrans massa jultomtar i keramik, plast, kottar och allt vad det är. I yngre dagar gjorde vi ett massivt tomtebord någonstans, där alla tomtar och andra små julvarelser och passande pyntprydnader tog plats i ett vinterlandskap av bomull. Pepparkakshuset i centrum.

Nu för tiden är jultomtar och allt pynt utspritt lite överallt i huset. I fönstrena, bokhyllor, ovanför spisen... Ja var helst det passar.
På dass sitter en prydnadstomte som jag minns att jag tyckte om när jag var liten. Den är gjord i lera tror jag och förställer en tomte med två griskultingar. Tomten har en grön jacka på sig, vilket ger intrycket av att han har en lite lägre rang.
Men när jag sitter och studerar tomten under behagliga former kan jag inte låta bli att fundera...

Tomten sitter liksom på den ena griskultingen. Han står liksom på knä och har den ena griskultingen under sig, mellan benen. Så han sitter inte på den, utan han mer liksom håller fast den under sig. Det är en vuxen och lagom skäggig tomte ska sägas. Fullt påklädd. På sin högra sida, tätt intill är den andra griskultingen. Det ser ut som om tomten klappar den på huvudet. Kanske kliar han den bakom ena örat.

Vad var tanken med denna lerfigur?
Vet grisarna om att han tänker äta upp dem en vacker dag?
Varför halvsitter han på den ena grisen?

Det som väcker misstanke är grisarnas munnar. De är väldigt röda. Läppstiftröda.
Jag har aldrig sett en gris eller griskulting med så röda läppar. Tomten har alltså sminkat de små griskultingarna med rött läppstift. Och han ser liksom obehagligt nöjd ut med hela situationen. Konstlat snäll.

Jag undrar vad det var jag tyckte om med figuren när jag var ung. Kanske var jag bara blåögd och naiv... Usch.

Vad är det för pervers ****** tomte som målar sina griskultingars munnar med läppstift?
Varför har vi den tomten hemma?
Vad gör tomten med grisarna när ingen ser på?

¤¤¤

Jag blev väckt av att det ringde på min mobil vid 01.30 natten mot julafton. Det tog en stund för mig att komma in i matchen och begripa vad som hände. På displayen lyste något så unikt som ett utländskt nummer. Och det var inte 0047 eller 0045 eller något man kände igen. 00351... Jag funderade kort på vem i hela världen (åh, så passande) som ringde lilla mig Sverige. Så slutade det ringa.

Jag var väldigt förvirrad i min säng. Försökte somna om, men det var för många hypoteser i mitt huvud.
* Någon gammal "flamma" från någon utlandsresa kanske? Usa? England? Australien? Var det något flickhjärta ute i världen jag berört djupare än jag någonsin kunnat ana? Som satt och längtade efter mig nu i jul? Njaeee.... Eller? Kanske...
Detta var så klart den första tanken.
* Är det någon jag känner som är ute och reser? Njaee.... Malin och Kristian är visserligen i Thailand. Men varför skulle någon av dem vilja ringa mig?
Malin kanske hade träffat någon idrottsforskare och behövde vår c-uppsats på mailen pronto! Men, njaeee....
* Har jag tappat bort någon värdesak eller liknande i något land i fjärran för länge sedan, och denne fann mitt nummer? Pff... Troligt...
* En global Jul-TV-show i ett fjärran land kanske ringde totalt slumpmässigt i hela världen efter någon som skulle svara på någon fråga och vinna en miljon dollar? Jag såg Tom Bergeron i andra änden som i direktsändning bara skrattade något att nu fick någon annan bli rik. Snart skulle det ringa massa vänner som hade sett detta tydligen jättekända program och håna mig som inte hann svara.
Det ringde som tur var ingen och berättade att jag nyss missat min chans att bli rik.
* Kanske var det ett utländskt skivbolag som hade hört min musik på myspace och inte kunde vänta med att skriva skivkontrakt. De ville ha mig nu - genast. Första bästa plan till studion för att spela in en duett med Rihanna.
Inte helt otroligt...

Det kändes som att jag närmade mig svaret för varje hypotes jag kom på.

Det gjorde jag inte.

Det var Bernado, den hemflugne utbytesstudenten som ville veta om den tröja han beställt till min adress för att ge en flicka i julklapp hade kommit fram. Så tråkigt är livet ibland.

Tills vidare.

/Björn

Juldagsångest

Här kommer ett litet snabbinlägg med uppdatering från Lenas jul.


Julafton passerade lugnt och skönt, förutom att min vegetariska julmat glömdes i en frys i Malmö?


Annars var det ett pakethav till syskonbarnen under julgranen.

Minstingen var mer intresserad av bubbelplast än av den rosa fluffiga väskan hon fick i julklapp.

En stor del av kvällen hjälpte jag henne på med gummistövlar, av med gummistövlar, på med gummistövlar, av med gummistövlar - konstaterade att hon skulle växa upp till en frodig shoppoholic som jag är och gilla gummistövlar.


Tomten var för svag, jag fick ingen säng.
Däremot fick jag en våg, kan det vara en hint?
Nä jag önskade mig faktiskt en.

Skulle pluggat i dag, vaknade klockan tolv.

Inte stabilt.

Insåg att det bara var sex timmar till förfesten och gick på en promenad - som egentligen innebar en biltur ner till kompisens soffa.

Så nu väntar den där festen där man grundligen blir synad i kanten.


Festen där man inte vill ha en mörk vinterutväxt i hårbotten.

Festen där man inte vill ha tjugoåttaårsrynkor.

Festen där man önskar att rödbetssalladen, chokladen, knäcken och all annan skit man vräkt i sig de senaste dagarna inte ska synas.

Festen där man undrar varför inte beach 2007 höll sig till julen 2007.

Festen där man får sona sina synder och inte blir förlåten.


Ja, varför går man dit då.

Jo hoppet blir ju större för varje år.

Jag hoppades som vanligt att detta året, det är detta året som jag ska glida in och vara bäst.


Men sen finns det ju lite bubbel och mycket goda vänner där också.


Jag håller tummarna för att ljuset är dämpat.

Jag håller tummarna för att alla andra har samma tankar som jag.

Att vi allihopa känner oss lika små.


Men det blir nog skoj.


Miniångest: Juldagen

/Lena


Nu är det inte julafton

Det har varit, och är väl fortfarande lite grann, jul. På gott och ont. Har tagit en drastisk vändning de senaste två åren gällande inställning till julen. Från en traditionsnazist till en sån där som suckar avmätt i slutet av november, som bara önskar sig lite lugn och ro, som tycker Kalle Ankas jul är påfrestande, som längtar till januari.
Men jul är ju ändå jul.

Det värsta med hela julhandeln är så klart kommersen. Stadsträngseln och julklappshets och stress och tumult. Jag älskar att ge presenter, men hatar att julshoppa. En betydande faktor i detta härrör till ett personlighetsdrag, som jag inte riktigt vet hur vanligt det är...
Men, jag vantrivs i/är obekväm med/ogillar situationer där jag är lättläst och uppenbar. Det är svårt att förklara. Men exempel på saker är:
* Att handla julklappar. Jag känner mig som en idiot när jag står i kön med någon bok eller annan tingest som uppenbarligen är en julklapp. Alla vet det. Kassörskan vet det. De i kön vet det. Alla vet att jag köper en julklapp, för det är jul, och varför skulle jag köpa den den där grejen själv?
* Att gå och klippa mig - när jag har långt hår. "Åhå, han har långt hår, han är här för att klippa sig!" Jag hatar det. Jag vill egentligen bara gå till frisören och se dösnygg ut i håret, så det inte är uppenbart att jag är där för att klippa mig. Jag mår dåligt när jag sitter och väntar.
* Betydligt värre än att gå till frisören är dock att gå FRÅN frisören, nyklippt. Jag hatar mig själv de två första dagarna när jag är nyklippt. Särskilt uruselt mår jag just i ögonblicket när jag lämnar salongen. Jag försöker anonymisera mig snabbast möjligt, för att undvika folks uträknande blickar. "Ahá! Han kommer från frisersalongen, han ser nyklippt ut.... Han har klippt sig!" Därför föredrar jag att gå till och från frisörer med keps.
* Att handla rakgrejer - orakad. Ni fattar principen nu...
* Att handla (enbart) chips och cola (eller liknande) en fredag. Eller lördag.
* Att handla (enbart) matvaror som klart tydligt visar exakt vilken maträtt jag ska laga; till exempel köttfärssås eller tacos.

Det finns fler exempel... Men ni förstår?

Jag vill handla presenter när som helst och överraska någon jag tycker om, jag vill gå på Systemet på måndagar, jag vill gå på Ica och handla kaviar, guacamole, vällagrad Grevé, toalettpapper, Pigall, en bok om rost, glass och ris - samtidigt, jag vill gå till frisören och vara snygg i håret och gå därifrån från en anonym bakdörr - som på bio... I Keps!

Jag vill framstå outgrundbar, enigmatisk.
Som jag ju är...

/Björn

Nu är det julafton

Ungefär en halvtimma kvar till julafton och jag sitter hemma hos mor och far.

Jag har jobbat hela helgen.

Slagit in chokladkartonger. Slagit in chokladkartonger. Slagit in chokladkartonger.


Wohoo jag ska spara till en hästens säng. Jag hade äran att dela hästens sängplats med min bästa vän som sitter husvakt hos ytterligare några vänner i led som är ute och reser.

Jag har nog aldrig sovit så gott.

Det var som vadd, eller jag menar ett moln, eller en chokladpudding, eller fluff, eller ja - det var en underbar säng.

En sån önskar jag mig i julklapp!

Lyssna nu tomten.


Eller kanske när jag vinner på den där trisslotten, eller när jag slutar shoppa bort mina sparpengar, eller ja, kanske rent av en dag väldigt långt fram.

Även om sängen var fabulöst skön så drömde jag dock hela natten hur jag slog in chokladkartonger om och om igen.


I den husvaktade lägenheten låg vi med godispåsar på magarna i den fabulösa sängen och kollade på en film utan ljud (teven var så hightech så det gick inte få ljud) så vi gjorde egna svengelska repliker.

Det blev en mindre macho westernfilm med kvinnoröster.  


Köpte muskelliniment till mina stackars benhinnor.Det luktar jenka-tuggummi.

Ironiskt nog så är jag överkänslig mot starka dofter.

Så illmarig jenka-doft gör att jag blir täppt i näsan.

Köpte också mina sista julklappar en timma innan jag började jobbet idag.

Slog in dem med jobbets julpapper.

Stabilt.


Så om några minuter vankas det julafton, med allt hej och hå som kommer med det.

I år har vi hyrt in en yngre version av tomten för att underhålla syskonbarnen, den andra har blivit gammal och trött. Få se om han kan göra lika bra jobb.

Det kan bli svårt.

Det är svårt att hitta en riktigt fin tomte som är tillräckligt duktig.

Han kommer inte orka min säng.

Inte ens om Rudolf är med.


God jul alla människor som läser detta, för nu är klockan tolv

/Lena


Gästblogg: Mattias

Hej igen... Jag kanske tar mig alltför väl tilltagna friheter - men här är ett gästspel av min gode vän Mattias. En liten julklapp till alla bloggläsare, som får något att läsa som inte Jag eller Lena har skrivit. Han frågade så snällt om han fick skriva, och jag tänkte: "Ja, va fan".

¤¤¤

...live and kicking från en datasal i Q-huset.

Mattias speaking.

Sitter här i en datasal i q-huset och skriver resultatet på min och Orvars c-uppsats. för att piffa upp tillvaron har vi tagit med oss en kasse smuggelöl samt en flaska fulsprit...det är ju ändå fredag. En definition av "high-life".
Tanken var att vi skulle ha suttit här mellan sju och elva. Kvart i nio anländer jag och Orvar till q-huset, mätta och belåtna av pizzeria medyas eh..pizzor. Vi mötte upp Björn (dumhuvet) som bjöd på glatt humör och lite julklappar. Efter ca 10 minuter hade vi öppnat SPSS och tänkt börja mata in datan från våra mätningar till c-uppsatsen. Ungefär 10 minuter senare insåg vi båda att kunskapen om SPSS var som bortglömd och att vår handledare inte var helt enkel att få tag på i detta prekära ögonblick. Just nu känns det som en labschimpans lika gärna skulle kunna skriva färdigt vår uppsats. Skillnaden skulle va hårfin. På klassiskt studenmanér är detta ett i sanning dåligt planerat arbete. 
 
Nog om detta. Skulle spontant vilja slå ett slag för börje olssons skafferi. All ost man kan tänka sig och mycket mer. Lägg därtill ett sådant där härligt osvenskt otrevligt bemötande man får. Det känns nästan som om man skulle behöva be om ursäkt för att man vill förtära en lunch där. Detta vittnar om en tilltro till de egna råvarorna att de känner att de helt kan slopa kundkontakten och detta är värd all eloge i världen. Till ett ringa pris under hundralappen blir man duktigt mätt med en lätt touch av ostsvettning på överläppen.

Jag Orvar och Björn sitter just nu och uppklädda till tänderna och förfestar framför varsin dator. Ingen säger ett ord till varandra. Fan va livet kan te sig underbart ibland. Jag sluter ögonen för en sekund och drömmer mig bort att jag läser datavetenskap och min skjorta och slips är utbytt mot en vit overall prydd med diverse påsydda märken. Min insmugglade öl är inte öl - utan jolt-cola på burk. I en perfekt värld...i en perfeeeekt värld.

Känner att tillfället kräver en hyllning av Björn. När vi ikväll anlände till skolan fick jag och Orvar en julklapp till vårt hushåll. Vi fick ett sex-pack toapapper deluxe soft. De låter kanske inte som något speciellt men alla de fattiga studenter som torkat sig med eldorado sandpapper i tre år vet vad jag pratar. Äntligen har vi ett toapapper som håller måttet när vi har gäster. Tänk vilken känsla när någon gäst kommer ut från toan och uppriktigt kan säga:
-vilket fantastiskt toapapper!!! mjukt, skönt, bra grepp. kan det vara....?

och jag kan med stolthet kan svara:
-det är deluxe soft!!!
-är det sant?
-mmmmmm!
sedan stämmer bägge in i triumf:
-HIGH LIFE!!!!
(och gör high-five)

Nej nu springer tiden ifrån oss här. Det finns en värld utanför högskolan. Förfesten i Q-huset börjar gå mot sitt slut likt min tid här på högskolan.

bästa hälsningar

Mattias


Julrecept: Desserten från Helvetet

Vojne vojne.

Nu är man då äntligen slutligen faktiskt färdig med sina högskolestudier... Allt har jag bakom mig. 7 terminer. Inte en enda missad tenta, inte en missad inlämning. Blir nog mer mer målande och sentimental beskrivning i någon slags avslutningsblogg om någon vecka.

Satt sent i onsdags kväll och filade på mitt allra allra sista arbete. 2 dagar innan csn & lön ägde jag 3 kr (varav 2 st 50-öringar) och kontot var övertrasserat med drygt 87 kr.
Mitt sötsug var också övertrasserat. Det var kris. Jag behövde snask.

Mitt hem var tyvärr så gott som tomt på all slags proviant. Särskilt sötsaker. Jag funderade på att kanske hälla upp lite strösocker i en skål och sleva i mig...
... men fann istället min kreativa ådra.

Under köksbordet hittade jag en sån där plast-pepparkaksburk med lite trasig pepparkaksbitar längst ner i botten. De hade legat där sedan i lördags och var ganska mjuka och sega. I kylen hittade jag ett 1/3-fyllt paket vispgrädde som jag använde för någon vecka sedan då jag gjorde köttfärssås. Jag ignorerade bäst före-datumet.

Ner med 1 dl vispgrädde i mixern tillsammans med pepparkaksresterna och en tesked socker. Mixa 30 sek till en krämtjock massa. In i frysen 30 min. Och där hade jag mig en portion pepparkaksglass.
De första skedarna smakade faktiskt riktigt över förväntan. "Helt ok" tänkte jag och glufsade i mig.

Men sen. På bråkdelen av ett ögonblick vände tillfredsställelsen till förtvivlad avsky och ohjälpligt illamående. Inte på det viset att min anrättning gjorde anspråk på att lämna min kropp från endera håll, utan på ett gnagande, plågsamt, pyrande, jäsande vis.

Sedan dess mår jag illa bara jag tänker på pepparkakor eller mjölk eller grädde eller glass eller youghurt eller vad som helst som kan förknippas med den fullkomligt vidriga desserten.

Men jag hade lyckats: Jag var inte längre sötsugen.

Sen skrev jag klart mitt briljanta 4-sidors arbete med skarpa analyser och bred teorigenomgång.
För att på torsdagens seminarie upptäcka att vi hade blivit befriade från den uppgiften och bara behövde göra en presentation (som jag hade kunnat göra på en halvtimme)...

Så kan det gå. Det gäller att avsluta med stil.

Återkommer kanske i helgen, annars i mellandagarna.

God Jul!

/Björn

När motsatser dras till varandra kan det bli perfekt

Jag tänker på att: Snart har jag gjort en sjättedel av min studieperiod och det låter bra.

Eller egentligen var det min klasskamrat som sa det.

Tänk Lena, snart har vi gjort en sjättedel av vår studieperiod.

Och jag sa.

Men vi har bara gjort två av tjugofyra tentor.


Detta kanske kan definiera vem som är positiv och vem som är negativ.

Men även om jag låter rätt negativ i andras öron så tycker jag att det är rätt kul. Det är mitt sätt att skämta.

Den bästa stunden som inträffar är den när mottagaren tar det på rätt sätt.

Min bästa vän är sådan.

Hon fullkomligt älskar när jag är bitter, för hon får en kick av det.

Detsamma gäller omvänt.
Hon är så ruskigt positiv att det låter löjligt.
Jag tror ärligt att hon driver med mig - och på något sätt så gör hon ju det.
Vi skrattar hela tiden.

Som en duell fast båda vinner.

Kanske konstigt, lite sjukt till och med?


När jag i morgon åker hem, så kommer jag att sitta i ringen av min familj och berätta historier på ett enormt gnälligt sätt med en touch av svart humor. Hela rummet kommer fyllas av skratt.

Jag är en liten clown, som gnäller, målar upp dramatiska scenarion, gärna med grimaser som får positiv feedback av negativ humor.

Detta längtar jag till.

Min familj har lärt mig väl.

Men en sak jag har kommit underfund med är att denna humor, eller detta gnällande faktiskt funkar bättre i skrift än verbalt.


Förutom när jag messade i väg ett meddelande till min studiegrupp där jag skrev:

När ska vi sitta med inlämningen egentligen? Jag har damp och min hjärna är överhettad.

Detta urartade till ett sms-bråk.

Mycket intressant.

Denna dramaturgiska kurva gick inte hem. Uppenbarligen.


Har suttit sju timmar på stadsbiblioteket och studerat flitigt, känner mig lite lättad faktiskt.

För nu vankas det jul.

Undra om det är denna jul som det kommer snö?

Undra om det är denna jul som vinterkräkan kommer vara värre än någonsin?

Undra om det är denna jul som trisslotterna verkligen har vinst?

Undra om det är denna jul som min syster överraskar mig med en vegetarisk julskinka?


Miniupplysning: När jag inte ler efter varje bittert meningsavslut, då är jag arg på riktigt och försök inte skämta i sms eller på msn - folk fattar inte. 

/Lena

Kårpuben

Hej och hå. Så var det onsdag igen.

Ni som kanske inte har för vana att läsa kommentarerna på den här bloggen skulle kunna göra ett undantag och läsa uppföljningen till mitt näst senaste inlägg här:
The Christmas Must

En något spretig debatt uppstod nämligen om mitt tilltag för en vecka sedan då jag tillsammans med Matte och Jimbo trotsade kårens regler och smet in gratis - efter cirka en timmes lojalt köande. Det visade sig sedermera råda delade uppfattningar om grovheten på detta regelbrott. Jag rekommenderar läsning, och kanske ett tillskott i debatten?

En annan het potatis verkar vara huruvida man som icke kårengagerad ska hålla på att gnälla och klaga på kårpuben. Den trogne studentbloggläsaren känner till att jag tycker det är beklagligt att standarden har sjunkit så markant de senaste åren. Det är min uppfattning att de flesta kårengagerade tycker liknande.

Någon tyckte att om man inte har någon lust att själv göra något för att förbättra bör man inte hålla på att klaga. Jag förstår den tanken, även om jag inte riktigt håller med.

Kanske är det så att folk har massa konstruktiva och intressanta förslag till hur kårpuben kan förbättras, men inte vet riktigt hur de ska nå fram? Då öppnar jag kommentarsidan för detta inlägg som inoficiell förslagslåda.

Själv har jag några reflektioner:

* Personalbrist, brist på studenter som vill ställa upp i 6m, tycks vara det primära problemet. Jag har ingen aning om vad som görs åt saken, har åtminstone inte sett någon kampanj. Statusen för 6m behöver alltså höjas; Intresset att vara med. 
Hur gör man det?
Ingen aning. Men jag har en del tankar...
- 6m drivs som bekant i något studentikos anda. Hur man nu definierar det... Men de flesta förstår nog vad jag menar. JAG tror helt enkelt att det är ett problem. Den klassiskt studentikosa student-traditionen/kulturen är ju direkt svag i Halmstad. Det här med föreningar och nationer är inte direkt något starkt fundament i den Hamstadianska studentandan. Jag tror att Halmstadstudenter i regel skräms snarare än lockas av det studentikosa.
Därför tror jag helt enkelt att kårpuben skulle gynnas om den drevs mer normalt/professionellt/enkelt. Jag är ute på rätt tunn is i mitt resonemang då mina argument inte direkt är byggda på erfarenhet eller fakta om varken kårpubsdrivning eller reguljär krogdrivning, men det är en känsla jag har.
Varför inte försöka få till ett samarbete med Halmstads krogliv till exempel? De skulle kanske ordna någon slags kort typ halvdags basic barutbildning, för de som ville stå i kårbaren. På så vis skulle kanske de på sikt kunna ha en källa till extra arbetskraft och genom att jobba på kårpuben skulle man som student få möjlighet till extraknäck. Bara en tanke.
- Över huvud taget tror jag att det måste "ge mer" på sikt att ha jobbat på kårpuben. Jag vet inte, det kanske GÖR det, men om inte ens jag har koll på vilka konkreta fördelar det finns med att ha varit på kårpuben brister det på något sätt i informationen... Vad får man mer en den påstådda gemenskapen? Jag har för mig att det är en fördel att ha varit aktiv när/om man ska söka plats som utbytesstudent, men är inte säker. Hörde något om det nu i höstas. Efter tre år på högskolan...
- Sen handlar det ju en del om tur också, att det råkar blir "rätt" personer som börjar på kårpuben. Det i sig lockar till sig fler (förhoppningsvis bra) personer. Det krävs helt enkelt lite tur - så länge efterfrågan är större en tillgången... Det optimala vore ju så klart om det gick att rekrytera på "normalt" vis.

* Som det ser ut kanske det kunde vara idé att bara köra varannan vecka i ett försök att få igång ett intresse igen? Då borde det vara lättare att få ihop personal och suget borde öka bland studenterna... En tanke jag har haft ganska länge.

* Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att lägre priser kan ge ekonomisk vinning. Helt enkelt genom att det kom mer folk och att de spenderade mer per skalle. Ren spekulation förstås, men jag tror det...

För att sammanfatta tycker jag att hela kårpuben skulle börja om från scratch. Stäng ner under två månader, sparka alla, låt folk ansöka på nytt, ta reda på vad studenterna vill ha (vi har väl ett marknadsföringsprogram på skolan), planera ett passande upplägg, ta hjälp av någon som vet något om den riktiga krogbranschen, gör om, gör bättre. Och kom tillbaka bättre än någonsin. Det är vad jag hade gjort om jag varit ansvarig åtminstone.

Vad tycker andra?
Orkar någon tycka något?

Kommentarerna får utvisa...

/Björn

Klagovisa

Det finns ingen ork.

Det är sjukt mörkt hela tiden och jag skulle behöva 40-timmars dygn.


Har skickat iväg min tredje inlämning bara denna vecka, sitter och glo på PowerPoint för att fatta vad jag ska säga som ska låta smart i morgon på redovisningen.

Det är inte kul att komma ut till cykelparkeringen och inse att min cykel är den enda som står kvar utanför skolan. Typ.


Och inte att förglömma.

Två ytterst välplanerade tentor 7 och 9 januari.

Vem kan ta jullov i min klass?

Ingen.

Och varför får man inte csn för hela julen då när man ska sitta vid böckerna varje dag?


Jag har köpt två julklappar och de ligger oinslagna.

När ska jag köpa resten?

Blommorna som jag köpte för några veckor sen är fortfarande inte omplanterade.

Storkok kan man glömma.

Träning kan jag... suck det gör ont.

Adrenalin - och endorfindepression, finns det?


Jag har inte bara dubbelbokat, utan frippelbokat i morgon. Men jag får väl ringa och avboka fika och julmys och allt annat ljuvligt.

När ska jag ringa mamma och säga att jag kommer hem till jul?

När ska jag tala om för mitt extraknäck att jag kommer ha stora problem att jobba extra denna jul?

När ska jag lägga upp det där passet för instruktörsjobbet?


Jag trodde att det var så att under julen så spricker bubblan och allt får rinna ut.

Men jag hittar inga sprickor ännu.


Detta var ett deppigt inlägg men det var nödvändigt, snart vänder det.

Eller ja, efter 9 januari.

God jul på alla som kan fira den.


På bordet ligger 300 instuderingsfrågor och väntar på mig. Dags att fortsätta med dem.


Minifilosofi: Bit ihop!

/Lena


Sista natten på skolan

Jahaja. Nu sitter man här, kanske för sista gången, med en helnatt i skolan framför sig. Det klassiska. Deadline kl 09.00 på morgonen, ett arbete som ska skrivas, och en jäkla massa snask och annat uppiggande. Det har blivit lite av mitt signum under mina tre och ett halvt år som Halmstadstudent; Dessa helnattsrace i någon datasal på skolan. Jag hanterar inte riktigt det här med att plugga på dagtid, då och då. Inte heller att plugga hemma. Några timmar om dagen. Nä, allt på en gång ska det vara. Stark tidspress. Nattlig inspiration. Trötthet som övergår i ett slags drömlikt stadie.

Genom åren har jag haft flera tappra medlöpare. Även om en hel del nätter så klart också har spenderats ensam. I kväll stavas sällskapet Christian Carlund. Han har blivit något av en nattkomet det senaste året. Vi har haft några fina nätter tillsammans i Q-husets datasal. Christian är väldigt mån om att stimulera min elaka sida. Han vill ha mig dryg, ond och bitter. Vi förstår varandra bra.

Andra nattkompanjoner jag minns är:

Oskar Sjöstrand: Åh, jag minns de ljuva RET-skrivarnätterna (RET = Reflexiv Extraherande Tentamen) hösten/vintern 2003. Hur vi över msn diskuterade den där sura okända tjejen som satt med oss i datasalen. Hur vi diskuterade olika stryktipssystem, spelsystem i fotboll, hur mycket man kunde fuska med referenserna och allt annat. Jag minns den stora kartongen med Gilles kolakakor; Jag fick ta så många jag ville. Det var tider det.

Kristofer Andersson: Aka Toffe/Bullen/Christer/Hampe (och diverse variationer av "Bullen" med mer eller mindre snuskiga prefix). B-uppsatskollega våren 2005. Egentligen förtjänar den B-uppsatsen bragdguldet. Varför vågar jag inte riktigt gå in på. Än. Det tar vi när jag blir lite äldre... Där blev det en hel del nätter. Vi var inte så effektiva. Skolans två förmodligen mest odisciplinerade och lata studenter var en dålig kombination - studiemässigt. Minus minus blev inte plus. Med intelligens och charm kommer man dock långt (tydligen) och då behöver ju allt inte vara by the book... En anledning till att vi var ineffektiva var att vi gjorde allt annat än att plugga på dagarna och under våra nattliga datasalssejourer blev det en hel del nätpoker. Tror att Toffe är orsak till mer än ett sönderslaget tangentbord på skolan... Minns sista natten med B-uppsatsen. Och det var verkligen sista SISTA chansen att över huvud taget få den inlämnad, hur vi satt från 18.00 till 09.00 typ och slet. Mellan våra datorer stod en flaska Baranof Vodka och när sistan sida var utskriven och klar tog vi den förmodligaste vidrigaste triumfsnaps vi någonsin kommer att ha intagit...

Stefan Hallberg: Gjorde tre storartade nätter i vintras/våras, dels när vi slet med en HRM-hemtenta, dels när vi slet med en RET gällande konflikthantering. En gång kom jag direkt från grusträningen och satt med benskydd, smutsiga knickers och svettig tröja och presterade. Stefan bjöd gärna på choklad, vilket var bra.

Nu har jag förlorat ungefär en trekvart åt att skriva blogg, vilket ökar tidspressen. Stimulerande.

Nu skall magi skapas.

Hej så länge.

/Björn

Uppdatering, kl 04:20:
Jag har varit klart mer ineffektiv än jag brukar. Nu börjar jag känna mig lite småstressad på riktigt. Kom på att jag ju dessutom ska ha en 20 minuter lång powerpointpresentation klar om mindre än fem timmar. Utöver de cirka fem sidor dravel som jag har kvar att producera... Tur jag är välprovianterad.
Det jag hatar mest med de här nätterna är när städerskan kommer runt fem/sex-tiden. Det gör mig ohämmat obekväm.

Uppdatering, kl 06:55:
Städerskan är här! Jag blev ganska överraskad då jag satt djupt försjunken i ett resonemang och samtidigt lyssnade på musik i mina hörlurar när hon plötsligt dök upp bredvid mig med sin golvsopare. Hon log dock och sade hej, och jag var ganska nöjd med mitt hej som kändes genuint trevligt. Jag kan ändå inte hjälpa att jag är väldigt obekväm just nu.
Dessutom är jag numera väldigt stressad, då det bara är två timmar kvar till seminariet... Det kommer att bli på håret!

Uppdatering, kl 07:48:
Nu är det stressigt på riktigt. Det kommer att hinnas, men avslutningen blir hafsig. Usch. Jag är fortfarande pigg och alert och har fått sällskap i datasalen av ****-Ivar. Han ska göra klart sin powerpointpresentation.

Turligt nog finns det antaganden

Söndag natt.

Det är egentligen måndag och här sitter jag med ryggen vänd mot en helg fylld av saker.

Återigen drog jag över på tiden och fredagsbloggen blev till söndag.

Förlåt master Björn.

Men jag gillar inte att följa dina bloggregler.

Jag gör som jag vill:)


Och i dag vill jag prata om små sammanträffande. Kanske lite tur också.

Jag gillar att anta, jag gillar tredje form - det blir så mycket bättre story då.


En vanlig lördag antar jag att en flicka gick in på Hemköp (igen). Hon hade finbesök med sig från Jönköping som skulle hjälpa henne att panta flaskor.

Oj vad mycket flaskor hon hade.

97.50 sade kvittot som jag antar att maskinen spottade ut.

Hon stoppade kvittot i fickan för användning till senare matinköp.

Jag antar att de gick på stan, traskade runt för att bränna presentkort och sparade pengar.


Jag antar också att flickan lite då och då kände efter i fickan för att se att kvittot låg kvar.

Det gjorde det.


Några timmar senare gick de tillbaka till Hemköp för att inhandla gotte.

Jag antar självklart att ni vet vad som hände.

När hon skulle betala så fipplade hon upp en liten papperslapp ur fickan, men insåg ganska snart att det var kö-kvittot från Kappahl och att hon hade tappat bort 97.50.

Jag antar att hon tänkte att det var så jäkla typiskt henne, och varför kunde hon inte för en enda gång skull skärpa till sig lite och gärna plocka med sig hjärncellerna?

Jag antar också att flickan bittert gick runt i affären och letade, men hittade bara i hopknölade inköpslistor.


God jul för sjutton antar jag att hon tänkte.


Väl ute ur butiken antar jag att finbesöket med dålig syn scannade av marken.

Här ligger ett pantkvitto, antar jag att hon sade.

Men det är nog inte ditt, hon vecklade upp det.

97.50 stod det. Flickan blev jätteglad... ehh antar jag.


Jag vet att hon blev jätteglad. Vilket sammanträffande!

Så nu tänker jag på tur.

Jag vet att jag eller jag menar flickan normalt aldrig har tur, så var kom den ifrån?

Kan tur bara ramla ner sådär?

Nä.

Så jag kom fram till att det var finbesökets tur, det var ju trots allt hennes tur som flickan surfade på.

Kan tur smitta av sig?

Jag tror det.

Och för er som vill se en film som är tänkvärd berörande ämnet borde se Intacto... som jag eller jag menar flickan tänker på just nu


Minitanke: Studiemotivation borde smittas.

/Lena


The Christmas Must

Jag skulle ha bloggat igår, var det tänkt. Men se det gjorde jag inte. Jag bloggar idag istället. Så alla ni som schemalagt att läsa ett blogginlägg av Lena idag får bli besvikna. Ni som längtat och sett fram emot den alldeles speciella stund det är att ha ett nytt Lena-inlägg framför sig får vänta ända till fredag. Och nöja er med mig.

Var på kårpuben igår. Och jag börjar fundera på om de för någon slags personlig vendetta mot mig... Att så fort de upptäcker att jag är på väg in i kön så mobiliserar de sina Förstör-För-Björn-styrkor... Så är det ju inte. Det märktes med all önskvärd tydlighet att det var många fler än jag som inte var glada i kårpubens agerande igår...
Särskilt tjejen som lämnade stället med sina vänner vid ett-tiden och oblygt lät folk veta hur illa hon tyckte stället sköttes...
Och så klart vakten som inte fick släppa in fler gäster, som inte försvarade det alls, utan dömde ut allting.

Strax efter ett meddelade nämligen vaktstyrkan att inga fler skulle släppas in på hela kvällen, trots att folk var på väg hem, i strid ström... Vi var väl ett tjugotal i kön.

Men men. Vi (Jag, Matte och Jimbo) hittade en annan väg in, som dessutom var gratis. Det kändes bra.
Vi säljer knepet till högstbjudande.

Har spenderat dagen med att kolla runt på en massa youtube-klipp. Mest gamla klipp med Peter och Fredde, och gamla 90-talsprogram. Rederiet, Plus och gamla barnprogram. Någon som kommer ihåg det här
aprilskämtet?

Juletid... Det bästa med julen är utan tvivel julmust. Det finns inget bättre. Härom året anordnades ett stort blindtest av julmust i min lägenhet. Sju sorter testades. Jag fick faktiskt fram Apotekarnes som segrare, före Spendrups. Men det var spridda röster bland deltagarna.
Hur som helst, jag har läst väldigt mycket gott om Zeunerts Julmust, men jag har ingen aning om var man kan köpa den? Är det någon, någon alls, som kan hjälpa mig med tips om var man kan köpa den? Jag är hejdlöst nyfiken.

¤¤¤
Sms-dialog mellan mig och Martin igår:
Martin:
På båten till Styrsö såg jag en tjej med en likadan blå Trunc & Co-väska som du har. Därför hoppas jag att du och din väska får en bra dag,

Björn:
Tack så mycket! Var hon snygg?

Martin:
Jag tror att hon var utvecklingsstörd.

Björn:
Jag frågade om hon var snygg.

Martin:
Självfallet. Hon var lik dig.

¤¤¤
Han är söt, Martin.

Förra veckan hade de 4 Apotekarnes Julmust för 19.90 på Netto. Jag ska dit nu och kolla om det fortfarande gäller.

Och imorgon, äntligen, är Lena tillbaka med ett späckat blogginlägg. Det kommer att vara intressant, roligt, fascinerande, varmt, tankeväckande, finurligt och helt enkelt väldans läsvärt.

Hörs i helgen. Glad Lucia och allt.

/Björn

Blomstriga öron och min dag

11 december, en tisdag med ett alldeles speciellt innehåll.

En dag utan regn. I stället luktade luften nästan snö.


Idag är det min dag, för tjugo... ehh beeep nånting år sen föddes jag.

När jag låg i min mors famn och plirade trodde hon att det var ett allvarligt fysiskt fel på mig.

Mina öron var som små bollar, de hade inte vecklats ut.

Som minimala outslagna blommor.


Min mor fick dagligen sitta och veckla ut dem så att de skulle anta en "normal form".

Och än idag kan jag tänka: Varför tejpade ni dem inte!


Nåja, sånt är livet.

Jag har i allfall vältrat mig i lyx denna dag.

Ätit fullkornspannkakor med glass och bär.

Köpt svindyr choklad. Shoppat blommiga skor.

Fått fina presenter, fått grattis-sms i massor - till och med grattad av facebook (åh vad jag känner mig speciell)

Fått min värme/sol-dos för att hålla borta den annalkande vinterdeppen, ätit ännu mera mat och gått på bio.

Mmm


Jag tycker att alla ska få fylla år cirka två gånger per termin.
Det är upplyftande att fjäska för sig själv. Så mycket som man helt plötsligt tycker att man är värd.


Åldersnoja?

Räknas det att jag i tre dar i streck har haft två pippilott-bollar som frisyr så att jag ser ut som en fyraåring?

La la la la la (trycker händerna mot öronen) och viskar tyst för mig själv: Happy place, happy place...


Ålder.

Tjugotvå, tjugotre, tjugofyra...

Hjälp jag tror inte jag kan räkna längre.

Sifferdyslexi.

Vad synd.


Nu lägger jag ner för idag.

Ska plugga lite och ha lite födelsedagskvällsmats-fjäsk för mig själv.


Minitanke: Undra om man hör bättre med utstående öron när ljudet kommer framifrån. Och hör man då sämre när någon talar bakom ryggen på en?


/Lena
Sensömniga tankar

Usch vad sen den här måndagen är. Den borde vara betydligt tidigare. Typ tidig kväll istället för en halvtimme efter midnatt.

Jag har ett arbete som ska bli klart till imorgon, men jag är verkligen väldigt trött och vill mycket hellre sova fram till julafton. Ell nyårsafton för den delen... Eller varför inte fram till sommaren?

Det är just de här stunderna jag ogillar så väldigt. När jag är alldeles för trött och har alldeles för mycket att göra. Och så kommer jag på att jag ska blogga också. Så jag sätter mig och klickar fram mig tills jag har ett helt tomt textfält. Jag skriver på måfå, kallprat. Tomma små ord i hopp om att kanske framåt andra/tredje stycket så har jag något slags uppslag om vad jag ska skriva om.

Men inte ens vid fjärde stycket finns det något uppslag till något intressant. Så jag blir på dåligt humör. Känner mig missförstådd och ouppskattad. Arg över att bloggen blir lika innehållslös som Marie Picasso är uttryckslös och okarismatisk.
Nej, förlåt mig själv. Så elak mot mig själv ska jag aldrig mer vara. Inte ens en tom blogg skulle kunna bli så innehållslös.

2007 har förresten tre veckor på sig att åstadkomma något spektakulärt nu.

2003 var mitt livs dittills bästa år i livet.
2004 överträfffade dock 2003.
2005 kom sedan att bli ännu bättre än 2004.
2006 visade sig bli ett riktigt kanonår och mitt dittills bästa.
2007 har dock varit ett ganska medelmåttigt år - i jämförelse med föregående år.

Jag menar, jag vill ju att 2007 ska bli mitt livs bästa år någonsin. Men nu måste det till något alldeles fantastiskt för att det ska bli så. Antagligen är detta en ny trend. Från och med nu kommer varenda år som kommer bli sämre och sämre och sämre och sämre... Tills jag äntligen blir befriad från eländet och dör.

Ibland händer det att jag känner mig nere och tycker livet känns hopplöst och meningslöst.
Efter en stund med sådana tankar brukar jag på ett eller annat sätt komma att tänka på min gamle klasskompis Mattias. Han dog den 12 december 2005.

Även om det är gränslöst hemskt brukar det ändå på nåt sätt jaga bort deppigheten. Istället blir jag tacksam över det liv jag faktiskt har och tänker att det vore ett uselt svek att inte ta tillvara på det efter bästa möjliga förmåga.

Exakt ett år efter Mattias död hade jag min livs verkligaste dröm, där jag pratade med en påhälsande Mattias. Vad vi samtalade om har jag aldrig sagt till någon och tänker inte göra här heller. Sen om det var verklighet eller bara just en dröm har jag faktiskt ingen aning om.

Nu ska jag försöka skriva klart mitt arbete till imorgon. Det ska nog gå bra. Även om det tog ända till åttonde stycket innan jag fick in något av värde i detta lilla inlägg.

/Björn

Låt oss dua varandra Björn

Ja du Björn.

En anledning är och den främsta anledningen är att jag har märkt att du min kära blogg-kompis tenderar att flytta dina fredagsbloggar till senare på helgen. (Eller är det jag?) Nåja.

Inget fel i det.

Det är inte sagt vilka dagar vi ska blogga. Bara att vi gör det två, respektive tre dagar i veckan.

Då tänkte jag.

Om Björn kan, så kan väl även jag:)


Men det känns betryggande att det inte finns något annat i Halmstad som är värt att berätta än att jag verkar vara försvunnen.

Jag måste vara otroligt populär.

Särskilt om du har tid att skapa en nästan längdmässigt färdig novell om mig, när det är obetalt...

Måste ge dig credit kära Björn.


Men oj oj.

Du är farligt nära sanningen.

Det började ju som sagt med benhinneinflammation som spred sig till magkatarr som exploderade i en förkylning. Addera faktor sömnlös och ni har mig.

Haltande när jag går.

Sover sittandes för magsyran inte ska gå fel väg.

Svullen näsa och rödsprängda ögon.


Multiplicera detta med extraknäck i Jönköping.

Sälja godis och vara trevlig är ingen picknick med febersmärtor och tårfyllda ögon.

Och vem fasen kom på att:
Ja! Låt oss göra åttakantiga chokladaskar.Dom är nog fasligt lätta att slå in i julpapper!


Så jo du Björn.

Jag kan säga med lugn i kroppen att jag är dödlig - som alla andra.

Tro det eller ej, i bland skjuter jag upp saker och särskilt om jag mår dåligt.

Så härmed tilldelas Saida-poäng till Björn Ekmark - du läser mig som en öppen bok.

Även tilldelas poäng till Björn Ekmark för energiskt skrivande, tankeverksamhet och sceneriet som var så verklighetsförankrat.    


Vad var det nu jag skulle skriva om egentligen?

Jo just det.

Att olyckor bruka komma i antalet tre. (Benhinneinflammation, magkatarr och förkylning)

Och ja. Så var det något mer. Jo just det.

Av väldigt många olika anledningar - så är det riktigt nice att vara en kort människa.

Men det är en helt annan historia.


Tack Björn ännu en gång för att du återfann mig och gav mig liv.

Uppstånden liksom.

Från de döda liksom.


Minifilosofi: Fredagsblogga alltid för det säger Björn.

/Lena


Vad har du för dig, Lena?

Jaha. Lördag. Igår var det fredag och lite av Lenas bloggdag, men hon skrev inget ser jag...

Varför skrev du ingenting igår, Lena?

Glömde du bort det?
Orkade du inte?
Ville du inte?

Går du ut i bloggstrejk på grund av vår låga blogglön? Varför har du i så fall inte involverat mig? Jag är ganska duktig på att bygga skyltar. Vi hade kunnat demonstrera tillsammans fram och tillbaka i glasgången. Då hade demonstrationen blivit dubbelt så stor. Ja, om du nu har demonstrerat själv alltså... Vi hade kunnat ropa arga ramsor om våra omänskliga förhållanden. Polisen hade kommit dit med såna där plastskölder, tårgas och vattenkanoner. Rolf Porseryd hade rapporterat.

Hur gick demonstrationen, Lena?
Om du nu demonstrerade alltså.

Eller är du kanske sjuk, Lena?
Har du drabbats av en sjukdom som gör dig kraftlös och oförmögen att ens rätta till håret när det åker ner framför ögonen? Du kanske är så sjuk att du inte ens orkar klia dig lite på ena armen, fastän det kliar jättemycket. Som ett myggbett fast mycket mycket mer.
Är du så sjuk, Lena?
I så fall; Krya på dig!

Eller kanske, Lena, har du en laptop. Och senast du hade besök var det någon som ställde den i översta hyllan i bokhyllan. Och nu står du där och kan inte nå den. Du når den inte ens när du hoppar så högt du bara kan. Inte ens om du ställer dig på en stol når du den. Du kanske skulle nå den om du ställde dig på stolen och hoppade, men du vågar inte eftersom du kanske skulle ramla ner på golvet och slå dig.

Eller så har du en stationär dator, och då vore det ju ett omständligt bus att ställa hela den högst upp i bokhyllan. Om det ens skulle gå.

Kanske du glömde bort att det var din bloggdag igår, Lena?
Du kanske hade fullt upp med andra saker att tänka på? Idolfinal och sånt. Och skola så klart. Jag har ju faktiskt ingen aning om hur mycket du har i skolan just nu, Lena. Du kanske är levande begravd i skolarbete så till den grad att du helt enkelt inte kom ihåg att du skulle blogga igår?

Eller, hemska tanke, tänk om du faktiskt är levande begravd i skolarbete på riktigt. Du kanske försökte nå den den pärmen högst upp i bokhyllan, men när du stod där och skuttade ihärdigt råkade du välta bokhyllan med alla block, böcker och pärmar över dig. Och där ligger du just nu, som ett jordbävningsoffer, under all möjlig kurslitteratur, handouts, artiklar, anteckningar och pennor och väntar på att någon ska hitta dig. Du får klara dig på att äta suddigum och dricka bläcket i pennorna.

Om det är så tycker jag synd om dig, Lena.
Hoppas det inte är så.

Ja du, Lena...

Varför bloggade du inte igår?

/Björn

Ett inlägg som skrivs bit för bit under dagen

Tänkt att jag kanske för en gångs skull skulle skriva ett tidigt blogginlägg.
Klockan är tjugo över sex just nu.

Alltså, jag är verkligen ledsen för senaste inlägget. Jag skrev det typ i sömnen. Men när jag väl gick och lade mig kom jag på flera skitbra uppslag som jag kunnat skriva om. Nu blev det ingenting.

Jag sitter och äter lite pepparkakor med Euroshoppers Brieost. Det var typ den enda maten jag hittade hemma.

Onsdagen var en härlig dag. Varför märker jag just nu att jag inte riktigt orkar redogöra för...

Dagens blogg kommer därför att uppdateras lite efterhand. I detta inlägg...
Är det inte ett hysteriskt spännande koncept så säg.
Klockan är nu fem i halv sex.... Får se när jag förlänger detta inlägg...

###

Klockan är nu halv två, lite drygt. Har kommit upp ur sängen igen, städat undan odörspridande aluminiumburkar ur lägenheten, handlat mat på Ica Maxi vilken jag nu är i färd med att laga, och nä, inte så mycket mer.

Hyllas den som hyllas bör. Christer, legenden, var på visit igår. Han svarade för ett inhopp i Halmstaddjungeln av högsta klass. Oerhört uppskattat.

Kårpuben var väl annars mest som den brukar nu för tiden. Men det orkar jag inte gå in mer på just nu.

Nu är klockan nästan två och maten är klar. Jag har lyckats hälla ut ketchup över halva golvet, ett par byxor som inte är mina, en väska som inte heller är min och mina skor.

###

Nu är klockan nio på kvällen. Jag slumrade till lite kort för två timmar sedan, men det varade bara några minuter. Har tvättid nu. Försökte stryka en skjorta, men det var så svårt så jag gav upp.

Har en hel del plugg att styra med i helgen, vilket smågnager lite i bakhuvudet. Ska rycka tag i det imorgon. Usch.

Nu ska jag bege mig bort till Netto för att handla något gott att avrunda kvällen med.

/Björn

Svårigheter att nå och synas

I kväll har det varit gasque, tema "afterski".

De flesta andra är nog på kåren nu, men jag är lite halvhjärtad inför allt idag.

Satt hellre en våning upp, ovanför mellanfesten och myste i en klasskamrats lägenhet.


Sömnlösa nätter tar ut sin rätt mer och mer, det verkar omöjligt att sova kapp i december.


Har helt lyckats mana mina fina växter in i döden.

Var på blomsterlandet och handlade blommor för trehundra och insåg nu när jag gick in på mitt konto, att en stöld från sparkontot ligger i sin fulla rätt.

Igen.


I morse tänkte jag på att jag är kort.

I morse spolade jag upp vatten till mina ägg och som vanligt öppnade sig gapet till min morgonrocksärm upp sig och vattnet spolade in i ärmen i stället för i min kastrull.

Kallt och blött.

Då tänkte jag på att det måste vara för att jag är kort, för att ärmarna alltid är för långa.

Händer detta andra?


Jag tänkte att jag är kort när jag inte hittade den ena vanten på hatthyllan för jag såg inte var den låg.

Tänk er Pluto, nosandes över en kant. Det är jag.

Att inte nå är frustrerande. Det är stressande när man har bråttom, att hoppa jämfota för att se över kanten.

Att släpa fram en stol till alla hyllor som är byggda för en genomsnittslängd på 1.70.


Är det någon som har tänkt på att det kanske är jobbigt att stå framför en badrumsspegel för att sminka sig eller borsta tänderna när man är kort?

Det är jobbigt, det inser man när det börjar krampa i vaderna för att man stått på tå så länge.


Är det någon som har tänkt på att om man går mot de automatiska gliddörrarna på exempelvis Ica maxi, så reagerar inte känseldetektorn.
Dörrarna förblir stängda tills man tvingas skämma ut sig genom att hoppa upp och ner framför detektorn för att komma in.

Det har jag tänkt på.


På fredag tror jag att jag ska hylla kortheten och fira min längd genom att skriva om det.

Nu måste jag sova.


Minitanke: Jag borde ju stå stadigare på jorden liksom.

/Lena


Ett tråkigt och ytterst innehållslöst blogginlägg av en man som inte har något alls att säga


Voi voi. Nu är jag trött igen.

Har varit och kollat på The Hives i afton. Det var mycket trevligt. Och så har vi varit uppe tidigt och fixat biljetter till Bruce Springsteen på Ullevi i sommar. Det blir nog till och med mer än mycket trevligt.

Onsdag morgon återvänder jag till Halmstad. Där väntar besök av gamle Christer, vilket ska bli en ynnest.

Jag är verkligen helt tom i huvudet.

Fem minuter sedan senaste meningen. Jag har surfat lite aftonbladet och annat, i fåfängt hopp om att komma på något uppslag att skriva om. Men nä.

Just det förresten... Överraskningen till Jon som jag skrev om i mitt senaste inlägg... Den blev lyckad. Han blev både glad och överraskad när han kom hem och möttes av fest, sång och dans. Och mycket hud.
Han kom hem sent, vid midnatt, men vi hann ändå med att kalasa hemma lite och gå ut på lokal.
Vi hade det kul.


Tre veckor kvar på terminen nu, fyra seminarier. Sen är det slut på Halmstad för min del.
For good.

Hörs.

/Björn

Effekter av intensiv tankeverksamhet och lekstuga

Någonstans mellan mina energiska tankar och mitt kontrollbehov fick jag magkatarr för första gången.

Jag har det nu.

Sover oregelbundet.
Somnade framför julkalendern tidigare, suck
Äter helt hopplöst.
Vad är snälla livsmedel, egentligen?

Min hjärna är... inte här.


Efter en sömnlös natt med försök att sova i en sittande ställning med novalucol i mungiporna är jag trött.

Jag jublade inte direkt när jag vaknade till duggregn som vid tiden för min cykeltur eskalerade till ösregn.


Min handledare fann det nog underhållande att se mig med mascara på kinderna och mitt hår blött i tunga breda stripor.

Och han tyckte säkert att det var underligt att jag kom med famnen full av pappershanddukar, som jag vecklade ut och placerade ovanpå mina knän.

Pappershanddukar har ingen bra uppsugningsförmåga.


Högst upp på min julklappslista: Regnställ.


Helgen har dock varit den bästa på länge.

Mina vänner som jag bodde med förra året i kollektivet AG-skrapan i Malmö var här och hälsade på.


Vi käkade spenat och halloumi-filodegsknyten, tack Kajsa för att du låter dig bli inspirerad av Martha Stewart och villigt delar med dig.

Vi spelade TP och Adam vann som vanligt även om jag försökte fuska.

Vi diskuterade och drömde, snackade gångna tider och framtida tider.


Vi kom inte in på Mårtensson då en av oss är tjugo, så vi drog till Gastons.

Erika beställde champagne och vi kände oss mäktigast i världen, vi matchade kristallkronorna - i allafall gjorde våra personligheter det. 

Vi var självklart tvungna att leka "spin the bottle" för att spräcka ytan på Gastons och vidare lekte vi sten, sax och påse om allt vi skulle säga till varandra.


Vi traskade vidare och hamnade på lilla helvetet (som jag tror det heter) där medelåldern var... medelålders.

Men det bekom oss inte. Vi regerade på dansgolvet.

Mycket nöjda över våra bravader knatade vi hem efter att musiken tystnat, delade på clementiner och russin vid köksbordet, somnade senare på mitt vindsloft med känslan av hajk i december.
Underbart.


Minifilosofi: Det är kul att leka då man har extra fina lekkamrater

/Lena