Svar på en av livets verkligt stora frågor

Tisdagens föreläsning blev inställd. Mitt liv kändes plötsligt tomt och innehållslöst. Meningslöst. Fanns det ens kvar något att leva för?

Ja, det fanns det. Jag kände att det var dags att reda ut ett av modern tids mest mystiska mysterier...

Innan Du läser vidare vill jag att Du ska visualisera choklad. En Plopp och En Center. Ta sedan ett ögonblick eller två och fundera över vad det är som skiljer dessa snarlika chokladsorter åt.... Det är inte lätt.

Plopp eller Center - vad är egentligen skillnaden? Och vilken är godast? Frågan har gäckat mänskligheten i årtusenden, men idag har chokladforskningen gjort stora framsteg.

Både Plopp och Center tillverkas faktiskt av Cloetta, vilket kan tyckas besynneligt med tanke på dessa båda chokladsorters likheter.

Det är inte heller så att man får en ahá!-upplevelse genom att läsa på förpackningarna...

PLOPP
"Toffefylld mjölkchoklad"

CENTER

"Mjölkchoklad med toffeefyllning"


Jag vet inte riktigt... Men JAG får inte någon direkt klarhet i om det är någon skillnad chokladerna emellan...

Jag bestämde mig därför för att göra ett blindtest eftersom jag inte ville att några förutfattade meningar skulle påverka min bedömning. Först kände jag mig dock manad att bedöma utseendet på chokladen och redan här märktes en markant skillnad.

Center hade en glansig yta medan Plopps yta var matt. Centerchokladen var dessutom några mikronyanser ljusare. Ja, Center gav helt enkelt ett mer piggt och välkomnande intryck.

Nu kunde jag visuellt identifiera de bägge chokladsorterna varför jag hällde upp dem i varsin skål som jag gömde bakom laptopen utan att veta vilken som var vilken. Sen började jag äta. Bedöma. Smaka. Fundera.

Och så här är det: Center är godare än Plopp.

Plopp hade en lite lösare, grynigare fyllning som dessutom inte smakade lika mycket som Centers. Center-fyllningen gav direkt en behaglig och fyllig smak i munnen, medan Ploppfyllningssmaken var lite blyg och uppenbarade sig först efter att den befunnit sig i munnen en stund. Center är helt enkelt en choklad med mer harmoni, med en gräddigt mustig fyllning som oblygt breder ut sig i munnen. Plopp däremot verkar vara lite osäker på sin identitet och tar inte för sig på samma sätt. Sen är den som sagt lite matt och karaktärslös till utseendet också.

Jag hade faktiskt hoppats att Plopp skulle sopa banan med Center eftersom Plopp känns lite mer klassisk och anrik än Center, men icke.

Jag följde upp mitt test för att eventuellt kunna fördjupa mig ytterligare med att besöka Cloettas
hemsida. På faq reder de faktiskt själva ut skillnaden mellan Plopp och Center:

Center föddes 1941 och är från början en Cloetta-produkt, medan Plopp föddes 1949 i Stockholm hos Choklad Thule. När Choklad Thule köptes upp av Cloetta så kom Plopp med i Cloettas sortiment och har blivit kvar där. Det är dock inte samma produkt. Center och Plopp har olika recept när det gäller fyllning och chokladandel. Plopp-fyllningen har en något högre sockerhalt än Center-fyllningen. Vidare är aromtillsatsen av helt olika karaktär. Plopp har en mera "knäck"-artad arom medan Center har en mera ren toffe, karamell eller mjölkkolasmak. Dessutom är Plopp-fyllningen lite mera lättflytande eftersom den inte kokas lika mycket och får därigenom en något högre vattenhalt.

Där ser man! Då vet ni.

Jag köpte även en Plopp med Caffe Latte-smak. Den var ganska smarrig faktiskt. Klart testvärd.

###

En annan glad nyhet är att ledningen på Axa har beslutat att ersätta mig för den uteblivna GI-rutan. En trevlig Lasse svarade snabbt på mitt klagomail och lovade att skicka en varucheck, så att jag kunde köpa nytt bröd. Undrar hur mycket jag får.... Hoppas mycket.

###

En annan grej jag snart vill ta tag i är att reda ut vilka som gör godast chips... För hur är det nu? Estrella gör godare Sourcream and Onion-chips, men OLW gör godare Grillchips... Eller var det tvärtom? Och hur var det nu med Dillchipsen? Och.. Eller... Jag glömmer alltid bort. Och hur står sig egentligen uppstickarna i sammanhanget? Icas? Hemköps? Nettos Party... nåt. Det kan bli en riktig holmgång.

###

Ta hand om er själva och varandra.

Björn


Kommentarer
Postat av: Madde : )

intressant.. :)

Postat av: Annica

Ah! Dagens bästa, tack för humörhöjande läsning. Jag ser med andakt fram emot chipstestet!

2007-03-07 @ 13:26:21
Postat av: mats

Ett nyanserat och vetenskapligt test! En vacker dag kanske du får jobb på Ikakurirens bakverksavdelning, "mors bak luktar gott"! Frid

2007-03-07 @ 14:06:35
Postat av: Robban

Hmm, har alltid tyckt plopp har varit godare, kanske får tänka om då. Eller så har jag aldrig riktigt jämfört. Vill ial otroligt gärna vara med på chipsprovningen, där kan jag ge en mycket professionell bedömning! c u

2007-03-07 @ 14:35:39
Postat av: Malin

haha, du är för rolig du!!

2007-03-07 @ 14:35:44
URL: http://hjerterdam.blogspot.se
Postat av: pelle

om du vill gå djupare in på det framtida chipstestet rekommenderar jag att testa vilka chipssorter som passar bäst tillsammans... kan man rent av ha en påse med blandat innehåll?!? Alltså två olika CHIPS-sorter i samma påse? Svindlande tanke, eller hur!

2007-03-07 @ 18:54:39
Postat av: Anonym

Hemköps chips är samma som OLW, bara i olika påsar, gjorda för Hemköp! Just so u know.

2007-03-08 @ 20:22:08
Postat av: Björn

Va!? En chipskonspiration? En chipskomplott!? Det låter eggande, men är det verkligen sant? Chipstestet måste verkligen genomföras snart!
Och Pelle: Tanken har slagit mig ett flertal gånger också! Om man kan blanda godis borde man kunna blanda chips? Eller är chips för smaksmittande till naturen? Kommer chipsen ta åt sig av varandras smaker för mycket om de delar påse? Jag vet inte, men jag är mycket nyfiken.
Det fanns (finns?) ju en slags partymix från Estrella tror jag det var som är en stor påse med många små chipspåsar av olika smaker i. Jag vet inte om det slog (slår?) i Sverige? Utomlands är ju det konceptet populärt, men det beror nog främst på att såna där små chipspåsar är väldigt vanliga som typ mellanmål och tillbehör till måltider... I Sverige är ju chips så gott som uteslutande festknutet.
Apropå chips som mellanmål vill jag passa på att bjuda på en liten produktbeskrivning som en av mina vänner hittade på en chipspåse i Guatemala:
"This snack is healthy for all ages. 100 percent natural. It is nutricious and delicious at all times and places. Ideal for breakfast, pinics, TV watching, school or just for the fun of it"
Visste ni förresten att Sydafrika är det land med flest chipssorter i hela världen? USA har flest sorters smaksatt Cola (läsk).
Eller att estrella betyder stjärna på spanska? OLW står för Old London Wasa.

2007-03-08 @ 22:55:49
Postat av: igen

ja estrella betyder stjärna på spanksa, därav stjärnorna på påsen. :D
Och när jag läst marknadsföring en gång i tiden så sas det att Hemköps och OLWs är samma, prisskillnaden har att göra med hur mkt produkten marknadsförs osv. Ska vara samma sak med flertalet andra produkter. Tex Kalles och Svennes kaviar.

2007-03-14 @ 21:05:03
Postat av: Björn

Oj oj... Ja att till synes olika produkter egentligen har samma innehåll är ju minst sagt ett raffinerat ämne.

Jag har dock svårt att tro detta om Estrella och OLW! Sanningen kommer dock snart att uppdagas. Det Stora Chipstestet sker när som helst. Kanske även Det Stora Kaviartestet! Det ska också bli fantastiskt spännande.

To be continued.

2007-03-14 @ 21:10:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback